,,Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в

...
,,Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в
Коментари Харесай

Невидими животни: Лъжа или некомпетентност са твърденията, че норките не предават зарази към хората?

,,Директорът на Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) в Стара Загора - доктор Дамян Миков, сподели в народен ефир, че няма данни, които да демонстрират, че норките могат да заразяват хората с COVID-19. Това е или откровена неистина, или шокираща непросветеност, само че и в двата случая слага под риск живота и здравето на хората, които сега са в контакт с тези норки. Данни има още от 2020 година, че те заразяват хора с Коронавирус -19, и тъкмо по тази причина толкоз доста страни затвориха задачите си промишлености ". Това сподели в предаването " Нюзрум " по Радио " Фокус " Стефан Димитров, част от организацията,,Невидими животни " в отговор на въпрос могат ли норките, отглеждани за скъпи кожи в с. Маджерито, да придвижват болести, с изключение на по сред си, по този начин и сред хората.

,,Огромният проблем идва от това, че става дума за 70 000 животни, гледани в нехигиенични условия с ужасна биосигурност. Вирусът мутира и не се знае какво може да се получи от Коронавирус -19 в различен вариант, който е доста по-опасен и по-късно да се съобщи назад или на служащите, или на локалните хора, тъй като тези норки непрекъснато бягат. Всеки ден има сигнали от локалните хора за норки в дворовете им ", разясни деятелят.

Декември месец се чака формален отговор от Европейската комисия дали ще предложи възбрана на фермите за кожи, на търговията и вноса на кожи от норки, лисици и чинчили в Европейския съюз:

,,Очакваме в действителност Екологичен потенциал да одобри този проблем на съществено, тъй като в България можем да забележим още веднъж и още веднъж проблеми и кавги, свързани с тази плантация. И това, което се случва в този момент с Ковид не е първата проблематична обстановка. Това, което следим в доста други страни е, че те една по една затварят, напълно не разрешават тази промишленост, тъй като, с цел да се отглеждат животни единствено за техните кожи е нещо, което няма място в XXI век. И обществото не желае животни да се затварят в тесни кафези, по-късно да бъдат умъртвявани в газови камери, единствено с цел да се вземе тяхната кожа и тя да се трансформира в едно фешън палто или някакъв аксесоар. ", добави Илина Генова, деятел и част от организацията.

Деятелите Стефан Димитров и Илина Генова от,,Невидими животни " чакат органи да си свършат работата:

,,В момента от министърът на земеделието Кирил Вътев чакаме сигурно деяние по този въпрос. Той към този момент поддържа на равнище Европейски съюз на предварителни диалози възбрана на фермите за кожи. От министъра на опазването на здравето също чакаме деяние и от Министерския съвет ", съобщи в умозаключение Стефан Димитров.

Повече чуйте в аудиофайла!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР