Диян Михайлов е съосновател на ProductTank Bulgaria и мечтае да

...
Диян Михайлов е съосновател на ProductTank Bulgaria и мечтае да
Коментари Харесай

Режисьорът на IT продукти

Диян Михайлов е съосновател на ProductTank Bulgaria и мечтае да подкрепи основаването на българската фантазия

© Надежда Чипева Профил

Диян Михайлов дефинира себе си като човек, който схваща връзката сред бизнес, дизайн и технологии. Той желае да развива българското общество на продуктовите мениджъри, като през 2015 година започва самодейността за неофициални срещи ProductTank. Завършил е бакалавърска степен по интернационален бизнес и е магистър по бизнес развиване и нововъведения в Copenhagen Business School в Дания. След университета работи една година в скандинавска компании за произвеждане на медицински принадлежности, а по-късно е съветник по цифрови тактики и потребителско преживяване в консултантската компания PwC. Участвал е и в стартъпа Crowdio. В " Скейл фокус " управлява един от трите екипа, работещи за американската компания за електронна търговия Shutterfly. Общува с възпитаници и студенти като част от просветителната самодейност Junior Achievement Bulgaria и е съветник във фонда LAUNCHub Ventures. Михайлов е част от тазгодишните финалисти на състезанието за млади бизнесмени Next Generation, проведен от " Капитал " и " Кариери ". Компанията

" Скейл фокус " е българска компания за създаване на програмен продукт по поръчка и IT аутсорсинг, учредена през 2012 година Разполага с 9 офиса и има над 200 приключени планове и 150 клиента. Печалбата на компанията пораства и доближава 2.1 млн. лева за 2017 година Приходите са се нараснали с над 25% до 25.7 млн. лева В момента българската софтуерна компания си партнира с групата за електронна търговия на персонализирани ексцентрични дарове Shutterfly Inc. С доходи от над 1 милиарда $ за 2017 година и с централа в Силициевата котловина Shutterfly има няколко продуктови екипа в България. Отделът за картички, дарове и дизайн на дома, който се развива от София, обезпечава над 100 млн. доходи годишно. Още по тематиката
Италианският инженер, който стана български управител

Алесандро Салерно, управител " Производство " в завода за произвеждане на електрическо съоръжение ABB
24 авг 2018
Нагоре по информационната стълба

Владимир Стоилов, ръководещ шеф на медийната организация Wavemaker, пред " Капитал "
17 авг 2018
От започваща компания за започващи компании

Съоснователят на Appzio и финалист в Next Generation 2018 Бранимир Парашкевов пред " Капитал "
10 авг 2018
Любопитният инженер

Мирослав Гечев, шеф стратегическо развиване в " Телелинк бизнес сървисис "
3 авг 2018
ГЛАСът на другите

Симеон Василев, създател и шеф на фондация ГЛАС
27 юли 2018
Учили сте в Дания и даже сте работили там една година. Знаете и датски на високо равнище. Защо обаче се върнахте в България?

Откриха ме от една българска компания. Изкарах много време в Дания - 7 години. Никога задачата ми не е била да оставам там. Образованието доста ми хареса. Поработих малко, само че се оглеждах за някое друго място, не беше наложително да е България. Така се случи, че от тук ми се обадиха първо, и за няма и два месеца разпродадох всичко и се прибрах.

Връщате се в България, тъй като ви оферират работа. Но и по-късно, през целия ви професионален опит, наподобява, като че ли работата намира вас, без да я търсите.

Когато правиш това, което ти харесва, няма потребност да вървиш и да търсиш, и да полагаш някакви старания. Хората сами те намират. Може би ненапълно ми оказва помощ и това, че аз съм един от дребното хора с тази специалност в България, само че виждам да се занимавам с нещо, което ми е забавно.

Защо решихте да се занимавате с продуктов мениджмънт?

Харесва ми да сътворявам някакви неща. Дали аз самият? Повече ми харесва да оказвам помощ на други. Това е главно занятие в продуктовия мениджмънт - нещо не е съществувало, няма го на никое място и ето, към този момент съществува и хората го употребяват. Дава ти и опция да работиш с друг вид хора, всеки със своя вероятност - дизайнери, програмисти, маркетингови специалисти. Логистично е доста привлекателна специалност. Можеш да работиш, откъдето искаш. Утре мога да отпътува в Южна Америка за месец, в случай че желая, и да работя от там.

Каква е задачата ви в професионален проект?

Да можеш да правиш положителни софтуерни артикули е едно от нещата, които най-малко за идващите десетки години няма да е изобщо ненужно. Това е нещо значимо за мен, което занапред ще трансформира света.

Какъв вид управител сте?

Мога да кажа какъв желая да съм. Някои водачи се пробват да бъдат евангелисти и да спускат истината на хората - като Илън Мъск, който изяснява на хората по какъв начин ще наподобява светът и по какъв начин ще живеят след доста години. Те постоянно имат огромна известност, в случай че са харизматични. Например Джеф Безос също има визия, само че няма харизма. Трудно ми задържа вниманието и не ме въодушевява. Има и други водачи, които са с по-голямо влияние за мен, и те са тези, които водят хората по този начин, че те самите в един миг да могат да намерят лична идея. Аз по този начин се пробвам да повеждам моите екипи. Просто им давам инструментите, които те да употребяват, да намерят цел и да я реализиран.

Кой тогава е вашият образец за водач, който ви учи и въодушевява?

За мен е значимо да насърчаваш хората към теб да търсят това, от което има потребност бизнесът, и в един миг да комбинираш всичко. Последните години има няколко бизнес водачи, които в действителност ми вършат усещане. Единият е изпълнителният шеф на Microsoft Сатя Надела, който тъкмо по този метод за мен води компанията сполучливо. Той е тъкмо противоположната страна на предшественика си Стив Балмър, който беше евангелист. Новият изпълнителен шеф на Uber, Дара Косровшахи, също е диаметралност на някогашния изпълнителен шеф Травис Каланик.

Били сте и основен продуктов управител в българското поделение на Crowdio. Как работата в започваща компания се разграничава от огромните интернационалните организации?

В стартъпа получаваш много по-голяма опция за основаване на нещо в още по-голям мащаб, тъй като не създаваш единствено артикул. Създаваш и екип, създаваш и компания, образна еднаквост, бранд. Всичко, от което има потребност един сполучлив бизнес.

В партньорство с Мария Рашковска създавате през 2015 година българското общество на откритата в Лондон пет години по-рано самодейност за продуктови мениджъри ProductTank. Защо започва ProductTank Bulgaria?

Когато започнах работа в Crowdio, желаех да се занимавам с продуктов мениджмънт, само че това не е специалност, която човек може да стартира да работи след университета. Преплитат се доста разнообразни области и би трябвало да имаш опит в доста неща, с цел да се справяш: в технологии, дизайн, бизнес логичност. След PwC имах опита, само че в България продуктовият мениджмънт е много непозната специалност и просто нямаше от кого да се изучавам.

Каква е задачата на ProductTank Bulgaria?

В България имаме история, обвързвана най-вече с аутсорсинг, само че бизнес моделът на тази промишленост е много неразбираем. Ако една компания като " Скейл фокус " желае да е 10 пъти по-успешна, би трябвало да направи личен артикул. Вече доста компании се пробват да влязат в този модел и това е бъдещето за мен. Истината е, че имаме огромен капацитет. Обратната връзка, която получаваме от Силициевата котловина, е, че сме на супер високо равнище и можем да сътворяваме артикули. Но не е значимо единствено да напишеш кода, би трябвало и да продадеш продукта. Затова средата в България би трябвало да се развива също и като дизайн, и като бизнес умения. За нас в ProductTank това е новата ни задача, тъй като първата ни беше да споделяме познание, което към този момент е реалност. Оттук нататък ще работим към този момент да развиваме цялостната бизнес среда.

Кое беше най-голямото предизвикателство при реализирането на ProductTank?

Две неща бяха доста сложни. Те към момента са сложни, само че малко по-лесно се случват сега. Едното беше да накараме хората да споделят опита си в работата като продуктови мениджъри. Да притеглим вниманието им да споделят познание, тъй като в България няма нито една академична стратегия, няма и нито една обява от български учител на тази тематика. И втората компликация беше да достигнем до верните хора всред шума от всичко останало – първите събития събираха към 10 души.

Какви са бъдещите цели на ProductTank?

Да стартираме да имаме повече университетски стратегии в тази специалност. Трябва да стартираме всяка година да вършим изследвания по какъв начин се развива тази специалност, с цел да забележим по какъв начин може да се усъвършенства. Да имаме нещо като ръб на продуктовите мениджъри, който да даде повече мащабност на самодейностите.

Как успявате да организирате времето си и да се занимавате с разнородни действия?

Имам си екипи (смее се). Не върша нищо самичък и от доста години разбрах, че ми се получава доста повече, когато имам partners in crime (съучастници, съидейници - бел. ред.). За всяко нещо си има подобаващи хора. В ProductТank сме двама съоснователи и си разпределяме работата, имаме и хора, които ни оказват помощ. В компанията имам екип, в който всеки има огромна независимост в дейностите си, и те могат да действат съвсем напълно без мен. Работим на такова равнище, че всеки човек знае защо се борим, знае по какъв начин влиза в цялата картина, има опция да покаже най-хубавото от себе си. Останалите ми занимания не са на цялостно работно време и не е толкоз мъчно да отделя време.

Съществува ли към този момент българският модел за триумф?

Като сполучливи хора мога да дам за образец Васил Терзиев и Светозар Георгиев от " Телерик ", тъй като те са хора, почнали от нищо, създали сполучлива компания, и в този момент се усеща тяхната помощ в цялата екосистема.

Определяте ли се като съумял?

Със сигурност. Аз имам триумф, когато хората към мен с моя помощ основат нещо сполучливо. Има много компании и хора, на които оказвам помощ да съумеят.

Какви са вашите професионални цели в идващите 5 години?

Надявам се най-малко 5-10 компании да са минали от аутсорсинг промишлеността към създаване на артикули с моя помощ. Кое е първото нещо, което вършиме заран?

Първото нещо, което ми е като рутина, е да наваксам какво е станало, до момента в който съм спал.

Кое е обичаното ви смарт устройство?

Таблетът.

Кое е вашето щастливо място, където релаксирате най-добре?

Аз съм разпален ветроходец и одобрявам морските спортове. Просто обичам морето, там си почивам най-добре. От близо 15 години съм плувец, сърфист, плувам с яхти. След две седмици ще вършим голяма двуседмична регата в намерено море в Егейско море по островите. Много постоянно вървя в Азия - Индонезия, Малайзия. Това, бих споделил, ми е някакво щастливо място - всичко,свързано с морето.

Коя е желаната ви литература?

При мен разделянето е 20% книги, 60% блогове и изявления, 20% snippets (информация на дребни дози като забавни обстоятелства, мисли и така нататък - бел. ред.). Чета професионални книги непрекъснато, само че освен. Азиатските култури от доста дълго време ме притеглят и в този момент съм се потопил в японски къси разкази от началото на ХХ век.
Интервюто взе Тихомира Дончева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР