Димитрина Кирилова успява да купи апартаменти евтино и да ги

...
Димитрина Кирилова успява да купи апартаменти евтино и да ги
Коментари Харесай

Пиарът на ГЕРБ е случила на щедра майка с нюх за имоти

Димитрина Кирилова съумява да купи жилища на ниска цена и да ги продаде бързо, скъпо и тъкмо в точния момент за благополучието на дъщеря си Севделина Арнаудова

Изгодните имотни покупко-продажби на цени, които не могат да се срещнат на свободния пазар, наподобява са специалитет на членовете на ГЕРБ. След като около " Апартаментгейт " стана ясно, че поредност от основни хора на партията на Бойко Борисов са се сдобили с първокласни жилища на ниски цени, щом са влезнали във властта, в този момент и пиарът на Бойко Борисов - Севделина Арнаудова- Димитрова, или по-скоро нейната майка, демонстрира усет към преференциални сделки.

Арнаудова и брачният партньор й за четири години - от 2015 до 2019 година, са се сдобили с първокласен апартамент и гараж за 352 049 лева и със безценен парцел в Бистрица за 1 056 148 лева, написа " Сега ". За покупките са употребявани заеми, които са погасени учудващо бързо. Арнаудова изясни това с дарения от майка си и даде на " Сега " документи за това.

Анализът на документите и информация в имотните регистри демонстрира, че

има много въпроси към парцелите и приходите на майката

на Севделина Арнаудова - Димитрина Кирилова. През целия си живот тя е осъществила две имотни покупко-продажби, които се оказват основни за фамилното благоденствие на едната от двете й дъщери.

През 1999 година Димитрина Кирилова закупува апартамент от 81 кв. м. в столичния квартал " Надежда ", който продава на 7 април 2016 година В регистъра за продажбата е маркиран веществен интерес за 40 000 лева Това евентуално е данъчната оценка, на която е подписана договорката. Така се икономисват налози. През 2017 година майката подарява на дъщерята си двойно по-голяма сума - 40 000 евро, за които Севделина Арнаудова твърди, че са от тъкмо от продажбата на жилището в " Надежда ". Обяснение за разликата няма.

Много по-интересна е втората имотна договорка на Димитрина Кирилова. На 1 април 2016 година тя купува апартамент от 128 кв. м. на ул. " Никола Петков " 51. Това в действителност е апартамент, попадащ в хотелския комплекс " Глория палас " в кв. Горна Баня, по-известен като Дипломатическия клуб. На улицата е имало преномериране, като адресът към този момент е обозначен като 143А, което затруднява инспекцията.

Севделина Арнаудова - Димитрова твърди, че апартаментът не е закупен с ипотечен заем, а с персонални спестявания на майка й. Възниква въпросът по какъв начин Димитрина Кирилова е съумяла да си разреши такова скъпо жилище с персонални спестявания. В публикация в " 24 часа " от 2012 година, отдадена на кариерата на Севделина Арнаудова, написа, че майка й е работила на смени в хотел, а татко й е служител на реда. Арнаудова има и сестра. На въпрос по какъв начин ще бъдат обяснени приходите на майка й Севделина Арнаудова-Димитрова разяснява пред " Сега ", че няма терзания и че всичко е плащано по банков път.

Интересна е и цената на жилището.

Материалният интерес по договорката е 117 349 лева Кирилова го купува от частно лице - Виктор Тръпков, който пък го е придобил през декември 2008 година за 157 160 лева Излиза, че продавачът се е съгласил на много по-ниска цена и то при покачващи се цени на парцелите. Вероятно тук още веднъж става въпрос за договорка на данъчна оценка. Показателно е, че Кирилова продава същия този апартамент през 2020 година за сумата от 391 166 лева Купувач е Дмитрий Корольов. Вероятно става дума за някогашния съветски офицер и беларуски опозиционер Дмитрий Корольов, който се занимава с оръжеен бизнес, и който България отхвърли да екстрадира в Беларус, тъй като има опасност за живота му. Парите от продажбата също са дарени на Севделина Арнаудова.

Цената, на която Кирилова купува този апартамент, може да бъде съпоставена и със договорката на щерка й в същия комплекс. През август 2015 година Севделина и Делян Димитрови купуват апартамент от 198 кв. м за 352 049 лева Факт е, че този апартамент е с по-голяма площ, само че

разликата от 234 700 лева за 70 кв. м е впечатляваща.

За да финансира тази покупка, семейство Димитрови теглят ипотечен заем от 150 000 евро, потребителски заем от 30 000 лева и прибавят пари кеш.

Имотът е закупен от частни лица - Златан и Здравка Аврамови, които са го придобили през декември 2005 година за 115 660 лева

Семейство Димитрови погасяват заема за жилището си с дарението от 40 000 евро от Димитрина Кирилова, с подаяние от 40 000 лева от бащата на Делян Димитров, направено на 17 октомври 2017 година и с персонални средства. Не е известно с какво се занимава бащата на брачна половинка на Севделина Арнаудова и какъв е произходът на парите за това подаяние.

Управител и мажоритарен притежател на " Глория Палас " е Николай Божинов - добър познайник по тенис линия на премиера Бойко Борисов, с който са взели участие на голям брой тенис прояви и шампионати.

Другото подаяние на Кирилова - от 391 166 лева, отива главно за погасяване на различен заем на Севделина Арнаудова за различен парцел.

През 2019 година семейство Димитрови купуват голяма къща в Бистрица за 1 056 148 лева

Това евентуално е един от най-скъпите парцели,

купувани от хора на висши постове в последните години, въпреки и добит с ипотечен заем.

Справка в имотния указател демонстрира, че с парцела има две покупко-продажби преди този момент. На 1 октомври 2004 година теренът е бил закупен от компания " Проф ", благосъстоятелност на Роберт Ян Кноперс. Той работи дълго време в областта на маркетинга и връзките, като през 2005 година е началник на " Връзки с обществеността " на " Мобилтел ".

На терена е издигната постройка със застроена повърхност от 271 кв. м., като целият парцел е продаден на 11 март 2015 година на французина Пиер Рене Люсиен Вале, който има бизнес у нас в областта на IT технологиите. За него Вале е броил 741 259 лева, само че не е ясно в какво положение е купил парцела и дали по-късно не е правил усъвършенствания. Именно Вале продава парцела на Севделина Арнаудова и брачна половинка й.

Любопитна детайлност е, че през 2019 година Пиер Вале продава и различен вкусен парцел на известно лице - огромен апартамент на " Цар Освободител ", платен от Никола Тупарев и брачната половинка му Екатерина.

Фирма " Проф " има единствено две покупко-продажби в Бистрица, като втората - на неурегулиран парцел от 2,7 дка е продаден на предприемача Цветан Лъжански.

От имотните покупко-продажби на Севделина Арнаудова прави усещане и

великодушните заеми, които банките й отпускат.

По първия заем от 150 000 евро от 2015 година месечната вноска е била в началото 1002 евро (вноските са падащи), срокът за погасяване - 30 години. По втория жилищен заем от 2019 година за парцела в Бистрица месечните вноски са в размер на 4066 лева, срокът за погашение е 30 години. След предварителното погасяване на част от заема с полученото през 2020 година подаяние месечната вноска е понижена на 2795 лева

От имотните заявления на Севделина Арнаудова и мъжа й стават ясни приходите на фамилията. За 2018 година те са 132 574 лева, а за 2019 година - 165 675 лева 80 528 лева от тях са главната заплата на Делян Димитров като член на съвета на шефовете на " Булгартрансгаз ", 22 469 - от заплатата му като нещатен помощник на ГЕРБ, 8400 лева от наем на персонален апартамент в Студентски град и 19 558 лева от продажба на гараж. Доходът на Арнаудова за годината е бил 34 720 лева

Биографията на Делян Димитров, на който се пада главната част от приходите, е извънредно забавна.

Той е племенник на някогашния министър на държавната администрация Марио Тагарински, който след това бе народен представител от РЗС. През 2009 година Тагарински излезе от групата на РЗС и докара до нейното раздробяване. Делян Димитров е роден 1982 година и е приключил промишлен мениджмънт в стопанския факултет на ТУ-София. Веднага по-късно той се впуска в частния бизнес, като ръководи за малко - от 2007 до 2008 година записаната в Бургас " България ню хоум " с предмет на активност търговия с парцели, в която е имал и дял. Бил е и едноличен търговец - притежател на " Джет ли - Делян Димитров ", с предмет на активност питейни заведения в гр. Несебър, като от 2011 година компанията е неактивна. От 2009 до 2014 е имал дял и от компанията за енергийна успеваемост " Енеко - Европейски Съюз ", който е трансфериран на друго лице.

С тази биография, през 2012 година, той дебютира в бордовете на държавните компании, където е и до през днешния ден. Името му се появява в съвета на шефовете на " Национална компания индустриални зони ", под шапката на икономическото министерство, в дъщерната й " Свободна зона Видин ", в нашумялата в последно време около ремонта на язовири и водопровода до Перник " Монтажи " ЕАД. Той е бил в тези бордове за малко - по няколко месеца, като най-дълго е в директорския ръб на " Национална компания индустриални зони " - до май 2013 година От 2015 година при второто държавно управление на ГЕРБ Димитров влиза в борда на " Булгартрансгаз ", където е и сега. През 2015 подписва брак и със Севделина.

Към момента данъчните не са дали знак, че ще демонстрират интерес към приходите и разноските на пиара на премиера. Но тя е следващото доказателство, че пребиваването във властта се отразява извънредно удобно върху материалното благоденствие. И то за напълно къс интервал.

ЧЕЛЕН ОПИТ

С дарения, само че от тъща си изясни внезапното си замогване някогашният зам.председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. През 2010 година РЗС вади документи по какъв начин той е закупил два жилището - от 80 и 112 кв. м, и два гаража в кв. " Изток ", на стойност 293 000 лева от компанията " Ти Ви Би " на неговия кумец Тодор Бояджиев.

Заради абсурда Национална агенция за приходите направи инспекция и излезе с над 100 страници разбор и изводи. От тях излиза наяве, че обект на инспекцията главно е единият апартамент, тъй като другият се приема за добит против банков заем, т.е. парите са с потвърден генезис. Става дума за покупката на жилище от 112 кв.м и гараж към него, за който Цветанов брои 75 096 евро на 28 ноември 2008 година Два месеца по-рано той си отваря сметка в ДСК, в която тъщата му внася 48 367 евро и 9263 щатски $ подаяние. Национална агенция за приходите приема това обясняние. Не е ясно дали е правена проверка на тъщата на Цветанов и дали тя има нужните приходи за сходно подаяние.

През 2013 година основният прокурор Сотир Цацаров се усъмни в безпристрастността на Национална агенция за приходите, тъй като нейният началник внезапно става народен представител от ГЕРБ. Цацаров подрежда цялостна данъчна проверка на Цветанов, тъй като смята, че предходната е компрометирана. И след втората обаче се оказва, че няма доказателства за наказателно дело против Цветанов за данъчни нарушавания. Плахо от държавното обвиняване обясниха, че имало дребни нарушавания, само че те били административни.

През юни 2018 година Цветанов и брачната половинка му Десислава подписват контракт за подмяна със строителната компания „ Артекс ". Срещу двата жилището с паркоместа на ул. „ Елемаг " и доплащане от 100 000 лева фамилията получава ново първокласно жилище - пентхауса на покрива на постройка " Летера " на ул. „ Латинка " в кв. " Изток ". То е с повърхност от 240 кв. м и частен ВИП асансьор. Всички налози и такси по договорката са върху данъчната оценка на по-скъпия парцел - 386 654.40 лева - сума, доста по-малка от действителните пазарни цени в региона. Проверката подреди инспекция и по тази покупка, която приключи с констатация, че не са открити нарушавания.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР