Дистанционната работа е на прицел. Банковите изпълнителни директори като Джейми

...
Дистанционната работа е на прицел. Банковите изпълнителни директори като Джейми
Коментари Харесай

Борбата за работа от дома става глобална

Дистанционната работа е на прицел. Банковите изпълнителни шефове като Джейми Даймън от JPMorgan Chase имат желание да трансфорат работата от у дома в светиня на пандемията. Служителите на най-големия американски заемодател и други звезди на Уолстрийт като Goldman Sachs откриват, че петдневната работна седмица се е върнала за непрекъснато. Големите софтуерни компании също подхващат ограничения.

Дистанционната работа е на прицел. Банковите изпълнителни шефове като Джейми Даймън от JPMorgan Chase имат желание да трансфорат работата от у дома в светиня на пандемията. Служителите на най-големия американски заемодател и други звезди на Уолстрийт като Goldman Sachs откриват, че петдневната работна седмица се е върнала за непрекъснато. Големите софтуерни компании също подхващат ограничения.

Заповедта на Гугъл за връщане на работното място заплашва да наблюдава наличието и да го включва в оценките на представянето на непокорните чиновници. Meta и Lyft желаят чиновниците да се върнат на работните си места, като изискват най-малко три дни от седмицата да бъдат в офиса до края на лятото. Тъй като шефовете стягат контрола върху тази процедура, наподобява, че дните на взаимно единодушие във връзка с привлекателността на отдалечената работа от ерата на пандемията са завършили.
Наближава ли краят
Новите данни от световно изследване демонстрират доколко този консенсус се е разпаднал. Според WFH Research - група, включваща Станфордския университет и немския Ifo Institute, която е проследила настроенията на работещите на цялостно работно време с най-малко приблизително обучение в 34 страни - в целия свят проектите на работодателите за отдалечена работа не дават отговор на желанията на служащите.
Реклама
Корпоративните шефове се притесняват, че напълно отдалечената работа понижава продуктивността - безпокойство, което се ускорява от редица скорошни проучвания. Едно изследване на индийски служащи, въвеждащи данни, откри, че тези, които се трудят от у дома, са с 18% по-малко продуктивни от сътрудниците си, които постоянно посещават офиса; друго откри, че чиновниците на огромна азиатска IT компания са с 19% по-малко продуктивни вкъщи, в сравнение с в офиса. Данните за връзката на близо 62 хиляди чиновници на Microsoft демонстрират, че професионалните мрежи в компанията са се втвърдили и са станали по-изолирани с навлизането на отдалечената работа.

Въпреки това натискът от горната страна не е повлиял на желанието на чиновниците да работят от разстояние. Според WFH Research служащите желаят да могат да работят повече дни в уютната си всекидневна, в сравнение с сега. Средно служащите по света желаят да работят два дни от вкъщи си, което е с през целия ден повече, в сравнение с получават.

В британски говорещите страни, които към този момент имат най-високите равнища на работа от у дома, има вкус за повече. Тенденцията се популяризира и тук-там, където работата от разстояние е по-рядко срещана. Японските и южнокорейските чиновници, които са едни от най-обвързаните с офиса, желаят да имат повече от една четвърт от седмицата за себе си. Европейците и латиноамериканците желаят надлежно една трета и половината.

Не е изненадващо, че желанието за работа от разстояние продължава. Спестеното време, когато не се постанова да се бориш с публичния превоз или с претрупаните пътища, разрешава по-добър баланс сред работата и персоналния живот. Според обява на Никълъс Блум от Станфорд, който оказва помощ за управлението на WFH Research, и сътрудниците му при отдалечена работа се икономисват приблизително по 72 минути всеки ден, което възлиза на две седмици в границите на една година. Според изследване на Gallup от предходната година чиновниците също по този начин оповестяват, че се усещат най-ангажирани, когато работят от разстояние. Средно в международен мащаб служащите правят оценка всички тези преимущества като 8% нарастване на заплатите си, което допуска, че някои биха приели понижаване на заплатата, с цел да запазят привилегиите си.
Реклама
До наскоро, когато компаниите се опитваха да привлекат служащи по време на взрива на наемане след пандемията, настояванията на чиновниците и проектите на работодателите, наподобява, се сближаваха в Америка - най-добре проученият пазар. Това доближаване към този момент понижава. В същото време пандемията затвърди моделите на работа от вкъщи. Понастоящем една трета от служащите, интервюирани от WFH Research, работят хибридно или напълно отдалечено. Няма да е елементарно да се отстранен тези практики.
Властта е още веднъж в бизнеса
Неслучайно ограничението на отдалечената работа се случва в миг, когато пазарът на труда стартира да се охлажда. Задълбочаващите се съкращения на работни места на Уолстрийт и в Силициевата котловина върнаха властта в ръцете на бизнеса. Въпреки това даже и в областта на технологиите и финансите някои чиновници отстояват своите позиции. През май близо 2000 чиновници на Amazon проведоха митинг поради политиките на електронната империя за връщане към работното място. Други компании безшумно се приспособяват към времето, може би осъзнавайки, че един по-гъвкав метод е неминуем. Британската банка HSBC възнамерява да се реалокира от 45-етажната си кула в Канари Уорф в по-малки пространства в Лондонското сити. Deloitte и KPMG, два колоса в областта на професионалните услуги, възнамеряват да понижат площта на офисите си в интерес на по-отдалечена работа. Разликата сред двете страни в борбата за работа от у дома може би въпреки всичко ще намалее. Въпросът е дали ръководещите или ръководените ще завоюват най-вече.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Хибридният модел на работа ще докара до рекордно празни офиси в Съединени американски щати през 2030 година 28 февруари 2023, 12:27 Отворените въпроси на хибридната работа 24 февруари 2023, 10:54 ManpowerGroup: Бизнесът чака ново затваряне, само че е квалифициран с ограничения 7 септември 2021, 17:21 От място за работа в място за срещи 11 декември 2020, 11:51
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР