Дистанционното обучение може да продължи до 13 април, а датите

...
Дистанционното обучение може да продължи до 13 април, а датите
Коментари Харесай

Дистанционното обучение - продължено, матурите - с нови дати

Дистанционното образование може да продължи до 13 април, а датите на матурите евентуално ще бъдат изменени, като е нужно това да се съгласува с висшите образователни заведения. Това сподели в „ Здравей, България “ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той успокои учениците и родителите от ефира на Нова телевизия, че годината няма да бъде оповестена за нулева поради грипната почивка и пандемията от ковид.

Ситуацията е най-трудна с учениците в 12-ти клас, защото на тях им следва кандидатстване във висши образователни заведения. „ В момента обменяме информация с министрите на образованието на другите страни. Всички са внимателни да вземат такова решение (б.а. за отсрочване на датите за матури), защото това изисква и координиране с висшите учебни заведения. Убеден съм, че те също ще отсрочат приема “, съобщи Вълчев.

„ Много евентуално е отдалеченото образование на учениците да продължи най-малко до 13-ти април. Очакваме през днешния ден да излезе заповед на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. За нас беше предизвикателство да стартираме отдалеченото образование, както и да се компенсира изоставането заради грипните ваканции “, добави той и изясни, че е доста евентуално датите за абитуриентските балове да бъдат отсрочени.

“Това, което се случи, ни изненада прелестно. За доста огромна част от учениците в страната отдалеченото образование започва дейно “, посочи министърът.

„ 90% от децата употребяват отдалеченото образование. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри. Някои от тях пък имат телефони, само че нямат компютри “, сподели още той.

Относно баловете министърът изясни, че не се занимават те с одобряване на графика, защото учебните заведения вземат решение.

„ Много евентуално е да има отсрочване на баловете. Предполагам, че всички се настройваме за един преместен график през тази календарна година “, добави Вълчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР