Дистрибутори ще пуснат допълнителни количества в аптеките от липсващите в

...
Дистрибутори ще пуснат допълнителни количества в аптеките от липсващите в
Коментари Харесай

Осигуряват допълнителни количества от липсващите лекарства в аптеките



Дистрибутори ще пуснат спомагателни количества в аптеките от изчезналите в последните дни антитромботични лекарства, с които се лекуват дами с проблематична бременност. Това разгласи здравният министър Костадин Ангелов след среща с представители на фармацевти и дистрибутори. В последните седмици това и други медикаменти са обект на всеобщо изкупуване от аптечната мрежа, защото участват в лечебните схеми за лекуване на пациенти с ковид. Затова министърът и фармацевтите приканиха хората да се успокоят и да спрат да изкупуват непредписани особено за тях медикаменти, като обясниха и какви са рисковете от това държание. Към апела им по-рано се причисли и Българският лекарски съюз, който предизвести, че самолечението е извънредно рисково.

На територията на България имаме задоволително количество лекарства и презапасяването с медикаменти е повода за казуса, който следим сега, сподели Ангелов, представен от БГНЕС. Той предизвести, че приемането на антибиотици без наставление от лекуващ доктор при започване на болестта е извънредно рисково за здравето на хората, защото това понижава имунитета в миг, в който стартира битката на организма с коронавирусната зараза.

Самолечението и презапасяването е безусловно нездравословно. Всяка свръхупотреба на антибиотици води до устойчивост. Струпване в аптеките в условия на пандемията не е належащо. Хората да бъдат спокойни и да не се самолекуват, прикани и проф. Асена Сербезова, ръководител на УС на Български фармацевтичен съюз.

Тя уточни, че е неприемливо пациенти да бъдат лекувани по телефона и в аптеките да се продават антибиотици без изписана рецепта от доктор.

В сегашния стадий на национално равнище нямаме дефицит на нито един медикамент, който се употребява за лекуване на пациенти с COVID-19, нямаме и характерен медикамент, който се употребява за лекуването на тази вирусна зараза. Медикаментите, които се употребяват са за профилактика на бактериалните затруднения при тази вирусна зараза, сподели здравният министър. Проф. Ангелов призна, че имат сигнали за дефицит на нискомолекулярни хепарини в страната и по този мотив са основали специфична организация.

Тя ще влезе в действие от през днешния ден. Търговците на едро ще разпространят в аптечната мрежа в страната спомагателни количества нискомолекулярен хепарин, тъй че да има регулярно съществуване на подобен медикамент в аптеките, изясни здравният министър и добави, че бременните дами, на които е изписан би трябвало да отидат с рецепта и с документ, който да удостоверява генетичното проучване, направено в лаборатория в аптеката, с цел да го получат. Министърът посочи, че те ще получат изписаното на рецептата количество.

До края на деня в уеб страницата на Изпълнителната организация по медикаментите ще бъде качен лист с аптеките, в които спомагателните количества от нискомолекулярния хепарин ще бъдат публикувани. Ангелов увери също по този начин, че на територията на страната има и задоволително Азитромицин, както и че в аптеките той се среща под имена, които не се знаят от хората и по тази причина има количества от него и прикани хората да не се самолекуват с него, без той да им е постановен от доктор.

Пациентите, които имат потребност от лекуване с антибиотици, нискомолекулярен хепарин, декстаметазон се настаняват и лекуват в лечебните заведения. В лечебните заведения няма дефицит на лекарства за лекуването на съпътстващите болести, подбудени от коронавирусната зараза, изясни той.

Според данни на СЗО единствено 8% от пациентите, които са приети в болница с COVID-19 имат бактериална или гъбична зараза, която постанова лекуване с антимикробни средства. В контраст на това практиката, освен в България, само че и в други страни, е че на 72% от пациентите с коронавирус се предписват антибиотици, част от които съдържат „ Азитромицин “, съобщи проф. Сербезова. И акцентира, че е неприемливо да се лекуват пациенти по телефон или да получават медикаменти от аптека без рецепта.

Призоваваме, изключително в тази обстановка на дефицит на някои артикули, българските лекари да предписват генерично, т.е. не по комерсиално название, защото все още има към 12 продукта, съдържащи „ Азитромицин “, сподели проф. Сербезова и разясни, че до момента в който няма електронна система за следене на наличностите няма да се има ясна визия каква е картината в цялата страна.

Стана ясно още, че единствено в границите на вчерашния ден са били публикувани 24 000 опаковки „ Азитромицин “ и приканиха хората да не се презапасяват, тъй като няма дефицит на медикаменти.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР