Директорът по комуникации на турското президентство Фахретин Алтун намеква, че

...
Директорът по комуникации на турското президентство Фахретин Алтун намеква, че
Коментари Харесай

Турция може да превърне Света София отново в джамия

Директорът по връзки на турското президентство Фахретин Алтун загатва, че византийското архитектурно богатство от шести век в Истанбул " Света София " скоро може да бъде превърнато още веднъж в джамия , оповестяват " Ахвал " и " Грийк Сити Таймс ".

Алтун туитира фотография на " Света София " в неделя и споделя: " Липсва ни! Но бъдете търпеливи. Заедно ще създадем това да се случи . "

Özledik!
Ama az daha sabır.
Birlikte başaracağız... pic.twitter.com/XEX7k7XDCz
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) May 9, 2020
" Света София " е приключена през 537 година при император Юстиниан I по план на Исидор от Милет и Антимий от Трал, служи като седалище на Вселенския патриарх в Константинопол до 1453 година , когато османците завладяват града и трансформират " Света София " в джамия . Тя е превърната в музей през 1935 година

По-рано този месец Съюзът на религиозните и фондацията на чиновниците " Диянет-Бир-Сен " приканва първата молитва в петък след пандемията COVID-19 да бъде осъществена в " Света София " .

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е изразявал желанието си да трансформира музея " Света София " в джамия .

" Голяма неточност беше да променим името на Света София в музей . Ние декларирахме, че защото в този момент има огромно предпочитание от такова нещо, време е да предприемем тази стъпка... Ще назовем Света София джамия ", изясни Ердоган предходната година.

Никълъс Данфорт, старши гостуващ помощник на немския фонд " Маршал ", написа през 2019 година, че " Света София " от дълго време е надживяла съперничещи си религиозни стратегии и продължава да с лужи като средство за конкурентен цивилизационен национализъм .

" Света София " е духовният дом за православните християни, по същия метод както Ватикана е за католиците или Мека и Медина е за мюсюлманите . Когато мюсюлманите превзеха катедралата, огромна част от нея бе разрушена, в това число икони, мозайки, картини, камбани и олтара, разяснява гръцкото издание.

" Света София е средство за реализиране на възкресението на света . Всички би трябвало да покажем дружно - с първата молитва в Света София - че Турция не е остарялата Турция ", изяснява ръководителят на " Бир-Сен " Хасан Тюрют.

Турция не а първи път заплашва да трансформира " Света София " още веднъж в джамия и натискът за това става все по-силен. Потребители на " Туитър " в Турция потвърдиха своето " неспокойствие " и чакат превръщането , а някои от тях желаят датата да е 29 май, годишнината от рухването на Константинопол .
 Ердоган трансформира Света София в джамия след изборите
Ердоган трансформира Света София в джамия след изборите

Имаме някои проекти и ще осъществим тези проекти, разяснява той на протест в Истанбул
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР