Диоген е живял в бъчва. Той се хранел с отпадъци

...
Диоген е живял в бъчва. Той се хранел с отпадъци
Коментари Харесай

Факти за живота на Диоген

Диоген е живял в бъчва. Той се хранел с боклуци от градския пазар на Атина, носел скъсана пелерина върху голото си тяло, ходел необут, само че отказвал да взима пари на възпитаници, които желали да платят, с цел да попият от мъдростта му.

Диоген презирал властта и парите и все пак се употребил с всеобщо почитание. Той презирал дамите, само че ги и съжалявал и постоянно най-красивите жрици на любовта го посещавали през нощта, с цел да прекарат с него няколко часа. Той не се тормозил да взима пари от тях, само че в никакъв случай не споменавал гласно имената им, макар че някои от тях били богати и известни.

Не всички се подигравали на Диоген, до момента в който бил жив, имало доста хора, които се възхищавали от аскетичния му метод на живот.

Диоген е считан за първия либерален човек. Той е живял в бъчва, с цел да отстоява вътрешната си независимост и то измежду хора, които даже се страхували да мислят свободно.

Диоген е живял към осемдесет години, само че не е известно къде е заровен. Философът не оставил нито едно съчинение след гибелта си.

 Древна Елада

Някои съвременници на Диоген сравнявали живота му, изпълнен с старания да остане свободен, с подвизите на Херкулес. Диоген бил възпитаник на създателя на школата по кинизъм Антисфен, който твърдял, че щастието е във вътрешната независимост и във въздържанието.

Според Антисфен властта, благосъстоянието, другарство, обич и семейство са тип иго, които пречат на вътрешната независимост. Диоген възприел тази философия и я отстоявал до гибелта си.

Думата киник произлиза от наименованието на школата на Антисфен – киносарг, което означавало сиво куче. Антисфен учел Диоген и останалите, че кучетата живеят естествено и свободно.

От думата киник по-късно произлязла думата безсрамен, тъй като мнозина сравнявали непристойния съгласно тях живот на Диоген с кучешки. Благодарение на Диоген се появила и думата космополит, защото когато го попитали дали се счита за жител на Атина, той споделил че се счита за жител на Космоса – т.е. на света.

Диоген е единственият човек, който се осмелил да приказва жестоко с Александър Македонски. Завоевателят решил да посети чудака и изказал почитания към мъдростта му. „ За да станеш умен, би трябвало първо да станеш безпаричен ”, посъветвал го Диоген.

След това Диоген го жигосал като палач на дами и деца, само че все пак Александър Македонски му предложил да извърши едно негово предпочитание, колкото и огромно да е то. „ Отмести се, тъй като ми пречиш да виждам слънцето ”, споделил Диоген и по знамение не бил посечен на мига.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР