Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов в отворено писмо

...
Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов в отворено писмо
Коментари Харесай

Гешев пратил проверка на Сарафов, шефът на следствието твърди, че го притискат

Директорът на Националната следствена работа Борислав Сарафов в отворено писмо до заместител основния прокурор Даниела Машева остро възразява против разпоредената проверка на активността му и декларира, че вижда в това напън поради изразената от него позиция във връзка с Иван Гешев.

Ето го и цялото отворено писмо: 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МАШЕВА,

На 22.05.2023 година получих на електронната си поща заповед № РД-04-153/19.05.2023 година, подписана от Вас за основен прокурор – според заповед № РД-05-1850/18.05.2023 година С посочената заповед разпореждате осъществяването на проверка на активността на шефа на Национална следствена служба по административното и организационно управление на активността на Национална следствена служба и методическото управление на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури за интервала от 01.01.2022 година досега на осъществяването на проверката.

Моментът за възлагане на посочената проверка съответствува с обществените офанзиви на основният прокурор господин Иван Гешев против мен. Това, както и неналичието на естествена служебна връзка с Вас, ме предизвика намерено да задам следните въпроси:

1. Вие сама ли решихте да назначите тази проверка, или това ви беше разпоредено от намиращия се по това време в отпуск основен прокурор господин Иван Гешев?

2. Какво Ви предизвика да назначите проверката точно в този миг, имайки поради, че съм административен началник на Национална следствена служба към този момент шеста година и административната ми активност в никакъв случай не е представлявала интерес за управлението на прокуратурата?

3. Очевидно става въпрос за неочаквана и тематична проверка, а не такава, залегнала в проекта за проверки на Прокуратура на Република България – в този смисъл има ли сигнали от магистрати и чиновници от Национална следствена служба против работата ми като шеф на службата?

Разпоредената от Вас точно в този миг проверка оставя в мен дълбокото разбиране, че върху ми се упражнява неприемлив длъжностен напън поради изразената от мен кардинална позиция, очевидно засегнала мощно личността на господин Гешев. Считам за безусловно неприемливо да употребявате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите дейности и в отбрана на персоналните му ползи.

Държа да уточня, че нямам никакви терзания за активността си като административен началник на Национална следствена служба, респ. от предстоящите констатации на ревизиращия екип. Напротив, надълбоко съм уверен, че Национална следствена служба е правилно и честно управлявана, само че паника в мен буди откритата преднамереност по отношение на момента, определен за такава инспекция.

Считам, че дейностите Ви в този случай, както и методът и моментът, в който са подхванати, ясно демонстрират на всички прокурори и следователи в страната, а и на цялата общност, че господин Гешев е подготвен да употребява Вас и Прокуратурата на Република България като инструмент в опит да се разправи с неуместните му.

Очаквам Вашите отговори! Дължите ги не толкоз на мен, колкото на всички сътрудници прокурори и следователи, както и на цялото българско общество.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР