Директното влияние на Брекзит върху България няма да е голямо,

...
Директното влияние на Брекзит върху България няма да е голямо,
Коментари Харесай

Влиянието на Брекзита върху България няма да е голямо

Директното въздействие на Брекзит върху България няма да е огромно, сподели пред БНР Юлиан Войнов, член на Управителния съвет на Българската Чийвнинг асоциация.

Търговският оборот на България с Англия е в порядъка на 2% от българския Брутният вътрешен продукт, което са минимални стойности, уточни Войнов преди днешната конференция в София „ Въздействието на Брекзит върху България - какво ще се промени и какво ще остане същото “. Тя е проведена в съдействие с Британското посолство в България, Британско-българска бизнес асоциация и СУ „ Св. Климент Охридски “.

Според него е по-интересно дали няма да пострадат взаимоотношенията на други членки на Европейски Съюз, които са огромни търговски сътрудници на България като Германия, Франция, Италия и по този метод да повлияят косвено върху нашата стопанска система.

Възможно е, откакто Англия овакантяване Европейски Съюз, да се усилят задграничните вложения у нас, счита Войнов.

„ Брекзит при всички случай ще се отрази отрицателно върху връзките сред Англия и Европейски Съюз. От друга страна обаче може да се окаже и потребен за България, защото едно от следствията на Брекзит е повишение на митническите цени сред Европа и Англия, което може да принуди избрани вложители да трансферират част от производството си в страни с по-малки разноски и по този метод да се облагодетелстваме “, сподели той.

Според него сега единственото, което не е ясно във връзка с политическия ангажимент на Англия, е по какъв сюжет ще се организира Брекзит, какви връзки ще останат след излизането на страната от Европейски Съюз, какви контракти ще бъдат подписани.

Войнов посочи, че съгласно социологическите изследвания, искащите британци да изоставен Европейски Съюз са малцинство и надвиват мненията на тези, които желаят да останат.

„ Не е ясно по какъв начин ще приключи целият този развой, дали Англия ще напусне, само че ние сме длъжни да се съобразим с това решение. Сценариите, които се дебатират и има консенсус сред специалистите, са, че най-вероятно ще се върви или към някакво всеобхватно комерсиално съглашение с Англия от рода на подписаното с Канада, което е напълно интернационално, стъпващо на интернационалните контракти, или някакво мощно обвързващо с Европейски Съюз от рода на договорите, които Европейски Съюз подписа с Украйна, Молдова, Грузия, където е застъпено съществено позоваване на общото право на Европейски Съюз, за което все още Англия отхвърля да одобри, макар че след напускането едно от нещата които сигурно ще се случат, е, че цялото законодателство, което страната счита за съответстващо и което изгода досега въз основата на участието си в Европейски Съюз, ще бъде трансферирано автоматизирано в близката правна система “, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР