Дисциплинарни проверки срещу шестима служители на затвора в Ловеч, да

...
Дисциплинарни проверки срещу шестима служители на затвора в Ловеч, да
Коментари Харесай

Дисциплинарни проверки на шестима служители в Ловешкия затвор предлага комисия

Дисциплинарни инспекции против шестима чиновници на пандиза в Ловеч, да бъдат формирани поради бягството на пандизчията Борис Иванов, предлага комисията, изследвала случая. Сред тях е и шефът. За това осведоми пресцентърът на Министерството на правораздаването, което управлява местата за отнемане от независимост.

На 21 юни 48-годишният рецидивист, наказан на 13 години затвор за блудничество и обири, не се върна в общежитието към Ловешкия затвор, откакто бил на работа на външен обект. Отклоняването му се случи два дни, откакто му е позволено да работи отвън пандиза. Иванов беше хванат 48 часа по-късно като взе за пленник стара жена.

Първоначалната инспекцията по случая е открила, че на 20 ноември 2015 година Комисията по осъществяване на наказванията към пандиза в Ловеч е заменила режима на ограничения от независимост от непоколебим на общ. След това със заповед от 11 юни 2018 година на началника на пандиза Иванов е настанен за изтърпяване на наказването си в затворническо общежитие от открит вид. На 14 юни 2018 година той е разпределен в общежитието " Полигона ".
Още на идващия ден, началникът на общежитието издава заповед, с която позволява той да работи на външен обект, а на 16 юни Иванов е изведен.

" В резултат на инспекцията комисията смята, че са налице пропуски и неточности, довели до случая с Иванов ", се споделя в известието на правосъдното ведомство. В него се показва, че става дума за липса на връзка и екипност в активността на чиновниците, които имат отношение към мненията за промени в правният статут на лишените от независимост.

Комисията, проверила случая с Иванов, е открила, че въпреки при него фактически да има смяна във връзка с риска от рецидив, заплахата от това остава, а направеното по този въпрос мнение от обществения контрольор в пандиза е официално и опонира на настоящ отчет на различен негов сътрудник.

" Комисията установи още, че в съответния случай липсва прецизиране при назначение на работа на външен неохраняем работен обект, с оглед наказването на ограничения от независимост, неговите характеристични данни и цената на оценката на риска от рецидив ", обясниха от министерството.

Друг проблем е, че Иванов не е имал престой в затворническото общежитие, през който да се приспособява и да се следи неговото държание, преди да бъде изведен на външния обект.

Затова комисията предлага да бъдат формирани дисциплинарни инспекции против началника на пандиза в Ловеч, заместника му, началника на бранш " Социална активност и възпитателна работа " и обществения контрольор, както и против началника на общежитието " Полигона " и обществения контрольор там.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР