Директорът на Агенция “Митници може да бъде освободен от финансовият

...
Директорът на Агенция “Митници може да бъде освободен от финансовият
Коментари Харесай

Горанов за обединяването на НАП и Митници: Кой е този супергерой, който ще успява да командва две доста сериозни структура

Директорът на Агенция “Митници " може да бъде освободен от финансовият министър, в съгласие с министър-председателя във всеки работен ден. Това сподели в аудиокаста на  " Фокус " " Това е България "   Владислав Горанов, някогашен министър на финансите.

" В този смисъл, ръководителят на митницата не е предпазен със специфичен статус, който да подсигурява компликации или някакви профилирани режими за неговата промяна. Това е записано в Закона и министърът на финансите може във всеки ден, в който реши, че желае да работи с различен началник на “Митниците " и да го реализира. И в действителност към през днешния ден, това е единственият реализиран резултат от този анонс, макар, че персонално Асен Василев, два пъти, когато застава като финансов министър избира тъкмо този началник на “Митниците ". И за мен частично е изненада за какво вместо да анонсира някакви проблеми, които отново споделям, елементарно могат да бъдат разпознати в работата на Агенция “Митници ", измерени през индикаторите за осъществяването на бюджета в частта Данък добавена стойност и в частта “Акцизи ", вместо това оферират механично обединяване. Като отново споделям, то не е невероятно. Вероятно с един акуратен разбор могат да се извлекат и позитивни черти на сходно обединение ", добави Горанов.

Според него, сигурно позитивните черти няма да са редуциране на един основен счетоводител и на един основен секретар, тъй като в действителност всички органи по приходите, били те чиновници в “Митниците " или чиновници в Национална агенция за приходите, ще би трябвало да не престават да извършват своите функционалности, както до момента.

" Говорим за административно редуциране на хора и по този метод реализиране на някаква оптимизация. Ефектът е пренебрежимо дребен, дори може да се зададе въпросът - кой е този супергерой, който съумява да командва една още по-голяма конструкция, доколкото Национална агенция за приходите е много сериозна и централизирана конструкция.

Може би ще бъде господин Спецов, или по този начин или другояче ще бъде един изпълнителен шеф на мегазвеното, в случай че се стигне до сходно решение. Но тук имамедва много съществени и живи организми, които имат напълно разнообразни осведомителни системи, работят със напълно разнообразни бази данни. И отново дублирам, сходно механично обединение не е невероятно, само че ще отнеме много време. Промяната на нормативната уредба даже би лишила месеци. Не съм правил прецизен разбор, сигурно и в Министерството на финансите още не са го създали, само че десетки закони би трябвало да бъдат изменени, приказваме единствено на равнище работа на Народното събрание, с цел да се реализира този резултат. От там нататък, допускам, че в пъти повече подзаконови нормативни актове би трябвало да бъдат изменени от страна на държавното управление, с цел да се приключи тази промяна ", сподели още Владислав Горанов.

Според него, оптимистичният период би могъл да бъде 6-месеца. Но, в случай че това не се прави през началото на една бюджетна година и то в обстановка на политическа неустановеност. Тъй като през днешния ден не е ясно даже след две седмици какъв ще бъде персоналният състав на държавното управление.

В този миг няма и политическа воля за гласоподаване на нито едно от дейностите, които изискват сходна промяна.

" Така или другояче, крайният резултат от сходен анонс е в тази ситуация промяната на шефа на Агенция “Митници " да е с един от своите заместници и няма друга вест към през днешния ден, с изключение на тази ", добави Владислав Горанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР