Дистанционното електронно гласуване е бързо и удобно, но рискът от

...
Дистанционното електронно гласуване е бързо и удобно, но рискът от
Коментари Харесай

Анализ на ЦИК за електронното гласуване: Удобно, но и по-лесно за контролиран вот

Дистанционното електронно гласоподаване е бързо и комфортно, само че рискът от следен избор е по-голям и той не може да бъде преодолян. Това се написа в разбора на Централната изборна комисия (ЦИК), направен след проведените симулации на електронното гласоподаване в края на 2017-та.

Анализът е изпратен до Народното събрание и би трябвало да бъде прегледан в бъдеще от отрасловата правна комисия.

Според ЦИК с електронното гласоподаване се намаляват до най-малко рисковете от: нищожност на гласа заради неверно отбелязване на гласа от избирателя; неточности при броенето и отчитането на резултатите от страна на секционната изборна комисия (което е допустимо при гласуването с хартиени бюлетини).

Комисията споделя, че резултатите могат бързо да се калкулират, само че въпреки всичко въвеждането на електронно и машинно гласоподаване би забавило оповестяването на крайните резултатите.

" В същото време отдалеченото електронно гласоподаване, въпреки и комфортно за потребителя (user friendly), изисква характерни компютърни умения. За разлика от останалите електронни услуги, при електронното гласоподаване има спомагателни стъпки, свързани с гарантиране на сигурността. Необходимо е това гласоподаване да бъде осъществено поетапно ", пишат в разбора си от ЦИК.

Относно рисковете при следения избор от Комисията считат, че с електронно гласоподаване той няма да бъде овладян, а даже в противен случай - възможностите за неговото разгръщане са по-големи:

Независимо от опцията да се гласоподава неведнъж отдалечено, рискът от следен избор при отдалеченото електронно гласоподаване е по-голям, в сравнение с да вземем за пример при гласуването с хартиени бюлетини. Докато в последния случай гласоподавателят въпреки всичко остава самичък в кабината за гласоподаване, то при отдалеченото електронно гласоподаване опцията да не бъде самичък или различен да гласоподава вместо него е доста по-висока.

В разбора си ЦИК отбелязва и скорошни пробиви в сигурността против всички съвременни процесори на Intel, AMD и ARM. Според ЦИК това постанова още един път преосмисляне на периодите, сложени в Изборния кодекс за осъществяване на действително отдалечено електронно гласоподаване.

Друга съществена спънка пред електронното отдалечено гласоподаване са няколко законови периода, които си пречат между тях и блокират неговото фактическо въвеждане. 

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова изясни тези парадокси пред OFFNews.

По проект първият електронен избор трябваше да бъде вероятен най-рано на изборите за Европейския парламент през 2019 година.

Системата за този тип гласоподаване се създава по Оперативна стратегия " Добро ръководство " с бенефициент Държавна организация " Електронно ръководство " и сега е в ход създаването на самата система. То трябваше да бъде готово до края на 2018 година.

В същото време тази система е директно обвързана с електронната идентификация на жителите. Тя трябваше да бъде подготвена още януари тази година, само че срокът бе преместен за 2019-та. Това прави невероятно гласуването по електронен път по-рано от 2019-а.

Друг нонсенс: В същото време в Изборния кодекс е написано, че тази година ЦИК би трябвало да организира пробно отдалечено гласоподаване в три поредни избора, даже и те да са частични.

" Това са обстоятелства, които не знам по какъв начин ще се развият. Има законово разминаване и в случай че това не бъде синхронизирано, не мога да кажа по какъв начин и по кое време ще има електронно гласоподаване ", сподели пред OFFNews Камелия Нейкова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР