Динята е плод, който се отглежда в региона и е

...
Динята е плод, който се отглежда в региона и е
Коментари Харесай

Как динята стана палестински символ

Динята е плод, който се отглежда в района и е част от локалната кухня. Но смисъла на това изображение в това време е политическо, разяснява АРД. Защото цветовете на динята - алена от вътрешната страна, със зелено-бяла кора и черни семки - са и цветовете на палестинското знаме. 

Вместо знамето, което дълги години е неразрешено

След Шестдневната война от 1967 година, при която Израел окупира Западния бряг, линията Газа и Източен Йерусалим, държавното управление забрани палестинското знаме, в това число на плакати и фотоси. За да заобиколят възбраната, палестинците започнаха да носят резени любеница или илюстрации на плода. В изкуството динята също се трансформира в знак на взаимност и митинг. 

Разрязани дини - с цветовете на палестинското знамеСнимка: tejaratnews

Израел анулира възбраната на палестинското знаме в границите на мирните съглашения от Осло през 1993 година. Знамето се трансформира в знак на Палестинската автономност, която трябваше да управлява Западния бряг и линията Газа. 

Но динята си остана протестен знак и се появяваше на плакати, в творби на изкуството, графити, а през днешния ден и в обществените мрежи, написа АРД. По време на предходния спор сред Израел и Хамас в през май 2021 година Инстаграм и Туитър бяха упрекнати, че съзнателно трият пропалестински наличия. От двете платформи тогава се извиниха с механически проблеми. 

“Това не е палестинското знаме ”

Палестинката Амал, която е живее в Израел, споделя пред АРД, че към момента има онлайн цензура: “Платформата триеше всичко, което бе обвързвано с палестинските знаци. Затова използвахме емотикони с любеница ”. Амал членува в “Зазим ” - еврейско-арабска мрежа, бореща се за народна власт и пълноправие.

През януари тази година министърът на националната сигурност на Израел Бен-Гвир подреди на полицията да смъкна палестинските знамена от обществени места. Според него те били знак на “идентификация с тероризма ”. В отговор на това решение от “Зазим ” стартираха акция, в границите на която върху 16 таксита бяха сложени фотоси на любеница с надпис: “Това не е палестинското знаме ”. С помощта на донори дините пътуваха из града в продължение на две седмици, споделя Амал. И по време на огромните митинги против правосъдната промяна тази година на доста плакати, флагове и стикери се появи изображението на любеница. 

Динята е знак и в обществените мрежи

Британският “Гардиън ” споделя, че и от началото на сегашната война в Близкия изток доста консуматори на обществените мрежи се оплакват, че аудиторията, до която доближават, е съществено намаляла и са жертви на цензура. От концерна Мета отхвърлят обвиняванията. В същото време обаче емотиконите с любеница се популяризират всеобщо. 

Динята няма нищо общо с антисемитизъм, акцентира Амал: “Не всеки, който се солидаризира с палестинците или жителите на Газа в сегашната обстановка, е антисемит ”, споделя тя пред АРД.

***

Вижте и тази изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР