Директорите на болници няма да могат да са втори трудов

...
Директорите на болници няма да могат да са втори трудов
Коментари Харесай

Агенция ще назначава директорите на болници, БСП го обяви за абсурд


Директорите на лечебни заведения няма да могат да са втори трудов контракт в лечебното заведение. Това гласят измененията в Закона за лечебните заведения, признати на второ четене през днешния ден, против които остро възразиха от Българска социалистическа партия. Те нарекоха обстановката неуместна, до момента в който от ГЕРБ се оправдаха, че това се постанова, тъй като лечебните заведения са търговски сдружения. Което значи, че членовете на управителните препоръки и препоръки на шефовете в лечебните заведения няма да могат да лекуват в същата болница. Освен това шефовете ще бъдат избирани от Агенцията за обществени предприятия.

Това е скандално – ръководителите на десетте най-стратегически лечебни заведения в България ще се избирт от институция, която няма нищо общо със опазването на здравето, съобщи в прочувственото си изявление проф. Георги Михайлов от левицата.

Спорeд него ръководещите от години се пробват да вкарат лечебните заведения в Закона за комерсиалните предприятия и сдружения и по този начин да се пробват да вземат решение техните проблеми, само че за 4 години не са съумели да решат нито един проблем. „ Огромните задължения на лечебните заведения си стоят същите, аполитиката ви в областта на опазването на здравето е пагубна и тотално несполучлива “, безапелационен е Георги Михайлов.

Законопроектът за лечебните заведения планува назначението на шефове с работно време 3-4 дни в годината, само че на цялостна заплата, сподели от своя страна Георги Йорданов от левицата. Според него измененията в закона значат и смяна в ръководството на здравната система.

В този законопроект се предлага в съвета на шефовете на общинските лечебни заведенияда се прибавят още двама души – мениджъри, и по този начин да станат трима души. Общинските и държавните лечебни заведения в България с едностепенна система на ръководство са към 170. Така се прибавят към 340 управленци при междинна заплата към 1 500 лева – това са още 6 млн. лева, с които би трябвало да се платят заплатите на членовете на препоръките на шефовете. Това е при отговорности на общинските лечебни заведения и лечебни заведения над 140 млн. лева Това не може да го допуснем, предизвести Йорданов.

По неговите думи прибавянето на тези хора е безсмислено, защото практиката показвала, че там, където има трима членове на съвета на шефовете, те се събирали 3-4 пъти в годината. С този законопроект се назначават хора, които ще имат действително работно време сред 3 и 4 дни в годината, само че ще получават цялостна заплата като мениджъри. Това е изцяло безогледно и по тази причина би трябвало да бъде оттеглено. Над 300 нови мениджъри на болничните заведения – хора, които няма да вършат нищо, при над 700 млн. лева задължения на болнична система, бедна България не може да си го разреши, означи социалистът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР