Директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex

...
Директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex
Коментари Харесай

Директорът на Frontex на работно посещение в България

Д иректорът на Европейската организация за гранична и брегова защита Frontex дойде на посещаване у нас.

Заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов Ханс Лейтенс посети един от най-натоварените гранични пунктове - " Капитан Андреево ".

(*Видеото е архивно!)

„ Основното, което разясняваме, е равнището на взаимоотношение, набелязахме някои съществени мероприятия за тази година, както и обсъдихме по-големия брой чиновници на Frontex, които ще бъдат позиционирани на българо-турската и българо-сръбската граница ”, съобщи Калин Стоянов.

По думите му Frontex са оценили извънредно високо постигнатите резултати в битката с незаконната миграция. Стоянов регистрира, че миграционният напън е намалял с към 70%.

" Изпълнителният шеф на Frontex изрази своята цялостна поддръжка за нашето приемане в Шенгенското пространство и по сухопътните граници до края на тази година ", сподели министърът на вътрешните работи.

" България има доста значима роля в защита на външната граница на Европейски Съюз ", уточни изпълнителният шеф на Frontex, който показа, че за първи път посещава на място българо-турската граница.

Той увери, че от началото на идващия месец, организацията изпраща сред 500 и 600 свои чиновници особено на тази граница, които ще работят дружно с българските гранични служители на реда – ясна поръчка, че организацията ще отговори на всяка отправена от страна на българските управляващи молба за поддръжка, на която Frontex може да отговори.

Той дефинира спазването на главните права на непознатите жители като един от главните въпроси: " Удовлетворен съм да чуя от министъра и от шефа на Групово дело " Гранична полиция ", че българската страна подхваща ограничения да се подсигуряват главните права и ще бъдат вложени всички старания в тази посока ". Изпълнителният шеф на Frontex още един път съобщи безапелационната си позиция - " България е доста значим сътрудник за нас, без България не можем да пазим външните граници на Европейски Съюз. Това е значимо освен за страната ви, само че и за целия Европейски Съюз ".

По данните на " Гранична полиция "

през 2015 година миграционният напън по българо-турската граница е бил 90 315 души, през 2022 година - 164 536, а през 2023 година - 180 512. През 2017 година, 2018 година, 2019 година и 2020 година е имало застой по отношение на незаконната миграция, до момента в който през 2021 година, 2022 година и 2023 година се регистрира съществено нарастване, демонстрират данните.

За интервала от 1 януари до 15 февруари 2023 година

е имало 8519 опита за нелегално прекосяване на българо-турската граница, до момента в който за същия интервал през т.г. те са 3023. Задържаните навътре в страната за този интервал през 2023 година са били 640 души, а тази година те са 189.

Преди няколко дни английското държавно управление подписа съглашение с Фронтекс.

Целта на контракта е битка с противозаконната миграция, заяви министерството на вътрешните работи на Англия, съобщи Франс прес.

Споразумението с Фронтекс планува

продан на информация и разследващи данни за ограничение активността на бандите за незаконен трафик на хора, засилено съдействие сред британците и европейците, изключително при потреблението на нови технологии като дроновете.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР