Димо Момиров е сред най-разпознаваемите имена в българското съдийство. През

...
Димо Момиров е сред най-разпознаваемите имена в българското съдийство. През
Коментари Харесай

Димо Момиров пред Efirbet: С тези грешки на съдиите ни, VAR ще удължи мачовете с 20 мин

Димо Момиров е измежду най-разпознаваемите имена в българското съдийство. През 90-те години на ХХ век има над 100 срещи в родната „ А “ група, измежду които няколко дербита Левски – ЦСКА, както и повече от 40 интернационалните дуела. Години по-късно варненецът оглавяваше и Съдийската комисия на Българския футболен съюз. Бил е дълго време и специалист към някогашната Държавна организация за младежта и спорта. Момиров се съгласи да отговори на въпросите на.

Г-н Момиров, какво съгласно Вас е равнището на родното съдийство сега?

Не е доста положително, в смисъл, че има двама-трима, пет да ги кажем, съдии, които се показват относително добре, само че се позволяват и доста неточности. Като изключим Георги Кабаков, останалите са много под неговото равнище. Плюс това той към този момент е арбитър на ФИФА и УЕФА, тъй че може да има неодобрение от неговото съдийство, само че той към този момент свири по тези критерии на ФИФА и УЕФА, и това, което се изисква в актуален проект. Има някои момчета от по-младите, които ми вършат усещане, само че е рано да ги загатваме, тъй като се обадих на едното да го поздравя, а още в идващия мач позволи неточности.

Справя ли се на поста Костадин Стоичков?

Не мисля, че работи добре Съдийската комисия. Има ли напън върху реферите от страна на клубовете? – Не знам до каква степен има, само че доста от нарядите мога да ги позная авансово. Как ще се отрази въвеждането на системата VAR след броени месеци? – Това е добре като ново нещо за българското съдийство. Но мисля, че при тези неточности, които се позволяват сега от нашите съдии, допускам, че най-малко 20 минути ще изгубят в гледане на противоречивите обстановки.

Според Вас подготвени ли са тимовете за тази оригиналност. Има ли условия като инфраструктура на всеки стадион?

Аз допускам, че всички тимове ще се съобразят и ще обезпечат всичко належащо, с цел да се вкара системата. Но се тормозя от друго – че примерно в Западна Европа феновете са малко по-различни като нрав и по-бързо я одобриха системата. Докато при нас ще има много отрицателни страсти по време на мач, когато се стопира постоянно играта и се връщат обстановки за разглеждане. Можете ли да извършите едно съпоставяне с времената, когато Вие свирихте, и настоящето? – Ние като ръководехме мачове по мое време, бяхме трима съдии, нямахме спомагателен четвърти, и си мисля, че допускахме по-малко неточности. Защото през цялото време си изградихме навиците и се разбирахме с взор. Още до момента в който се даде пас, първо поглеждаш помощника си и тогава гледаш офанзивата. Справяхме се добре, имахме страховит синхрон. Учудващото е, че даже при тези спомагателни съдии, които бяха зад вратата, се допускаха такива неточности.

Свирили сте мачове на огромна част от златното потомство футболисти. Сещате ли се за някоя забавна преживелица с тях?

Аз контактувах с футболистите и нямах проблеми. В смисъл, че връзките ни бяха другарски, макар че съм претендирал доста от тях. Дори някои ми споделят в този момент като си приказваме: „ Беше арбитър, при който знаехме, че не можем да протестираме “. Имал съм престиж, само че бях и другар с тях. Дори е имало случаи, когато съм се извинявал, в случай че съм сбъркал.

Като футболен човек, какво е мнението Ви за неубедителното показване на националния тим?

Аз мисля, че това са опциите на футболистите сега. Защото като следя, не им липсва предпочитание, раздават се. Така че дали душeвността им куца, само че в този момент като виждам последните 2-3 мача – ами те не могат да си дадат 4-5 паса един след различен. Много, доста неточности. Дали душевен от натиска, от недоволството от националния тим им се отразява, не мога да кажа, само че са надалеч от условията за актуален футбол и отбраната на националната фланелка.

Кой би трябвало да оглави БФС, с цел да се оправи футбола ни?

Много сложен въпрос. Нека да се види кои са претендентите. Трябва да обединят опита с младостта и желанието за работа. И Димитър Бербатов, и Стилиян Петров имат място в управлението на БФС, само че мисля, че би трябвало да е един човек като Христо Порточанов отпред, само че с младежи към него, които са с наличие в европейската централа. Млади хора, които могат доста да оказват помощ в този момент. А след време, като се понаучат от опита на по-възрастния, да поемат управлението на централата.

А какъв е коментарът Ви за вътрешното състезание, където Левски и ЦСКА към този момент дълги години не могат да завоюват купата?

Съжалявам доста, че положението на някогашните грандове е такова и че не може да се получи по-оспорвано състезание. Но виждаме, че някои от нашите треньори работят доста добре. Виждаме тимове като Арда (Кърджали) да вземем за пример, който се показва доста добре, и тимовете започнаха да се преценяват с него. Харесвам също и пловдивските тимове и публиката им, която заслужава малко повече.
.native-ad-suggested-news { position: relative; margin-bottom: 40px; width: 100%; padding: 20px 0; border-top: 1px solid #e7e7e7; border-bottom: 1px solid #e7e7e7; }.native-ad-suggested-news h2,.native-ad-suggested-news h2 a { font-weight: normal; margin-bottom: 10px; font-family: `Roboto Slab`,serif; color: #000!important; }.native-ad-suggested-news h2 { margin-bottom: 10px; }.native-ad-suggested-news.img-responsive { width: 100%; }.native-ad-suggested-news.img-wrapper { overflow: hidden; }.native-ad-suggested-news.native-ad { display: block; width: auto; height: 18px; background: #ffffff; float: left; bottom: 0; }.native-ad-suggested-news.ad-link { display: inline-block; float: right; margin-right: 4px; line-height: 8px; font-family: Roboto,sans-serif; font-size: 12px; line-height: 10px; color: #777; }.native-ad-suggested-news.barcode { display: inline-block; float: left; width: 13px; height: 10px; margin-right: 5px; border-radius: 0; max-width: 13px!important; }.video-bellow-article { position: relative; display: block; } function showNative(obj) { setTimeout(function () { if ($( ".suggested-news " ).length > 0) { var nativeAdNumber = $(`.suggested-news`).children().length; var movedFirstRowArticle; var nativeAdd = $(`` + `` + `` + `` + `
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР