Дискусията, която днес се провежда във ВСС, трябваше да се

...
Дискусията, която днес се провежда във ВСС, трябваше да се
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: При превес на прокурорите във ВСС те ще изберат себеподобен

Дискусията, която през днешния ден се организира във Висш съдебен съвет, трябваше да се направи преди възможното съвещание на прокурорската гилдия, която извърши избора на краткотрайно изпълняващия длъжността основен прокурор. Беше належащо да се дефинира кой е способният орган, който да уточни краткотрайния заместител на основния прокурор - Висш съдебен съвет или прокурорската гилдия. Това съобщи в студиото на " Още от деня " конституционният арбитър проф. Янаки Стоилов.

" След като този състав на Висш съдебен съвет съумя да освободи основния прокурор, в този момент може да претендира, че е в правото си да открие процедура за нов основен прокурор. Наистина мандатът на Висш съдебен съвет е изминал, само че той упражнява същите пълномощия каквито би имал и новоизбран Висш съдебен съвет ", сподели проф. Стоилов.

Според него, основният прокурор понесе най-тежката отговорност за превратно практикуване на свободата на словото. В предходните претенции за освобождението му с изключение на претекстът за накърняване на престижа на прокуратурата имаше и учредения за нарушавания на пълномощията му.

Стоилов счита, че при превес на прокурорите във Висш съдебен съвет, те ще изберат себеподобен.

Бившият правосъден министър напомни, че когато се е приемала Конституцията, Великото национално заседание е било определено с 90% поддръжка от българските жители, които имат това право, а в този момент те са 40%. Доверието към Народното събрание и неговото качество са били неимоверно по-високи.

" Тези хора, които спорят кой е начело и кой откъм гърба в ръководството, какво ни оферират? Не се слагат същинските въпроси. Да се управлява фигурата на основния прокурор – това ли е огромният принос, с цел да се преодолеят огромните проблеми на правосъдната система ", попита той.
Проф. Стоилов съобщи още, че няма правосъдна промяна, а ръководещите приказват за конституционна промяна:

" Конституцията е публичен контракт, той не е сред партиите, а сред жителите. Питам къде са жителите в този развой? Къде са конституционалистите и магистратите. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР