Цените на жилищата в София са се повишили с 11,6%

...
Цените на жилищата в София са се повишили с 11,6%
Коментари Харесай

Панелките поскъпват повече от новите жилища


Цените на жилищата в София са се повишили с 11,6% през първото тримесечие на тази година по отношение на същото на предходната. Почти еднообразно е увеличените и при панелките, и на новите кооперации – надлежно с 11,4% и 11,9 на 100.

Стара Загора на второ място у нас по растеж на цените на жилищните парцели през първото тримесечие. Повишението е със 7% на годишна база и с 3,4% по отношение на четвъртото тримесечие на предходната година. Новите жилища са поскъпнали с 4,6% на годишна база, до момента в който старите означават растеж от 7,9 на 100.

Русе също изпреварва останалите огромни градове в страната по ритъм на повишаване на цените на жилищните парцели. В дунавския град те са нарастнали с 5,3% на годишна база, като растежът е още по-голям при старите жилища (6,5%), до момента в който при новите даже е регистриран спад (-0,9%). Само по отношение на четвъртото тримесечие на 2020 година жилищата в Русе са поскъпнали с 1,8%, като още веднъж скокът се дължи на повишението на цените на старите жилищни парцели с 2,8%, до момента в който новите жилища регистрират подобен спад. 

В Пловдив цените на жилищата са се повишили с 4,3% на годишна база, като и тук наклонността е старите жилищни парцели да нарастват мощно (7,1%), до момента в който при новите ценовите нива остават съвсем непроменени (0,8%). На тримесечна база жилищата в Пловдив са поскъпнали с 1,5%. Сред шестте огромни града у нас само жилищата във Варна са парцелите поевтинели, само че нищожно - с 0,4% за посочения интервал. Експерти от имотния отрасъл обаче чакат през втората половина на 2021 година да има растеж до 16-17%.

В другия огромен морски град в страната Бургас цените на жилищните парцели са се покачили с 4,9%. Новите жилища бележат растеж от 5,5 на 100, до момента в който при съществуващите той е 4,6%.

Общо в страната цените на жилищата са се нараснали със 7,5% на годишна база и с 3,2% по отношение на последното тримесечие на 2020 година, сочат още данните на националната статистика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР