Динамиката на световните събития разклати архитектурата на международните отношения и

...
Динамиката на световните събития разклати архитектурата на международните отношения и
Коментари Харесай

20 събития, които белязаха света през 2018 година

Динамиката на международните събития разклати архитектурата на интернационалните връзки и загатна за обществени сили, които са самобитен катализатор на радикални промени. Нестабилността и непредвидимостта, подбудени от високотехнологичния порив и незачитането на интернационалния правов ред, белязаха отиващата си 2018 година Миникризи и откъсването на политическия хайлайф от народа сложиха под въпрос съществуването на обичайните партии и доведоха до ерозия на публичното доверие към политическата класа.

News.bg подбра 20 събития, които белязаха международната история.

Брекзит

Продължителите повече от година договаряния сред Лондон и Брюксел като част от невиждания развой по овакантяване на Европейския съюз доведоха до сключването на проектоспоразумение през ноември, което обаче остава под въпрос. Споразумението е отхвърляно от евроскептичните тори и опозиционните партии, а Европейски Съюз е безапелационен, че няма да има предоговаряне на документа. Има огромни шансове контрактуваното от премиера Мей съглашение да не бъде утвърдено в английския парламент в средата на януари 2019 година - два месеца преди Брекзит, и Англия да напусне Общността без договорка. Според редица отчети при подобен сюжет Обединеното кралство ще навлезе в дълбока криза, а Европейски Съюз ще изгуби милиарди евро. Брюксел и Лондон се приготвят и за неподходящото развиване.

" Жълтите жилетки "

Докато президентът на Франция Еманюел Макрон заема безкомпромисна позиция към Англия за Брекзит, с цел да я " накаже " и да предизвести другите членки, че излизането от Европейски Съюз ще е мъчително, френският водач се оказа в центъра на най-голямата обществена рецесия във Франция от десетилетия. Наричан " Кралят Слънце II " или " Президентът на богатите ", с политиката си Макрон провокира най-голямото национално неодобрение, изпълнено с принуждение, от митингите през май 1968 година, а някои даже го съпоставят и с Френската гражданска война. Движението на " жълтите жилетки ", почнало като политическо през май 2018 година и прераснало в всеобщи демонстрации през ноември, се надигна против високите цени на горивата, високите разноски за живот и данъчната тежест върху междинната класа и елементарните служащи. Уличните митинги като опция на централизираната френска власт могат да повторят историята и да гилотинират краля.

Популизмът

Но нито Брекзит, нито " жълтите жилетки " са толкоз огромна опасност за Европейския съюз, колкото популизмът и властническите трендове, които през тази година набраха скорост и разклатиха основите на Общността месеци преди основните европейски избори. Победата на популистите в Италия на изборите през март; успеха на Виктор Орбан и затвърждаването на неговата " нелиберална народна власт " в Унгария през април; противоречивите промени в Полша, Унгария и Румъния, довели до всеобщи демонстрации; популистите в ръководството на Чехия; залезът на мощните обичайни партии в страни като Германия (съвпада с края на ерата " Меркел " ) за сметка на " Алтернатива за Германия " са признаци на съществени промени, които изпитват характера и интеграционните процеси на Европейски Съюз.

Случаят " Скрипал " - похватите от Студената война в деяние

Атаката с нервнопаралитичен сътрудник новичок против някогашен съветски шпионин беше съществена тематика в международните медии през първата половина на тази година. Сергей Скрипал и щерка му Юлия Скрипал бяха отровени с разработваното в Съюз на съветските социалистически републики от 70-те до началото на 90-те година на XX вещество новичок. Нападението беше осъществено в британския град Солбсъри. Те и още няколко души оцеляха, само че една жена умря. Случаят провокира дипломатическа рецесия сред Англия и Русия, откакто Лондон упрекна Москва за отравянето, което изрично се отхвърля от Кремъл. Западът предприе най-голямото експулсиране на съветски дипломати от Студената война.

Ново дъно в руско-американските връзки

Кризата в връзките сред Съединени американски щати и Русия продължи и през 2018 година Още през януари породи скандал, откакто администрацията на Доналд Тръмп разреши глобени шефове на съветските спецслужби да се срещнат със свои американски сътрудници във Вашингтон. Дни преди този момент администрацията на Тръмп отхвърли да наложи нови наказания на Русия. Месец по-късно се появи информация, че американски самолети и артилерия са избили съветски наемници, което докара до политически скандал в Русия. Някои медии го дефинираха като " първия гибелен конфликт сред Русия и Съединени американски щати от Студената война ". През март, дни преди президентските избори в Русия, Владимир Путин разкри, че страната му е създала съвременни оръжия без аналог на планетата. Това вбеси Тръмп, който се разгласи за увеличение на парите за защита. По-късно същия месец Съединени американски щати поддържаха Англия по случая " Скрипал ". През април руско-американските връзки още повече се обтегнаха, откакто Съединени американски щати и западни съдружници удариха сирийски държавни сили поради офанзива с химически оръжия. В средата на годината Тръмп прикани за връщане на Русия в Г-7, откакто беше извадена поради анексирането на Крим. Ключов миг през годината беше първата публична среща сред Тръмп и Путин на 16 юли в Хелзинки. Докато Путин показва, че Русия към този момент не е в изолираност, Тръмп си навлече гнева на американския политически хайлайф, откакто застана на страната на съветския водач и одобри позицията му, че Москва не се е намесвала на изборите в Съединени американски щати през 2016 година В края на годината Съединени американски щати оповестиха, че напущат Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват поради нарушавания от страна на Русия, което може да тласне двете страни към нова въоръжена конкуренция.

Историческата среща сред водача на КНДР Ким Чен-ун и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп

За първи път в историята президент на Съединени американски щати организира публична среща с водача на Северна Корея. Историческото здрависване сред Тръмп и Ким Чен-ун се състоя на 12 юни в Сингапур. Те се ангажираха за нуклеарно разоръжаване на Корейския полуостров и определяне на мирни връзки. Основата на тази среща беше положена с третата среща на върха сред КНДР и Република Корея на 27 април 2018 година Ким Че-ун се срещна с президента на Южна Корея Мун Дже-ин. Тогава за първи път от Корейската война (1950-1953) севернокорейски водач стъпи на територията на Република Корея. На Зимните олимпийски игри през февруари двете страни излязоха под общ байрак.

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай

Още в самото начало на годината Съединени американски щати и Китай започнаха комерсиална война с налагане на мита върху артикули за милиарди долари. В края на януари президентът Тръмп наложи мита върху слънчеви панели и перални. На 22 март Съединени американски щати постановиха мита върху китайски артикули за 50-60 милиарда $, а Китай отговори при започване на април с мита върху над 100 американски продукта. През идващите месеци наложените от двете страни мита набъбнаха до няколкостотин милиарда $. Но по време на вечеря сред Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин след Г-20 в Аржентина при започване на декември беше реализирано съглашение да се отсрочи налагането на митата. Двете страни ще договарят до 2 март 2019 година за реализиране на трайно съглашение. Търговската война засегна международната стопанска система.

Скандалите в администрацията на Тръмп и вътрешнополитическата обстановка в Съединени американски щати

Правителството на Доналд Тръмп беше разтърсено от кавги и несъгласия през отиващата си 2018 година Администрацията влезе в актуалната история на Съединени американски щати с най-многото рокади и наказани на доближени до американския водач. Майкъл Коен, Пол Манафорт, Майкъл Флин и Джордж Пападопулос са единствено част от обкръжението на Тръмп, което е под лупата на правораздаването. Скандалите в Белия дом, " войната " на Тръмп с медиите, демократите и службите блестящо обрисуват нестабилната вътрешнополитическа обстановка. Към тях могат да се прибавят и свадите за пазаруване на безмълвие на порноактриси, които настояват, че са били в връзки с Тръмп, абсурдът към избора на Брет Кавано за висш арбитър, митингите против имиграционната промяна, полемиките за притежанието на оръжия и доста други. За похлупак републиканците изгубиха болшинството си в Камарата на представителите, което в допълнение ще утежни осъществяването на законодателния дневен ред на президента на Съединени американски щати през 2019 година

Украинско-руската рецесия

И през 2018 година продължиха спорадичните конфликти в Донбас. В края на тази година случаите с Керченския пролив и църковния ерес до краен лимит обтегнаха връзките сред Русия и Украйна. Кризата към Керченския пролив принуди Киев да наложи военно състояние, което съгласно Москва е опит на украинския водач Петро Порошенко да възвърне рейтинга си на утвърждение посредством провокация няколко месеца преди президентските избори. Украйна пък упреква Русия, че продължава да натрупа сили по общата им граница. Киев изиска от НАТО да разположи кораби в Черно море, а пък Москва ускорява въоръжените сили в Крим. Двете страни си размениха наказания. В средата на годината интернационалните следователи заключиха, че съветска ракета е свалила пътническия аероплан MH17. През лятото при детонация почина командирът на проруските бунтовници в отделилата се от Украйна Донецка област Александър Захарченко. Русия упрекна Киев за покушението.

Русия и Турция - " нелибералните демокрации "

Държавните глави на Русия и Турция завоюваха президентските избори. Руският водач Владимир Путин беше определен за втори следващ шест годишен мандат (четвърти общо). Той получи поддръжка от близо 77%. През тази година Путин провежда Световното състезание по футбол, само че рейтингът му се стопи от препоръчаната от държавното управление пенсионна промяна - първата огромна смяна от ерата на Сталин. През годината единствената действителна съпротива беше Алексей Навални, който постоянно беше арестуван от управляващите поради неразрешени митинги.

В интернационален проект Русия оказа помощ на Дамаск да върне огромна част от територията на Сирия, заздрави връзките с страни като Турция и Китай и излезе от интернационалната изолираност с присъединяване в основни срещи, в това число и с Тръмп. През тази година Путин се е срещал най-вече точно с Ердоган.

През юни Реджеп Ердоган и партията му завоюваха президентските и парламентарни избори. Ердоган получи повече от 80% поддръжка. След успеха действително цялата власт се концентрира в ръцете на турския водач вследствие на извършения през 2017 година референдум. В интернационален проект турският водач влезе в конфликт със Съединени американски щати поради срутва на турската лира и случая със задържането на пастора Андрю Брънсън. Ердоган предприе и дейности против кюрдите в Сирия.

Сръбско-косовските връзки

Напрежението сред Косово и Сърбия беше една от главните тематики на Балканите. В края на 2018 година Косово одобри законодателни промени за преобразяване на силите за сигурност в постоянна войска. Сърбия и Русия осъдиха хода, а Европейски Съюз и НАТО оповестиха, че към момента е рано за сходна стъпка. Съединени американски щати утвърдиха решението на Прищина. Преди това Косово разгневи Белград с решението си да вдигне митата върху сръбски артикули. Още при започване на годината водачът на Гражданска самодейност " Сърбия " Оливер Иванович беше погубен, което в допълнение нажежи ситуацията.

Помирението сред Гърция и Македония

През юни 2018 година Македония и Гърция подписаха историческо съглашение за разрешаване на дългогодишния спор за името, който датира от 1991 година Двете страни се договориха Македония да се преименува на " Република Северна Македония ". На 30 септември Скопие провежда референдум, на който болшинството поддържа договорката, само че при ниска изборна интензивност от 37%. В момента македонският парламент гласоподава промени в конституцията. След това Гърция ще подложи договорката на избор в Народното събрание, където опозицията против договореностите е огромна и не е ясно дали то ще бъде прокарано.

Иранската нуклеарна договорка

Сключеното сред международните сили и Иран нуклеарно съглашение през 2015 година беше под въпрос в продължение на няколко месеца през тази година, откакто през май Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати напущат многостранното съглашение. Няколко месеца по-късно Вашингтон върна глобите против Ислямската република. Европейски Съюз, Русия, Китай, Англия, Франция и Германия дадоха обещание да продължат да извършват договореностите. Европейски Съюз приготвя механизъм за рестрикциите на Съединени американски щати да не попречват търговията с Техеран.

Решението за две страни в Близкоизточния кротичък развой е под въпрос

Решението за определяне на две страни - Израел и Палестина, последователно изгубва смисъла си като единствения път към дълготраен мир сред израелците и палестинците. В началото на декември 2017 година Тръмп разгласи решението си публично да реалокира американското посолство в Йерусалим и де факто да признае свещения град за столица на Израел. Официалното разкриване на дипломатическата задача стана на 14 май тази година, което съответства със 70 година от израелската самостоятелност. Повечето международни водачи осъдиха дейностите на Вашингтон, а палестинските управляващи оповестиха, че Съединени американски щати повече не могат да заемат ролята на медиатор. Решението на американците беше белязано и от бурни митинги, при които имаше починали и ранени.

Аферата " Кашоги "

Саудитска Арабия е упрекната в ликвидиране на прочут саудитски публицист и критик на режима. Убийството на Джамал Кашоги раздруса света след разкритията за бруталната екзекуция. На 2 октомври 2018 година Кашоги, колумнист на " Вашингтон пост ", влиза в саудитското консулство в Истанбул, с цел да вземе документи за брак и повече не се появява. Според турското следствие Кашоги е премахнат от сътрудници на саудитското държавно управление по заповед на принц Мохамед бин Салман. Предполага се, че Кашоги е замаян и разчленен в границите на минути. Рияд отхвърля обвиняванията и твърди, че е осъществено от " ренегати ", които ще бъдат съдени.

Климатичните промени се ускоряват

Последните четири години са най-горещите, откогато учените събират такива данни. 2018 година е част от тях. Промените доведоха до горещи талази, суша, пожари (десетки починали в Гърция) и огромно замърсяване на въздуха в Европа, което принуди някои страни да постановат частична възбрана върху потреблението на дизелови коли. На Балканите имаше случаи на западнонилска тресчица поради покачващите се температури. Отделно Калифорния пламна в огромни горски пожари, а в югоизточната част на Съединени американски щати беше под ударите на урагани. Четири мощни трусове в Индонезия взеха повече от 3000 жертви.

Сирия, Йемен, Афганистан и Ирак

Конфликтите в Близкия изток и Афганистан продължиха и през 2018 година В Сирия през тази година държавното управление благодарение на Русия си върна 2/3 от страната. В началото на годината сирийските сили започнаха огромна интервенция за завладяване на Гута, източно от Дамаск. Отделно турската войска стартира интервенция в Африн. Ключов миг беше нанесените от Запада удари по сирийските въоръжени сили. На 7 април беше обявено за химическа офанзива в град Дума със 70 починали и към 500 ранени. Дамаск отхвърли обвиняванията, че е употребявал химически оръжия. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации беше неподвижен поради конфликта сред Русия и Съединени американски щати. Седмица по-късно Съединени американски щати, Англия и Франция нанесоха ракетен удар по държавни цели в Сирия в отговор на химическата офанзива. Друг значим миг беше на 17 септември, когато сирийските сили случайно смъкнаха съветски аероплан, до момента в който обстрелваха израелски бойни самолети. При случая починаха 15 руснаци. Това докара до напрежение сред Израел и Русия. Москва достави С-300 на Сирия в отговор на дейностите на Тел Авив.

14 милиона души са на ръба на гладна гибел поради спора в Йемен сред шиитските бунтовници и интернационално приетото държавно управление, подкрепяно от водената от Саудитска Арабия коалиция. В края на 2018 година има мотив за вяра, откакто враждуващите страни договориха отчасти прекъсване на огъня.

През декември тази година Афганистан задмина Ирак като страната с най-вече починали от тероризъм. Продължава да пораства броят на жертвите. Талибаните и ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) са повече от всеки път дейни. През юни талибаните и афганистанското държавно управление подписаха невиждано помирение за Рамазана - за първи път от началото на войната през 2001 година Отделно талибаните водят договаряния със Съединени американски щати за преустановяване на войната.

Ситуацията в Ирак през тази година беше по-стабилна спрямо предходните години, макар че стотици са починали при тероризъм. В страната се организираха парламентарни избори през май.

Мигрантите

Проблемът с мигрантите продължи да бъде съществена точка в дневния ред на държавните управления. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп постоянно използваше обществената мрежа " Туитър ", с цел да сигнализира за мигрантския кортеж от хиляди централноамериканци, насочили се към Съединените щати, с цел да търсят леговище. Тръмп даже изпрати армията на границата като политически ход седмици преди междинните избори, с цел да я изтегли незабавно след вота. Според него основно решение за прекъсването на мигрантите е стена по границата с Мексико, което се отхвърля от демократите.

И през тази година Европа имаше проблеми с миграцията. Повече от 100 000 души пресякоха Средиземно море - пета поредна година с над 100 000 мигранти, само че броят е им е на половина по-нисък спрямо 2017 година Над 2000 души са изгубили живота си. Темата още веднъж беше предмет на раздори сред страните членки. Унгария и страните от Централна Европа продължиха с антиимигрантската си реторика, а Италия взе извънредно решение да не позволява кораби с мигранти на италианските пристанища. Близо 2 милиона бежанци са пристигнали в Германия от 2015 година Възникналото в немския град Кемниц напрежение по-рано тази година сподели какъв брой е внимателен мигрантският въпрос в страната. Думата " взаимност " още веднъж беше в политическия лексикон по проблема с мигрантите.

Тероризмът

18 814 души са починали при тероризъм в света през 2017 година, което е спад с 27%. През тази година най-кръвопролитните атентати, с над 100 души, са в Афганистан, Пакистан, Сирия и Нигерия. Зад тях стоят надлежно талибаните, ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) и " Боко Харам ". Преди няколко дни при терористична офанзива на коледния базар в Страсбург бяха убити петима души, а 12 пострадаха. Още няколко набези бяха осъществени във Франция и Белгия, при които починаха няколко души.

Световната стопанска система и енергийната сигурност

Въпреки постоянното разширение на международната стопанска система (повече от 3,0%), интернационалните организации предизвестяват за риск от стесняване поради отрицателното въздействие на някои търговски ограничения. Митата на Съединени американски щати върху стомана и алуминий от Европейски Съюз и редица други страни, НАФТА 2, сривът в цената на петрола, желанието на Русия и Европейски Съюз да заменят $ (дедоларизация) като главно платежно средство в търговията, неустойчивостта на валутите на разрастващи се страни и надулият се балон в софтуерния бранш (Apple стана първото обществено сдружение в света на стойност 1 трилион долара) са единствено някои от трендовете през тази година.

През 2018 година съществени полемики се водиха за " Северен поток " -2, " Турски поток ", втечнения газ за Полша от Съединени американски щати и от Катар за Стария континент, газовата връзка сред Израел, Кипър и Гърция, газопровод сред Египет и Кипър и изследването на опцията Западът да получава азерски газ.

И още, телеграфно:

Масовото приключване на персонална информация от " Facebook ", популистът Жаир Болсонару завоюва изборите за президент в Бразилия; опитът за нападение против президента на Венецуела Никола Мадуро, хакерските офанзиви, 12 момчета и техният футболен треньор бяха избавени след 17 дни заклещени в наводнена пещера в Тайланд; сондата на НАСА InSight кацна на Марс след 7-месечно пътуване; придвижването МеТоо взе още глави, в това число Харви Уайнстийн; рецесията в Каталуния; разногласията сред Гърция и Турция за арестуваните войници; " Нежната гражданска война " в Армения под управлението на Никол Пашинян; разкритията за половите извращения в Католическата църква; Еритрея и Етиопия реализираха мир и Франция завоюва Световното състезание по футбол за повторно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР