Varna24.bg. На срещата присъства и зам.-министъра от МЗХ Янко Иванов. В

...
Varna24.bg. На срещата присъства и зам.-министъра от МЗХ Янко Иванов. В
Коментари Харесай

Зам.-министър: Изтървем ли проблема с чумата по свинете във Варненско, ще плаче цяла България

Varna24.bg . 

На срещата участва и зам.-министъра от Министерство на земеделието и храните Янко Иванов. В началото на съвещанието регионалният шеф на Варна Стоян Пасев съобщи сбито, че двете взети проби от дивото прасе са позитивни за африканска чума. 

" Предния път не допуснахме да пламне болестта, би трябвало да се реши по какъв начин ще се действа в този момент ", сподели Пасев. 

" Самият факт, че дойдохме тук приказва за това, че обстановката не е спокойна. Имаме нов случай, което значи, че трябва да изясним дали е импортиран извън или е от дивата популация в региона. В такива случаи се вземат няколко типа ограничения. 

Първата е да се претърси региона за диви животни, защото това прасе евентуално е живяло в група и останалите също са инфектирани. Незабавно би трябвало да се открият, да се изтеглят или загробят поради риска от болест. 

Втората мярка касае индустриалното свиневъдство. В региона има две огромни свинеферми, в Слънчево с 40 000 свине и в Долни Чифлик с 10 000. Там би трябвало да сме изключително деликатни, да се набележат редица ограничения за недопускане болест и разпространяването и в комерсиалната мрежа. 

Третата мярка касае домашните свине по дворовете и кочините на хората, които не са регистрирани. 

Трябва да се вземат незабавни ограничения за информиране на всички хора, които вървят в гората като ловци, овчари, гъбари и дъвросекачи, тъй като вирусът е доста резистентен и може да бъде пренесен от популацията на дивите свине към домашните. 

От решаващо значение е даже да открием нови случаи да не допуснем смесването на двете популации - на дивите и домашните свине. 

По принцип ограниченията, които се постановат при дивите животни са доста по-леки, до момента в който при домашните рестрикциите са доста съществени. 

Опасността е, в случай че има крокодил в езерото, ние да поемем риска да влезем да се къпем в него. 

Затова би трябвало да бъдат взети железни мерки за биосигурност в индустриалните ферми. Филтри на входа и изхода, да се съблюдава непоколебим пропускателен режим. Ще решим по какъв начин да действаме и при домашните прасета. По принцип не е редно ловджиите да отглеждат домашни свине. Ще бъде разисквано с Агенцията по горите какви указания да проведат измежду всички, които посещават горските региони. Сред ловджиите има и огромна част чужденци, само че те имат български водачи. Трябва всички да са наясно по какъв начин би трябвало да действат, в случай че видят трупове на диви прасета и други диви животни. Не можем да подсигуряваме, че няма да се появи нов случай. Вече 10 години водим тая борба, както преди време заявих, чака ни дълга и рискова война. 

Докато имаме неблагополучие при нашите съседи от север - Румъния, които се простират до Видин чак, би трябвало да сме доста бдителни. 

Засега няма да бъде наложена възбрана да се търгува с месо от свинекомплексите в региона, само че ще се дадат наставления при какви условия може да се колят свине и да се търгува с тях. 

Кметовете на обособените общини и населени места би трябвало да са съпричастни, те също имат отговорности по Закона за ветеринарно-медицинската активност.

Във варненско е единственият проблем с чумата по свинете и в случай че го изтървем, ще плаче цяла България ", сподели зам.-министър Иванов. 

Вижте още във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР