Дипломати от двете страни са говорили по темата в последната

...
Дипломати от двете страни са говорили по темата в последната
Коментари Харесай

САЩ предупреди Иран да не превръща войната между Израел и Хамас в регионален конфликт

Дипломати от двете страни са говорили по тематиката в последната седмица. Иран поддържа огромен брой военни групировки в региона. За момента формалните изявления сочат, че Техеран няма проекти за нахлуване в спора.
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е предизвестил Иран да не ескалира войната сред Израел и " Хамас " в по-широк районен спор. Това се е случило по време на секрети диалози сред държавни представители на Вашингтон и ислямската република.

В изявление, излъчено в неделя, Байдън беше запитан дали има обръщение за Иран и " Хизбула ", ливанската въоръжена формация, която е подкрепяна от азиатската страна, на което той отговори: " Недей. Недей, недей, недей. " По време на изявлението в предаването " 60 минути " по CBS той бе запитан дали има поради Иран и неговите подставени лица, които пресичат границата и ескалират войната, Байдън отговори: " Точно по този начин. " Той също по този начин сподели, че " няма ясни доказателства... в този миг ", че Техеран е оказал помощ за планирането на офанзивата на " Хамас " против Израел.
Реклама
" Хамас " и крайните детайли на " Хамас " не съставляват целия палестински народ. И аз мисля, че... би било неточност... Израел още веднъж да окупира Газа ", сподели Байдън в изявлението, което беше записано в четвъртък. " Хамас " " би трябвало да бъде отстранен напълно ", само че " би трябвало да има палестинска власт " и " път към палестинска страна ", сподели Байдън.

Подготовката на Израел за сухопътна атака против Газа ускори опасенията на дипломатите, че войната може да провокира по-широк проблем. Западните и арабските представители са изключително загрижени, че това може да притегли " Хизбула " и други екстремисти, подкрепяни от Техеран. Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи, че Вашингтон разполага със средствата да комуникира уединено с Иран и " ние се възползвахме от тези средства през последните няколко дни, с цел да изясним частно това, което казахме обществено ". Иранското предпочитание Докато израелските сили нападат Газа, Иран преследва своя лична дипломатическа задача - да сплоти района зад палестинците и въоръжената формация " Хамас ". Със спирки в Бейрут, Дамаск и Багдад, външният министър на Иран Хосейн Амирабдолахиан прекара миналата седмица в договаряния с могъщите шиитски бойни сили, които режимът в Техеран поддържа с оръжие, образование и пари. Амирабдолахиан също се срещна с водача на " Хамас " в катарската столица Доха, поздравявайки с топла прегръдка екстремиста, чиято група провежда най-смъртоносна офанзива против еврейската страна от половин век.

Поредицата от срещи акцентира мощното въздействие на Иран и за какво Израел и западните страни имат вяра, че ролята на ислямската република може да бъде решаваща на фона на опасенията, че войната на Израел с " Хамас " може да ескалира в по-широк районен спор. Уплашени от това, което е заложено на карта, Съединени американски щати към този момент използваха противоположен канал с Техеран, с цел да подчертаят рисковете от ислямската република или нейните въоръжени пълномощници да ескалират войната сред Израел и " Хамас ". Изпращането на втори американски самолетоносач в района имаше за цел да даде военна тежест на дипломатическото обръщение на президента Джо Байдън предходната седмица към Иран: " Бъдете деликатни. "

Това, което остава неразбираемо за западните столици, са същинските визии на Иран за рецесията. По време на пътуването си Амирабдолахиан акцентира обществената позиция на Иран: Техеран желае Израел да спре акцията си в Газа, където минимум 2300 души са били убити до момента от въздушни удари и артилерия съгласно палестински здравни чиновници. Арабски чиновник и западни дипломати в Техеран обявиха, че имат вяра, че Иран не желае войната Израел - " Хамас " да ескалира в районен спор. Но те прибавиха, че не е ясно по какъв начин ще реагират ислямската република и нейните " районни пълномощници ", в случай че Израел предприеме огромна военна атака против Газа.
Реклама
А пътуванията на Амирабдолахиан демонстрираха забележителното въздействие на Иран върху най-мощните въоръжени групировки в района. В друга степен Иран поддържа " Хизбула ", която е най-могъщият недържавен артист в Близкия изток, шиитските бойни групи в Ирак и Сирия и бунтовниците хути, които се бият в Йемен. Наред с " Хамас " и " Палестинския ислямски джихад " Иран оформи групите като " Ос на съпротивата " против Израел. Външният министър предизвести, че тези сили държат " пръстите си на спусъка " и тяхното присъединяване може да " промени настоящата карта на окупираните земи ", като се има поради палестинските територии. Иран трансформира враждебността към Израел и Съединени американски щати в центъра на своята идеология след Ислямската гражданска война от 1979 година

Ирански анализатори споделят, че до момента в който републиката се е опитвала да се нарежда като бранител на правата на палестинците, тя не може да се възползва от необятен районен спор, което е една от аргументите Техеран бързо да отхвърли всякакво присъединяване в офанзивите на " Хамас ". Техеран поддържа " Хамас ", само че сунитската въоръжена формация има идеологически разлики с шиитски Иран. " Иран няма желание да влиза в тази война ", сподели Мохамад-Али Абтахи, някогашен ирански вицепрезидент модернизатор. Дори в случай че Израел стартира пълномащабно сухопътно навлизане в Газа - както се чака в Тел Авив - и " Хизбула " реши да отвори нов фронт, " Иран отново няма да се намеси непосредствено ", добави той. Това може да се одобри като облекчение в политическите кръгове на Иран, когато американски чиновници обявиха предходната седмица, че няма доказателства, които да допускат, че Ислямската република е имала директна роля в нападението. И въпреки всичко западните дипломати се притесняват, че колкото по-дълго продължава всяка по-разрушителна израелска акция в Газа - задачата на военните е да " унищожи Хамас " - толкоз по-голям е рискът поддръжниците на Иран да се почувстват принудени да влязат в спора. Това е стъпка, за която Израел и неговите съдружници може да обвинят Техеран.
Свързани публикации Конфликтът в Израел може да окаже отрицателно въздействие на световната стопанска система 10 октомври 2023, 08:27 Най-богатият азиатец има съществени проекти за вложения в медиите 3 декември 2022, 15:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР