Дискусията беше много оживена, на моменти напрегната, заяви тойСлед среща

...
Дискусията беше много оживена, на моменти напрегната, заяви тойСлед среща
Коментари Харесай

Денков се зарече, че няма да има внос на слънчоглед от Украйна в близък период

Дискусията беше доста оживена, на моменти напрегната, съобщи той

След среща със зърнопроизводителите министър председателят дефинира полемиката като „,много оживена, на моменти напрегната “, само че са се обединили, че или могат да дадат решение, или ще го търсят в най-кратък период.

„ Първо – по отношение на слънчогледа по-късно ще беседвам с премиера на Украйна. Ще обясня, че в полемиките сме разискали, че ще има избрана квота за България и тя ще бъде позволена, когато уточним какъв брой е огромна. В близкия интервал няма да позволим импорт от Украйна “, увери министър председателят Никола Денков.

По отношение на останалите артикули и сега се водят договаряния с Европейската комисия и Украйна, дружно с министрите на земеделието на страните членки на Европейски Съюз, добави той.

По думите му до момента не са открити никакви проблеми във връзка с качеството на селскостопанските артикули.

„ Вносът на слънчоглед ще бъде позволен, когато има ясни количества, които са контрактувани сред земеделците и преработвателната индустрия, тъй че да е ясно какъв брой тъкмо да бъде импортирано,за да не спре производството на олио и да бъде осъществена продукцията на българските земеделци. Бюджетните приходи няма да бъдат лимитирани “, сподели финансовият министър Асен Василев.

Премиерът изясни, че е стихотворец ангажимент до 30 септември ще бъдат изплатени средствата за обезщетения, които са сложени като условие от протестиращите. Министерството на земеделието ще редуцира периода за подаване на поръчки и заплащанията ще бъдат направени оптимално бързо, в границите на седмица или две, сподели още Денков.

Той сподели също, че държавното управление ще приготви предложение да се промени горната сума на помощта „ de minimis “ за земеделците и ще го входира в Европейска комисия. Относно петата точка - дали може да се понижи границата, над която когато производителите на мляко са предали продукция, могат да получат такава помощ, ще бъде тествано юридически и ще бъде направено, в случай че е допустимо.

Представителите на протестиращите земеделци не се ангажираха с заричане, че на следващия ден няма да стачкуват, тъй като би трябвало да чуят по какъв начин ще се одобряват думите на премиера и министрите. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР