Дисциплината История на евреите. Холокост ще се изучава от всички

...
Дисциплината История на евреите. Холокост ще се изучава от всички
Коментари Харесай

Учениците в Румъния ще изучават историята на евреите и Холокоста от тази учебна година

Дисциплината " История на евреите. Холокост " ще се учи от всички възпитаници в 11-ти клас в Румъния от тази година след утвърдени в края на 2021 година промени в закона за образованието, оповестява в. " Гъндул ", представени от Българска телеграфна агенция.

По този мотив през днешния ден се състоя гала в държавния замък " Виктория ", по време на която министър председателят Марчел Чолаку посочи значимостта на проучването на тази материя от младежите в Румъния.

Чолаку се обърна към членовете на еврейската общественост, присъстващи на събитието, като обърна внимание на интернационалните измерения на Холокоста, наричайки го " невиждан опит за заличаване на еврейското население ". Същевременно министър председателят подсети за крайнодесните режими, през които Румъния е минала, в това число връзките сред Легионерското придвижване и немските нацисти в междувоенния интервал. 

" Този невиждан опит за избиване на еврейското население в Европа мина оттатък географските граници и засегна всички сегменти на обществото. Румъния не беше пощадена от трагичните резултати на връзките сред нацизма и румънския фашизъм, ставайки в същото време очевидец на срив на полезностите и дезинтеграция на институциите ", уточни Чолаку.

Премиерът се разгласи за покровител на въвеждането на този предмет в гимназиалното образование в Румъния, като акцентира заплахата от екстремизма в румънското общество, само че и значимостта на това младежите да бъдат възпитани в здравословен национализъм, който е кадърен да разграничава положителното от злото.

" Тази мярка отразява безспорно отвъдпартийната политическа и гражданска воля за поощряване на образованието за Холокоста, само че и за подсилване на устойчивостта на младежите и на обществото като цяло по отношение на заплахите, идващи от антисемитизма, ксенофобията, дискриминирането и подстрекаващия към ненавист дискурс ", акцентира Чолаку.

" Трябва да възпитаваме младежите в дух на национализъм, да им описваме за моментите, които са построили румънската нация и страна, за великите персони в румънската история. Патриотизмът значи да означаваме тези моменти и да почитаме уместно личностите от нашата история. Но имам вяра, че за една мощна, демократична нация патриотизмът значи също по този начин да не се крият тъмните страни на историята (...). Грешките на историята би трябвало да се знаят, с цел да не се повтарят, а преподаването на курса " История на евреите. Холокост " ще направи това притежание на днешните младежи ", добави министър председателят.

Чолаку означи, че последователно архивите на Румъния за изследване на Холокоста се отварят и че следва ускорение на стъпките по дигитализацията им.

" Също по този начин бихме желали откриването на Националния музей за история на евреите и Холокоста в Румъния да стане допустимо най-скоро ", уточни още министър председателят, представен от Аджерпрес.

В края на 2021 година беше признат закон, с който дисциплината " История на евреите. Холокост " беше включена в наложителната образователната стратегия на гимназиалното и професионалното обучение от образователната 2023-2024 година Днешното събитие беше проведено от държавното управление на Румъния в партньорство с федерацията на еврейските общности в Румъния, отбелязва " Гъндул ".

Според Националния институт за проучване на Холокоста в Румъния " Ели Визел " данните за жертвите на антисемитиската политика в Румъния са следните: сред 45 000 и 60 000 евреи са били убити в Бесарабия и Буковина от немските и румънските войски през 1941 г.; сред 105 000 и 120 000 депортирани румънски евреи са умряли в резултат на експулсирането от Приднестровието; сред 115 000 и 180 000 локални евреи са били премахнати в региона на Приднестровието; минимум 15 000 евреи в румънското кралство са били убити при Яшкия разгром през 1941 година и вследствие на други антиеврейски мерки; към 132 000 евреи са били депортирани в Аушвиц в интервала май-юни 1944 година от северната част на Трансилвания, под властта на Унгария по това време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР