Дипломатът Валентин Радомирски е носител на почетния знак Златна клонка

...
Дипломатът Валентин Радомирски е носител на почетния знак Златна клонка
Коментари Харесай

Валентин Радомирски пред Dir.bg: Част от елита на Германия и Франция ще бъде доволен от Брекзит

Дипломатът Валентин Радомирски е притежател на почетния знак " Златна клонка на Министерство на външните работи " за принос в присъединението на РБългария към Европейски Съюз, има богат стаж в дипломацията като аташе и трети секретар в посолството ни в Лондон, пълномощен министър в Москва, консултант на външната политика и националната сигурност към Министерски съвет, ексклузивен и пълномощен дипломат на РБългария в Румъния, дипломат за специфични поръчения в отдел " Югоизточна Европа " на Министерство на външните работи, неакредитиран дипломат в посолството ни в Молдова. Член е на Българското дипломатическо сдружение, Клуб " 24 май " и изпълнителен шеф на Института по стопанска система и интернационалните връзки. Полиглот, с необятни контакти в интернационален проект и отличен анализатор на интернационалните връзки.

- Г-н Радомирски, вие сте посланик от кариерата и бележит анализатор на интернационалната политика. Основната тематика на диалога ни е Брекзит и по какъв начин ще се отрази на Европейски Съюз възможното отделяне на Англия?

- Благодаря Ви за оценката във вашия въпрос, само че да си анализатор през днешния ден е доста мъчно. Свидетели сме на " тектонични " промени в интернационалната политика и би било мъчно да се обзет всички проблеми. Мисля, че Брекзит няма по какъв начин да не се отрази на положението на Европейски Съюз, и то в две противоположни измерения. Въпрос на субективно мнение или на национална позиция е коя от тези промени е позитивна, и коя - негативна. Като член на Европейски Съюз, Англия беше в група, към която можем да се причислим: Унгария, Полша и няколко други страни. Тази група се противопоставяше на Европейски Съюз, под водачеството на Англия, на задълбочаването на интеграцията. Още през цялото време на присъединението си през 70-те години, Англия съумя да си извоюва избрани права, които й позволяваха тя да не извършва някои общоприети европейски наставления. Сега обаче, след очертаващото се овакантяване на Англия, избрани среди в Германия и Франция са удовлетворени, защото се усилва тяхната тежест като водещи, и дори определящи страни в консервативна Европа.

И тук можем да подчертаем концепциите на Макрон, към които с известни промени и допълнения се причисли и Германия. Имаше един доста забавен диалог, с присъединяване на над 500 души по време на визитата на Макрон в Испания, където той очерта три кръга, които съгласно него са визията му за бъдещото участие на европейските народи. Първият, доста стеснен кръг, явно е на страните, които той сподели, че желаят да се интегрират изцяло в един нов Европейски Съюз, който долу-горе припомня концепцията за едни Европейски щати. И по всяка възможност, гледайки по какъв начин се случиха разнообразни съглашения за европейска отбранителна политика от девет страни, този кръг ще се състои от тях - стеснен кръг от страни, обединени към Германия и Франция. Вторият кръг, сподели Макрон, ще бъде нещо сред еврозоната и настоящия Европейски Съюз, без да прецизира какви ще бъдат характерностите му. Т.е не всички досегашни страни от Европейски Съюз ще влязат в него. А за третия кръг съобщи, че той ще бъде по-скоро кръг на асоциираните страни-членки на европейската общественост, като даже позволява в него да бъдат включени и Русия и Турция.

Възниква въпросът, кое е позитивно, и кое негативно? - Явно за някои страни от Европейски Съюз задълбоченото интеграционно развиване е позитивно, до момента в който за други - включително и за България, това слага доста съществени въпроси. Ние не сме и надали ще бъдем позволени в първия кръг. Въпросът е да преценим кое е преференциално за България - дали е по-добре да сме във втория, тъй като може би е доста неприятно да сме в третия, или да погледнем трезво на нещата и да си оставим по-голяма независимост за национална политика, която ще можем да реализираме в третия кръг?!? Трябва да преценим доста добре какви са преимуществата и минусите от причисляването ни в единия, или в другия кръг. Това е главната политическа задача на нашия хайлайф в този момент и тя ще дефинира визията за бъдещето на България.

Що се отнася до Англия, англичаните в този момент се учудват на доста неща, които не са били дискутирани по време на дебатите преди референдума и част от тези нови елементи са плашещи за тях. Там в този момент протичат дълбоки процеси, които е мъчно дори за положителните британски социолози да им " заловен края ".

- Нещо като комплициране, кое от неприятното е за предпочитане пред това, което ще видят като хубаво, чак откакто се откажат от него?...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР