Дискусия на събитие, организирано от Центъра за глобално развитие: Сложните

...
Дискусия на събитие, организирано от Центъра за глобално развитие: Сложните
Коментари Харесай

Разговор на управляващия директор на МВФ – “Сложните кризи изискват решителни действия”

Дискусия на събитие, проведено от Центъра за световно развиване: Сложните рецесии изискват решителни дейности

13 септември 2022 година

Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд, и Масуд Ахмед, ръководител на Центъра за световно развиване.

Масуд Ахмед: Здравейте и добре пристигнали на това събитие в Центъра за световно развиване. Днес имаме удоволствието да беседваме с Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на МВФ, която се причислява към нас на това събитие. […]

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: Благодаря Ви! Д-р Георгиева: Благодаря Ви доста. Това е в действителност превъзходен образец за партньорство. Бих желала преди всичко да изразя съболезнованията си към Вас и към всички британци на всички места по света, както и към членовете на огромното фамилията от народи, което Обединеното кралство управлява, за загубата на кралица Елизабет. Тя е образец за това по какъв начин една персона, посветила се на работа в интерес на обществото, основава завещание пред очите ни. И аз поисквам на крал Чарлз да бъде сполучлив последовател на това завещание. Разбира се, светът се е трансформирал от последния ни диалог. Това, което претърпяваме сега, е ерата на разтърсванията. Пандемии, войни, а в този момент и рецесия на разноските за живот, наслагване на голям брой разтърсвания. Осъзнаваме какво се случва в света, в който живеем. Нашата институция съществува, с цел да бъдем в положение да предпазим страните от опустошителната мощ на тези разтърсвания, само че също по този начин — и във все по-голяма степен — с цел да им помогнем в построяването на стабилно бъдеще.

Масуд Ахмед: Бих желал да се върна към този въпрос. […] Разбира се, едно от разтърсванията е продоволствената рецесия. […] Как виждате нейното развиване, какъв брой страни евентуално ще бъдат наранени и какъв брой съществено ще бъде влияние й?

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: Вчера (на 12 септември, бел. ред.) организирахме отлична, неофициална полемика с нашия съвет на шефовете и аз излязох от нея доста положително настроена — с чувство за нужда и неотложност на дейностите, които би трябвало да предприемем, и ние ще създадем това. И по този начин, за какво в нашето незабавно финансиране има специфичен прозорец за продоволствени шокове? Защото разноските за живот са проблем на всички места по света. Но частта от разноските за живот, която се отнася до храната и нейната наличност, е най-драматичният потрес, който претърпяват хората и страните. Разбираемо е, че желаем да им помогнем да преминат през този интервал, като една от институциите, които [са] натоварени с поддръжката за по-уязвимите страни.  Това, което предлагаме, е да се разшири достъпът до незабавно финансиране за интервал от една година за най-уязвимите страни, било тъй като са вносители на храни, имат ниски доходи и цената на вноса за тях е скочила неколкократно, било тъй като са наранени от други фактори — да вземем като образец случая с Украйна, която е експортьор на храни, само че не може да реализира цялостната стойност на приходите от експорт, които би получила, в случай че не се водеше война. Когато разглеждате кръга от страни, които дават отговор на изискванията [за финансова подкрепа], ние отделяме тези, в които към този момент има интерес и търсене или към този момент действа стратегия на Фонда и ние можем да разтеглим нейния обсег. Защо? Защото стратегия на Фонда с по-голям обсег и по-пряка ангажираност на място е по-добрият вид. Концентрираме се върху страни, които не биха могли да се възползват от стратегиите на Фонда сега. И предлагаме още едно изобретение, а точно да притеглим по-активно присъединяване от страна на нашия Съвет на шефовете в случаите, които са по-сложни или в които градим път към въвеждането на всеобхватна стратегия на Фонда.

Разглеждайки евентуалните бенефициери, виждаме към 50 страни, които дават отговор на критериите за накърнимост. И от тези 50 страни може би 20-30 са най-непосредствено нуждаещите се от поддръжка. Нека подчертая, че задачата не е да сменяем безвъзмездното финансиране. Ако е налице безплатно финансиране, Фондът, несъмнено, се отдръпва. Но обстановката е толкоз сложна, че финансирането просто не покрива наличните все още потребности. И по този начин, още веднъж сме на прага на Годишните срещи. Силно се надявам, че ще получим утвърждението на нашия Съвет на шефовете и ще действаме експедитивно, с цел да подкрепим страните, които се обръщат към нас.

Масуд Ахмед: Това е отлично. И по този начин, това беше един от въпросите, които участниците зададоха — дали МВФ би могъл да сътвори някакъв прозорец, с цел да отговори на потребностите на най-силно засегнатите страни. И тъкмо този развой наподобява е в ход. […] Какво е Вашето мнение за вероятността това да се случи и за търсенето? Имате ли чувство, че страните са склонни да се обръщат към Вас? Също по този начин, съществуващите принадлежности, с които Фондът разполага, ли са главната причина за това? Или мислите за разнообразни типове принадлежности. […]

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: Позволете ми да разделя отговора си на две елементи. Първо, следим нарастване на търсенето на поддръжка от Фонда. Нека поясня, че от 2020 година насам в действителност 93 страни се възползваха от такава поддръжка — доста от тях дребни и мощно уязвими страни — сумите, за които приказваме, не са тривиални. От началото на пандемията до момента сме дали заеми в размер на към 258 млрд. $.

[…]

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: Включително защитните [механизми], които, апропо, ще прегледам по-късно. Днес на дневен ред е разглеждането на претенции за финансиране от 16 страни, подадени след нахлуването на Русия в Украйна за условна [сума] от към 90 милиарда $. Ние си даваме сметка, че стягането на финансовите условия и повишаването на $ занапред ще оказват мощно влияние върху разрастващите се пазари. Когато погледнете обстановката, доста от разрастващите се пазари се оправят добре, тъй като са вложили в запаси и постоянни макроикономически политики. Но 25 % от нововъзникващите пазари са в затруднено състояние или съвсем в затруднено състояние. Разбира се, този дял е доста по-нисък в сравнение с в страните с ниски приходи, където над 60 процента от страните са в затруднено състояние. Но въпреки всичко цифрата е висока и буди паника. Затова би трябвало да сме подготвени да помогнем. И това ме води към втората част на отговора. Как можем най-добре да служим на този по-податлив на разтърсвания свят, в който почтени странични наблюдаващи са наранени от страничните резултати на световен потрес. В момента във Фонда се работи по редица извънредно значими въпроси. Ще предложим на Управителния съвет набор от разновидности за построяването на Фонда, тъй че да може да отговори на потребностите на днешния и утрешния ден. Разбира се, това е полемика, която ще отнеме време. Но главният й фокус е да се признае, че светът се е трансформирал. И ние, несъмнено, би трябвало да се променяме дружно с него, а най-добре — да го изпреварваме.

Кои са главните детайли, които преглеждаме? Разглеждаме защитните принадлежности. Много по-добре е за една страна да излезе на напред във времето по-рано. И в действителност бих желала да насочва хвалба към страните, които употребяват защитните принадлежности на Фонда. Иска повече страни да кажат: „ Светът наподобява е в неволя, дано изградим по-стабилни буфери “. Моля, заповядайте! Второ, преглеждаме по какъв начин да осигурим нужното финансиране и да определим условия за приемането му. На трето място, преглеждаме другите финансови аспекти на действието на Фонда. Много ми се желае да отида на Годишните срещи с чувството, че има работа за извършване, както и проект по какъв начин да я свършим. Така че останете с нас.

[…]

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: Промяна в мисленето е нужна на всички места. Трябва да изградим настройка за резистентност. Това би ни помогнало във време на неустановеност и чести и нерядко взаимосвързани разтърсвания да поддържаме действието на стопанската система и на обществото като цяло. Именно този метод на мислене за устойчивостта би трябвало да възприемем във Фонда.   И когато приказваме за резистентност, би трябвало да разберем, че тясната формулировка, която прилагахме сполучливо, апропо, служейки добре на страните ни членки през десетилетията — а точно слагане на акцент най-вече върху финансовия бранш, върху фиска — не е задоволителен. Трябва да преглеждаме устойчивостта по-всеобхватно. Устойчиви хора, образовани, здрави, със постоянна обществена протекция под краката си. Устойчива стопанска система. Включително резистентност на доставките. И, несъмнено, устойчива планета. На последващо място, належащо е да преразгледаме нашите политически препоръки по същия по-всеобхватен метод. Бих желала да похваля Кристин Лагард, тъй като под нейно управление Фондът стартира да преглежда обществената протекция. И в този момент, по време на пандемията, това дава резултати, тъй като бяхме доста по-ефективни, оказахме поддръжка на страните доста по-експедитивно. Тя също по този начин първа сложи на дневен ред казуса с климата. Защо тази тематика е от макроикономическо значение и за какво би трябвало да я вземем под внимание? Горда съм, че одобрявам нейното завещание, като го придвижвам напред с много необятно схващане и поддръжка от страна на членовете.

Масуд Ахмед: И по този начин, устойчивостта е нещо, което преди малко посочихте и което има доста измерения. Бих желал да се спра на устойчивостта, за която създадохте инструмент — Доверителният фонд за резистентност, който се занимава с едно от нейните измерения. Бих желал да се спра на този въпрос. […] Много хора се питат в този интервал на рецесия дали Фондът не следва да премисли политиката си на начисляване на свръхтакси? Чудя се дали Вашите сътрудници мислят и по този въпрос?

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: Това е част от по-широкото мислене на Фонда за бъдещето, през което прекосяваме по време на пандемията, която породи като проблем. Имаме ли право да събираме свръхтакси? В интерес на справедливостта, желая да поясня, че този тип такси се заплащат от доста дребна група страни, които употребяват огромни суми от ресурсите на Фонда. Когато бяха въведени този тип такси лихвените проценти бяха ниски. Не това беше главният претекст. Сега времената са други и този въпрос ще бъде подложен на масата на нашия Съвет на шефовете за разискване. За да отдадем дължимото на тези, които се тормозят от премахването на свръхтаксите, опасенията са, че тогава понижаваме потенциала на Фонда да построява мощни запаси. А за какво е належащо това? Необходимо е, с цел да можем да поемаме повече риск и да финансираме по-бедните и по-рискови страни. Така че това не е изцяло лишено от логичност, само че в действителност ли сме на прав път? Има ли метод, по който можем да разгледаме този въпрос непредубедено?

[…]

Масуд Ахмед: Нека в този момент да поговорим малко за риска по основаването на Доверителен фонд за резистентност и непоклатимост.  […] Това, което бих желал да схвана, е какъв е постигнатият досега прогрес? Какъв прогрес очаквате да постигнете? Не сме напълно сигурни дали хората към този момент са вложили пари в Доверителния фонд за резистентност и непоклатимост. Има ли участващи в него страни? Чух, че три страни са поискали помощ. […] […]

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: Нека първо призная, че СПТ са ненапълно непрозрачни. Те не са най-лесният за пояснение инструмент на Фонда. Това, което нормално споделям пред неспециализирана женска, публика, е, че Фондът има тази групова мощ и я употребява, с цел да сътвори запаси за всички свои държави-членки. Това, което направихме, е да признаем очевидното, а точно че всички членове получават нарастване на запасите, само че не всички членове се нуждаят от него. Както знаете, произходът на СПТ се корени в концепцията страните, които не се нуждаят от в допълнение финансиране, да го дават на нуждаещи се страни под формата на заеми посредством МВФ за построяването на резистентност и непоклатимост.

Къде се намираме през днешния ден? Испания е първата страна, която подава средства в ДФУС. Приносът на страната е на стойност 1,9 милиарда евро. Фондът в допълнение е заделил 40 милиарда и подхваща дейности за внасянето на тази сума. Целта ни е да достигнем 45 милиарда [щатски долара], а може би и повече, при изискване, че успеем да демонстрираме търсене и триумф на инструмента. Второ, от позиция на търсенето, то е експоненциално. Колкото повече страни научават за инструмента, толкоз повече се интересуват опциите да се възползват от него. Не единствено поради привлекателните условия — двадесетгодишен падеж, 10 години и половина гратисен интервал, само че и поради философията, която е да се помогне на страните да вкарат политики за намаляване на последствията, адаптиране, преход, които отстраняват пречките пред частното финансиране. И, несъмнено, належащо е да работим с други институции, със Световната банка, само че и с районните банки за развиване. Да вземем за образец Африка, акомодацията в Африка. Африканската банка за развиване е извънредно значим запас. И на трето място бих желала да споделя, че във Фонда сътворяваме, бих го нарекла “отряд за незабавно реагиране ”, с цел да можем фактически да обслужваме търсенето. Бих желала да кажа, че наскоро се срещнах с водачите на африканските страни и всички те желаят да имат достъп до този нов инструмент. Една от страните, които към този момент насочиха искане — и тук няма изненада — е Бангладеш.

Страната е мощно уязвима, само че също по този начин доста ефикасна в адаптирането си. Знам, че можем да бъдем позитивен фактор за Бангладеш.

Нека забележим коя страна ще пресече първа финалната линия. Но бихме желали да демонстрираме по какъв начин работи ДФУС посредством сполучливи. Каня всички, които се интересуват от тематиката, да работят с нас. И в действителност ще проведем поредност от кръгли маси, откакто осигурим парите, което ви подсигурявам, че до годишните срещи това ще бъде реалност.

Масуд Ахмед: И по този начин, все още на Годишните срещи, заявявате с огромна доза убеденост, че началото на администрирането на Доверителния фонд ще отнеме известно време, само че сте на път да осигурите 40 милиарда $ под формата на СПТ.

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: Да!

Масуд Ахмед: […] Считате ли, че някои от страните, които желаят да получат поддръжка, ще са напреднали до степен, в която… Кога ще забележим първите заплащания? Защото до тогава всичко това е единствено проект, нали?

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: Не бих желала да се наемам с съответна дата, само че задачата ни е до края на годината да придвижим някои от тези претенции. Разбира се, ще бъдем деликатни, тъй като и ние се учим, само че въпреки всичко сте безусловно прав. Хората желаят да видят какво съставлява инструментът, по какъв начин наподобява. И това ще бъде направено бързо след Годишните ни срещи.

Масуд Ахмед: Правилно ли разбирам, че с цел да може да получи поддръжка от ДФУС, страната би трябвало да извършва някаква стратегия на МВФ, която редом [да взема решения за] отпущането или неотпускането на средства?

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: Да, това е правилно. Защо е въведено това условие? Разбира се, когато научим повече въз основа на опита от използването на ДФУС, ще създадем равносметка и в допустимо може да внесем някои корекции. Но условието е налице, тъй като желаем да изградим здрава политическа основа за инструмента. И, несъмнено, когато имаме ангажимент по програмата, който задълбочава разбирането на нашите екипи за целите на страната, това е добра платформа за надграждане, да за действа оптимално и Доверителният фонд. Както казахте, ние ще бъдем отворени за разнообразни форми на ангажимент с Фонда, като решенията за разпределяне и неотпускане на средства. Мислим и за бъдещето – какво би станало, в случай че дадена страна в отлична форма не се нуждае от никаква форма на ангажимент? Въпрос, на който би трябвало да се отговори! В момента задачата ни е: да стартираме!

[…]

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: След като създадем новия прозорец за продоволствени разтърсвания за страните, които дават отговор на изискванията за финансиране от Доверителния фонд за понижаване на бедността и напредък (PRGT), този инструмент в действителност ще бъде финансиран от СПТ, които се дават на Фонда за разпределяне на заеми. И в този случай ще видите по-непосредствено връзката сред многократното разходване на средствата.

Масуд Ахмед: И в действителност същинските пари отиват при…

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: Говорим  за действителни пари, които отиват в страните. Разбира се, арестантът би трябвало да бъде действен, да може да онагледи потока на парите. Убедена съм, че в случай че успеем да покажем какъв брой потребна социална услуга е това, че тя на процедура съставлява световно публично богатство, ще забележим още по-високо равнище на ангажираност от страна на страните.

Масуд Ахмед: И по-високо равнище на търсене от другата страна.

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: И по-високо равнище на търсене от другата страна, да.

Масуд Ахмед: И по този начин, допускам, че сте сигурни, че разполагате с задоволително финансови средства, с цел да реализирате всичко това в границите на PRGT. Искам да кажа, належащо ли да стартираме да мислим за изменение на този документ? Трябва ли да се върнем към въпросите за, да вземем за пример, златото на МВФ, които от време на време се появяват като тематика.

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: Едва ли ще се изненадате, в случай че ви кажа, че това са въпроси, които страните към този момент си задават, държавите-членки към този момент си задават. Що се отнася до финансовите средства, употребявам този конгрес, с цел да кажа на тези, които са в положително състояние и към момента не са откликнали на нашия апел за средства, апелирам, помислете за това. Това ще направи способността ни да оказваме помощ на най-уязвимите страни по-силна. Все още не разполагаме с задоволително средства, мога да ви кажа къде тъкмо се намираме във връзка с СПТ за отпущането на заеми — две трети до три четвърти от задачата. Но във връзка с финансовите средства, които допълват това кредитиране, сме единствено на едвам 40 % от задачата. И по този начин, какво вършим? Първо, знаете, че по този начин нареченият финансов отдел е доста изобретателен в намирането на способи за даване на запаси, в това число посредством потребление на лихвите по СПТ и трансформирането им в заемни средства. И, несъмнено, въпросът за продажбата на малко злато за някои страни остава отворен.

[…]

Масуд Ахмед: […] Днес разговаряхте с президента Зеленски и желая да ви опиша малко повече за това и какво още могат да създадат МВФ и международната общественост. И второ, през вчерашния ден още веднъж се срещнахте с министъра на стопанската система на Аржентина, имате ли информация, която можете да споделите, за тази среща? Опасявате ли се от рецесия на доверието? Позволете ми да Ви задам тези два въпроса.

Кристалина Георгиева, Управляващ шеф на МВФ: Благодаря на тези, които задават въпроси. Разговорът с президента Зеленски беше отличен, доста зает, доста изчерпателен. Обсъдихме, първо, по какъв начин можем да бъдем потребни на Украйна в наложителен проект. Не забравяйте, че ние бяхме първата институция, която даде финансова поддръжка на Украйна посредством незабавно финансиране. По това време сумата беше 1,4 милиарда [долара]. Ние към момента сме най-големият източник на финансиране от интернационалните финансови институции. Но в това време потребностите на Украйна набъбнаха. Така че обсъдихме по какъв начин можем да използваме евентуално прозореца за продоволствени разтърсвания, при изискване че нашият съвет го утвърди, какъв би могъл да бъде възможният график за това, както и евентуалният размер, който ще бъде в границите на сумата, която предоставихме последния път.

На второ място, обсъдихме по-дългосрочен ангажимент с Украйна и по какъв начин можем да се насочим към стратегия, която да е от по-всеобхватна изгода за Украйна. Ще променим ненапълно потенциала си за ангажиране с предлагането, което направихме пред нашия Съвет. Това е надграждане към пълноценна стратегия на Фонда. И се постигнахме единодушие, че задача на Фонда ще се ангажира с икономическия екип на Украйна в границите на идващите седмици, а по-късно и за прокарването на път за по-дълбока ангажираност. Трето, президентът Зеленски прояви огромен интерес към това по какъв начин фондът може да работи с други институции, с водещи институции в региона на политическата поддръжка за Украйна и в по-широк проект — по какъв начин Украйна да премине от положението, в което се намира през днешния ден, към устойчиво бъдеще.

Той беше доста общителен към нашия личен състав, като изрази признателност за работата му. Но най-важното е, че той доста ясно съобщи, че чака от Фонда да продължи да работи с Украйна в региона на макроикономиката и паричната политика. През тези месеци те пристигнаха при нас с доста съответни въпроси, които са подбудени от действителността. Как се справяте с приходите в средата, в която се намират? Как да стабилизирате тези доходи, когато стопанската система стартира да действа обикновено?  Подобни въпроси ще продължат да бъдат задавани и в бъдеще. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР