Директорът на Самарския изследователски институт по диететика и диетична терапия

...
Директорът на Самарския изследователски институт по диететика и диетична терапия
Коментари Харесай

Зимнината била опасна за човека, ако този токсин попадне в нея

 Директорът на Самарския проучвателен институт по диететика и диетична терапия и лекар на медицинските науки, доктор Михаил Гинзбург предизвести за смъртна заплаха от домашната зимнина. 

По думите му тя може да докара до ботулизъм. 

Според лекаря бактерията Clostridium botulinum попада в домашно приготвените буркани заедно с немити фрагменти от почвата. Когато се запечатва и съхранява при стайна температура, бактерията създава ботулинов токсин, който предизвиква рисково заболяване.

Най-често токсинът попада в консерви с месо, риба и гъби, защото тези артикули се измиват по-трудно от нечистотия, в сравнение с да вземем за пример зеленчуците.

Гинсбург акцентира, че наличието на токсина не може да се разграничи по усет и аромат. Въпреки обстоятелството, че ботулизмът се записва доста по-рядко от други чревни инфекции и отравяния, една трета от случаите са съдбовни, написа " zdrave.to "

В индустриалното произвеждане този проблем съвсем в никакъв случай не поражда, защото там консервираната храна се обработва в автоклав при температура от 120 градуса. Трудно е да се основат такива условия при домашното консервиране, акцентира диетологът.

Гинзбург поучава да внимавате, в случай че капакът на консервите е издут и няма особено тракване при отваряне на консервата. 

При ботулизъм човек може да получи гадене, проблеми със зрението, сухота в устата, парализа и проблеми с преглъщането. В този случай е належащо неотложно да се обадите на кола за спешна помощ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР