Директно в производството на автомобили в страните от ЕС са

...
Директно в производството на автомобили в страните от ЕС са
Коментари Харесай

Директно в производството на автомобили са ангажирани 2.6 млн. европейци

Директно в производството на коли в страните от Европейски Съюз са ангажирани 2.6 млн. души, заяви през днешния ден Европейската асоциация на производителите на коли (ACEA). Това е 8.5% от работната мощ в съюза.

Най-много хора са ангажирани в производството на коли, мотори и съставни елементи за автоиндустрията в Германия (870 хил.), Франция (223 хил.) и Полша (203 хил.). За България попада цифрата 24 380.

Наскоро от авто клъстер България оповестиха, че в страната има над 230 компании, произвеждащи съставни елементи за автомобилната промишленост, като в тях са заети над 60 хиляди души. Разминаването евентуално идва от тълкуването на термина " непосредствено ангажирани в производството на коли ".

Интересни са данните, показващи в кои страни производството на коли образува максимален % от общата претовареност. По този индикатор преди всичко е Словакия с 15.4%. Там фабрики имат " Киа ", " Хюндай ", " Фолксваген " и " Ягуар Ленд Роувър ". Вече даже се чуват предизвестия, че прекомерно сериозната взаимозависимост на страната от автомобилното произвеждане може да сътвори проблеми.

В Румъния 15.3% от всички заети са в автомобилната промишленост главно поради завода на " Дачия " край Питещи. Третата позиция е за Чехия (13.4%), като главният шеф в страната е " Шкода ". Интерактивна карта с данните можете да видите тук.

Друга статистика на АСЕА сочи, че в страните от Европейски Съюз има 309 завода за произвеждане на леки, лекотоварни, товарни коли, рейсове и мотори. 137 от тях вършат леки коли. На интерактивната карта, която може да се види тук, България участва със завода край Баховица за сглобяване на коли " Грейт Уол ". Общо в 21 от 28 страни от Европейски Съюз има фабрики за транспортни средства или мотори за тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР