Дипломатическият скандал с участието на премиера на България Бойко Борисов

...
Дипломатическият скандал с участието на премиера на България Бойко Борисов
Коментари Харесай

Напрежението расте: Македонски медии фучат заради Бойко, Джамбазки ги скастри

Дипломатическият скандал с присъединяване на премиера на България Бойко Борисов продължава да е тематика номер едно в Северна Македония. Тамошната медия "Канал 5 " разяснява, че министър-председателят ни към момента не се е извинил за думите си.

БЛИЦ напомня, че Борисов в свое изявление назова президента на Република Северна Македония Стево Пандаровски „ северномакедонски политик “. Това стана до момента в който министър председателят потушаваше задочния спор със сръбския външен министър Ивица Дачич поради Косово на среща на Процеса за съдействие в Сараево.

"Северномакедонският президент беше първият северномакедонски политик, който сподели нещата може би най-правилният метод - Гоце Делчев е българин, който е отишъл да се бори за свободата на България ", съобщи тогава Борисов.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев незабавно съобщи, че ще изпрати нота до България с искане на опрощение от министър-председателя ни, а медиите в страната му разясняват, че такова към момента не е поднесено.

Горещата тематика е коментирана от евродепутата Ангел Джамбазки и някогашния ни дипломат в Хърватия и учител по балкански проблеми Велизар Енчев. Двамата са безапелационни, че Борисов не е позволил гаф и няма защо да се извинява.

Според Енчев страната ни би трябвало да втвърди тона си със Северна Македония. "Ако зависеше от мен, щях да предизвикам изстудяване на взаимоотношенията със Северна Македония. Защото България е член на Европейски Съюз и НАТО, а те зависят от нашата дума за тяхното участие и в Европейски Съюз, и в НАТО " , съобщи Енчев, предава "Дарик ".

Според евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки това държание е израз на цялата политика на съседите ни.

"Част от ръководещите в Скопие се пробват да имитират положителни връзки с България и в същото време да употребяват братските връзки от страна на българското държавно управление и общество, с цел да се доберат до самопризнание в НАТО и Европейския съюз " , съобщи евродепутатът. "Погледнете господин Заев - в София е българин, в Брюксел е първият европеец, а в Скопие отхвърля всичко това ", акцентира Джамбазки.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР