Джак Ма основата Alibaba през 1999 г. и направи компанията

...
Джак Ма основата Alibaba през 1999 г. и направи компанията
Коментари Харесай

Джак Ма се оттегля напълно от ръководството на Alibaba

Джак Ма основата Alibaba през 1999 година и направи компанията една от най-големите в света за по-малко от 20 години.

Основателят на най-голямата компания за електронна търговия в света Alibaba - Джак Ма, се отдръпва като ръководител на съвета на шефовете на компанията. Това е част от проекта за предаване на управлението на компанията, разгласен преди година, оповестява AP. През предишния септември, когато навърши 54 години, Джак Ма се отхвърли от поста изпълнителен шеф.

Промяната става в миг, когато бързо изменящият се бранш на електронната търговия е изправен пред несигурността вследствие на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как ще въздейства

Джак Ма ще остане член на Alibaba Partnership - група от 36 души, които имат правото да предлагат по-голямата част от съвета на шефовете на китайската компания, която сега има пазарна оценка от 480 милиарда $.

Ма е най-богатият човек в Китай с персонално благосъстояние от 38.6 милиарда $. Успехът му и колоритният му метод на живот го направиха един от най-разпознаваемите китайски предприемачи. Последната му забавна изява беше в края на август, когато по време на конференция в Шанхай предвижда, че хората би трябвало да могат да работят единствено по 12 часа в седмицата, в случай че употребяват преимуществата на изкуствения разсъдък.

Бизнесменът е роден в оскъдно семейство в източния китайски град Ханчжоу и стартира кариерата си като преподавател. Купува първия си компютър на 33 години и е сюрпризиран, когато в резултатите от търсенето му за " бира " не излиза нито една китайска марка.

Без компютърно обучение, той основава Alibaba през 1999 година в жилището си, откакто убеждава група другари да влагат в начинанието му. Първоначалната цел е била да свърже китайските експортьори с американските търговци на дребно. С годините обаче компанията пренасочи вниманието си към обслужване на растящия потребителски пазар в Китай, откъдето идват и близо две трети от приходите й.

Растяща конкуренция

Китайският електронен колос уголемява бизнеса си и усъвършенства резултатите си в изискванията на сериозна конкуренция от страна на другата огромна компания в бранша Tencent. Приходите му набъбнаха с внушителните 42% на годишна база до 16.74 милиарда $ за трите месеца до юни. Това значително се дължи на растежа на ритейл бизнеса в Китай, облачните услуги и услугата за доставка на храна по домовете ele.me.

Нетната облага за интервала е 21.25 милиарда юана (3.1 милиарда долара), а това е много над резултата от 8.68 милиарда юана от предходната година.

Групата обаче търси нови източници на доходи, тъй като специалистите означават, че електронната търговия в Китай навлиза в зряла фаза. През предходната седмица Alibaba Group разгласи, че ще купи подразделението за електронна търговия Kaola на китайската компания за игри NetEase за 2 милиарда $. Платформата е профилирана в снабдяването с първокласни артикули от чужбина на локални клиенти. Тя ще влага също по този начин 700 млн. $ в придобиването на миноритарен дял от подразделението за музикален стрийминг на Netease, като по този начин ще се опита да конкурира водача на китайския пазар Tencent Music.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР