Директорите на Историческите музеи в Раднево и Ботевград-Пламен Караиванов и

...
Директорите на Историческите музеи в Раднево и Ботевград-Пламен Караиванов и
Коментари Харесай

Три археологически екипа проучват историческия хълм Трапезица в Търново

Директорите на Историческите музеи в Раднево и Ботевград-Пламен Караиванов и Рени Лазарова, както и Надежда Ботева от Севлиево се включиха в разкопките на крепостта Трапезица във Велико Търново. Те са към над 10-членния екип на проф.Константин Тотев, научи „Труд“.

Общо три археологически екипа ще вършат изследвания на Цитаделата в остарялата столица. Изследователите ще работят на разнообразни браншове свързани с градоустройството, фортефикацията и църковната архитектура на хълма.

За проучвателната активност на двата екипа с ръководители проф. Константин Тотев и доцент Деян Рабовянов са отпуснати по 18 000 лв. от Министерството на културата, а за третия екип на доцент Мирко Робов е обезпечено финансиране от община Велико Търново.

Проф. Константин Тотев осведоми, че към този момент копае в северния бранш и задачата е реституция и консервация на крепостната стена. Освен това екипът му ще изследва две огромни здания в този регион, както и некропола на новооткритата черква № 20.

Доц. Рабовянов пък ще изследва югозападния бранш, където предходната година откри следващата нова черква и продължи проучването на въпросния храм. Той е с богати фрески и с забавни находки с висока експозиционна стойност като неповторима каменна икона в олтара и други
 Открит от доц.Мирко Робов костен скиптър, дал съображение да се счита, че проучваната постройка е епископски комплекс. Открит от доц.Мирко Робов костен скиптър, дал съображение да се счита, че проучваната постройка е епископски комплекс.
След 3-годишно спиране на историческия обект ще работи и доц.Мирко Робов, който обаче първо би трябвало да получи обещаните от община Велико Търново средства. Осигуреното финансиране ще разреши археологът да продължи изследването на Епископията на Трапезица. При последните разкопки през 2014 година доцент Робов е изследвал средновековен комплекс пред църкви с номера 3 и 4. Откритият в постройката на обитаване костен скиптър, дал съображение да се счита, че това е жилище на свещеник.

„Проучването на Трапезица е значимо и работата по обособените браншове би трябвало да върви редом по единна тактика. Крепостта Царевец притегля доста туристи, само че тя е проучена на 80 %, до момента в който Трапезица-едва 17 %“, разяснява проф.Тотев.

Приключили са разкопките в региона на църквата на цар Иван-Асен II „ Св.40 мъченици ” в старопрестолния град. Проучвателните действия са финансирани от Министерството на културата с 9000 лв.. Това заяви ръководителят на екипа, който работи в региона на светинята, археологът от търновския филиал в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките проф. Константин Тотев.

Той е работил дружно с доцент Евгени Дерменджиев от Регионалния исторически музей в болярския град.

Най-сериозната находка на проучвателите е работилница за претопяване на желязо с три пещи. Според археолозите в нея са функционирали в началото две от тях, ситуирани в единия ъгъл. Впоследствие едната спряла да работи и била построена нова. Една от пещите е извънредно непокътната.
 „Проучването на Трапезица е значимо и работата по обособените браншове би трябвало да върви редом по единна стратегия“, безапелационен е проф. Константин Тотев.
„ Насочихме напъните си към проучване на ранновизантийското барикада в западното подножие на хълма Царевец. То е осигурявало водоснабдяването на ранновизантийския град през VI век, а задачата бе да уточним датировката на крепостната стена.

Попаднахме на строителни бъркала, свързани с построяването й. Открихме забавни находки и монети от този интервал, само че по-интересни са стратиграфските наблюдения, свързани със средновековния интервал на живота в тази част на подножието на крепостта Царевец ”, описа проф. Тотев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР