Директорът на Европейският надзорен орган по лекарствата () Емер Кук

...
Директорът на Европейският надзорен орган по лекарствата () Емер Кук
Коментари Харесай

ЕМА остават убедени, че ползите от AstraZeneca надвишават рисковете

Директорът на Европейският контролен орган по медикаментите () Емер Кук съобщи, че огромен клиничен набор от данни за краткотрайно е посочил сигурност и резултатност при огромни групи от популацията. „ Имаме потвърдена успеваемост при 18 000 пациенти, а потвърдена сигурност при 30 000 пациенти. Оставаме уверени, че изгодите надвишават рисковете “, сподели тя, представена от БГНЕС.

Запитана какъв брой случаи на тромбоемболия има, Кук сподели, че цифрите са „ доста, доста динамични “ и че към 10 март са регистрирани 30 случая измежду близо 5 милиона имунизирани. Но има спомагателни случаи, обявени през уикенда, тъй че тази цифра евентуално е по-голяма.

Кук добави, че известието за обстойния обзор ще бъде направено в четвъртък следобяд.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
България стопира ваксинирането с имунизацията на AstraZeneca, док...

Според нея решението на редица страни да слагат на пауза имунизацията с въпросната ваксина може да докара до по-ниско доверие в. Тя добави, че „ доверието в сигурността на имунизацията е от първостепенно значение и че научните оценки са най-хубавият метод да се поддържа това “.

„ Притесняваме се, че може да има резултат върху доверието във имунизациите, само че нашата работа е да подсигуряваме сигурността на продуктите, които утвърждаваме “, увери Кук.

Тя добави, че EMA може да предприеме редица разнообразни дейности в четвъртък в края на експертния обзор на имунизацията, само че няма да си разреши да спекулира с това.

„ Важно е да се подсигурява, че имунизациите могат да се употребяват безвредно измежду европейското население. Ако това значи, че може да е належащо в допълнение предизвестие, ние ще разгледаме това. Ако считаме, че има проблем, който не може да бъде решен, ще предприемем нужните дейности за справяне с това. То в действителност зависи от резултата от експертната оценка “, сподели експертът.

Кук сподели още, че е значимо да се повтори, че EMA счита, че изгодите не престават да надвишават рисковете, само че съществува „ сериозна угриженост “, която изисква „ сериозен и обстоен “ теоретичен обзор. Тя призна, че съответни партиди са обвинени, че стоят зад неподходящите здравни събития и че това е част от експертното следствие на ЕМА.

„ Изглежда, че има сходни информация за сходни случаи, идващи от целия свят “, добави тя.

„ Понастоящем няма индикации, че имунизацията е предизвикала тези положения. Те не са се появили в клиничните изпитвания и не са изброени като известни или предстоящи странични събития от използването на тази ваксина “, продължи Кук.

Тя сподели още, че доста хиляди хора годишно развиват тромбоемболия в Европейски Съюз по разнообразни аргументи и че комисията преценя дали имунизацията „ може да е предизвикала нежеланите събития или събитията се дължат на други аргументи “.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР