Дир.бг припомня събитията, останали част от историята на Българската комунистическа

...
Дир.бг припомня събитията, останали част от историята на Българската комунистическа
Коментари Харесай

Как през 1949 г. 15 пастори са осъдени като шпиони

Дир.бг напомня събитията, останали част от историята на Българската комунистическа партия.

На днешния ден преди 69 години Софийският регионален съд стартира делото против цялото управление на Обединените евангелски църкви (ОЕЦ) и още пастори.

До него се стига след решение от края на януари 1949 година на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия, в което се споделя, че би трябвало да стартира правосъден развой против 15 от обвинени, които са направили "най-тежки закононарушения по отношение на ползите на народа и сигурността на страната ".

В документа написа още:

"Да се провеждат 4 други процеси по линия на обособените секти, в които да бъдат съдени и разобличени останалите обвинени, направили шпионски и други незаконни действия против националната власт . Някои от тези процеси могат да бъдат проведени в провинцията, без да се подвига огромен звук по тях.

След публикуването на обвинителния акт Централен комитет да подреди до съответните организации да вземат самодейността за провеждането на необятна разобличителна работа измежду верующите. Самите верующи да излизат с открити разобличителни изложби и телеграми в пресата срещу обвинените.

Да се употребява необятно печатът и радиото за разкритие на тия шпиони и диверсанти, които са скривали своите незаконни дейности зад религиозните секти у нас, злоупотребявайки с религиозна-та независимост в страната и религиозните усеща на верующите ".

Процесът продължава единствено 11 дни - до 8 март. Подсъдимите са упрекнати, че се събирали и сортирали сведения за военни, икономически и политически обекти , които предавали посредством други лица или персонално на органите на непознатите разузнавания в България. Така получавали нови инструкции и нужните парични средства.

В правосъдната зала с изключение на околните на подсъдимите участват представители на българския и задграничния щемпел, представители на организациите "Юнайтед прес”, "Ройтер” и вестник „ Ню Йорк Таймс”, както и аташета от непознатите легации в София.

Призовани са повече от 100 очевидци на обвиняването и отбраната. 16 юриста пазят 16 подсъдимите, които дават показания 4 дни. Междувременно те са подложени на мъчения и са принудени да се разкайват обществено за хипотетичните си закононарушения. Така някои признават, че са били шпиони.

Главните обвинени са Васил Зайков, Янко Иванов, Никола Михайлов и Георги Чернев - съгласно прокуратурата те са правили планове за основаване на съпротива против "народната власт ", която да подтиква и предизвиква за безредици и вълнения в страната, посредством разпространяване на клюки, сочат архивите в книгата „ Процесът против евангелските пастири – шпиони” на Ив. Станчев.

Те получават и най-тежките присъди - наказани са на пожизнен непоколебим тъмничен затвор и да платят по 1 милион лв. санкция.

Ламбри Мишков, Георги Васев, Харалан Попов и Здравко Безлов (най-младият от подсъдимите - на 28 години) пък са наказани на по 15 години непоколебим тъмничен затвор, санкция от по 250 000 лв. и отнемане от права за 15 години.

Йончо Дрянов, Иван Станкулов и Захари Райчев получават по 10 години непоколебим тъмничен затвор и да заплатят - първите двама по 150 000 лв. санкция, а третият – 10 000 лв.. Те също са лишени от права за 15 години.

Митко Димитров е наказан на 6 години и 8 месеца непоколебим тъмничен затвор и санкция от 10 000 лева

Ладин Попов – 5 години непоколебим тъмничен затвор и 4 милиона лв. санкция.

Само Ангел Динев и Александър Захариев получават условно по 1 година и да заплатят надлежно 10 000 и 5000 лв..

Във връзка с процеса против пасторите "шпиони " е задържан и огромният финансист и член на църквата Стоян Бочев . Без обвиняване, 21 месеца той прекарва в килиите на Държавна сигурност. Държан е прав, без сън, с лампа в лицето цели седмици. Накрая желаят от фамилията му нов костюм и колосана риза, с цел да се яви като очевидец по делото. Принуден е да удостовери, че свещеник Янко Иванов е показал интерес "за присъединяване на непознати капитали в българските предприятия и застрахователни дружества”. След това Бочев е затворен в подземията на постройката на Стопанската милиция, където е държан още 9 месеца.

През това време не престават гоненията на пастори. Не всички обаче са пречупени . Пастор Христо Куличев, който преди две години разгласява книгата си "Процесите - Партията против църквата, описа:

"На втория развой един човек намерено отхвърля, че е отговорен - Милан Костов. Той е инженер по обучение и специалност, само че е бил и ръководител на Баптисткия съюз. И когато стартира процесът и би трябвало да каже признава ли се за отговорен, той споделя: "Не се признавам за отговорен! ". Това всявава ужас в съда. Жена му, която с двете им невръстни деца в скута си, е позволена в залата, съумява да извика:

"Браво, Милане! ".

Най-трагична е ориста на най-младия овчар - Здравко Безлов. През 1943 година приключва с отличие духовната семинария в Германия и получава стипендия за докторат в Съединени американски щати. Въпреки това, в тези военни години, той се връща в България, с цел да заеме пастирския пост и да бъде с майка си. Получава за няколко месеца работа в църквата в Русе и по-късно в черквата "Д-р Лонг” в София. С идването на комунистическия режим, овчар Безлов е свален от амвона и е хвърлен в килиите на Държавна сигурност, затворен в лагери, каменовъглени мини, каменни кариери. След като излежава присъдата си като разузнавач, той не приказва доста за мъченията, само че архивите пазят едни негови думи от времената на лагерите:

"Знаеш ли при несъблюдение на нормата, с изключение на боят с сопа, по какъв начин ще се чувстваш да спиш в ямата, цялостна с кал”.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР