Димитър Пецов е активист от Силистра, който обича да задава

...
Димитър Пецов е активист от Силистра, който обича да задава
Коментари Харесай

Активист след 24 часа арест: Направиха ми театрална постановка

Димитър Пецов е деятел от Силистра, който обича да задава неуместни въпроси, ползвайки Закона за достъп до социална информация. Заради това може би си е навлякъл ненавистта на локални обществени персони. Преди дни той заяви в собствен статус във Facebook, че е бил арестуван за 24 часа за владеене на опиати, която акция той назовава " полицейско театро “. Постът му приключва по този начин: " Не можете да хванете същинските бандити, тръгнахте да мачкате цивилен деятели по един доста обикновен метод. Искам да ви кажа, че аз не се сломявам по този начин елементарно “. Потърсихме господин Пецов за повече детайлности към неговото арестуване.
Г-н Пецов, за първи път ли ви се случва сходно необичайно прекъсване от служители на реда?
Да, за първи път. Самият метод на прекъсване беше доста необикновен. Много необикновен спектакъл стана. Пуснаха звуков сигнал и видях, че ми показаха да отбия. Аз отбих по-надолу, те стопираха зад мен и изскочиха от колата все едно ще залавят някакъв терорист. Единият притича към предното стъкло, аз отворих, заповяда ми да си протегна ръцете на таблото и да не върша внезапни придвижвания. Тръгна като КАТ-аджийска инспекция, желаеха ми документите. През цялото време повтаряха: " Без внезапни придвижвания! ". Аз осъзнах, че са ми ядосани.
Защо?
Защото съм подал едно заявление по Закона за достъп до социална информация до ОД на Министерство на вътрешните работи в Силистра за това кой е анонимният донор, който храни полицията, тъй като локалните медии непрекъснато го обявяваха това деяние. Аз пуснах заявление с провокиращи въпроси и си мисля, че имат някакво значение.
Колко дни по-рано?
На 27-ми април съм пуснал запитването. Още нямам отговор. И си мислех, че преднамерено вършат това и би трябвало да внимавам. Оказах се безупречен писмено. Аз не знаех накъде да се обръщам, тъй като имах възприятието, че единствено чакат да мръдна и да ме смъкват на асфалта. Улицата беше една такава самотна, пуста. Казаха ми, че би трябвало да отидем в РПУ-то и единият служител на реда се качи на дясната седалка при мен. Аз не оказах опозиция, и аз желаех да отидем в РПУ-то, с цел да забележим защо става дума.
Спътникът ви по какъв начин се държа по време на пътуването?
Ехидно: " Как сте, господин Пецов? ", " Притеснен ли сте, господин Пецов? "... Отговорих му: " Притеснен съм, по какъв начин да не съм обезпокоен? Спирате ме като нарушител. Нямам концепция за какво, не ми обяснявате ". Спряхме пред РПУ-то. Той излиза и ме пита: " Имате ли нещо нелегално в колата? “. Отговорих, че нямам. Идва другият, който преди този момент се беше показал от престъпна полиция. А аз от самото начало си мислех, че ми вършат някаква театрална режисура за възмездие. Каза ми, че претърсват автомобила.
Цивилни или униформени бяха?
Единият беше еднообразен, а този, който се показа от Криминална полиция, беше граждански, само че май имаше и още един в тяхната кола, не съм сигурен. Когато паркираха, аз ги питах дали имат поемни лица, те ми споделиха: " Не, това е по Закона за Министерство на вътрешните работи ". Казах им, че няма да подпиша протокола, просто подвигнах ръце. Започнаха да обискират колата. Субективно е усещането ми, само че доста бързо откриха " това ", не ровеха детайлно. От джоба на шофьорската седалка извадиха един черен пакет и нещо увито в него. Единият стартира да ме пита: " Какво е това, господин Пецов? ". Другият споделя: " Г-н Пецов, вие сякаш сте състезател, пък с какви неща се занимавате?! ". Другият коментар беше: " Бе тя, работата,  е ясна! ". А на мен въобще не ми е ясно какво има там. Виждам нещо увито. Впоследствие се оказаха доста продукти - четири типа опиат. Осигуриха поемни лица, когато вършиха полевия тест по отношение на веществата - екстази, хероин, амфетамин и канабис. И в бюлетина по този начин са изброени. Питат ме: " Какво е това? ", аз им споделям: " Не ме питайте, карайте си по сюжета! Някой е съчинил история, само че тя не е достоверна, прекомерна е и няма да хване ". Те не ме слушаха, задържаха ме за 24 часа и по-късно бях освободен.
А колата евентуално е останала при тях?
Не, при мен е. Карам си я. Доста чудноват метод.
Вярно ли е, че сте били награждаван със " Златен ключ " от Програмата за достъп до информация?
Да, точно поради заявки по ЗДОИ и делата, които съм водил против община Силистра и съм ги спечелил. Наградата е за жител, който най-активно е употребявал Закона за достъп до социална информация през 2017 година и от този момент си подкрепям една добра интензивност - с изявления, с начинания. Това е повода да считат, че съм проверяващ публицист, тъй като огромна част от информацията, която получавам, я върша като обява и я представям по този начин на обществото.
А какъв сте по специалност?
Със социологически изследвания съм се занимавал и се занимавам. От няколко години пиша за разнообразни издания. Имах и личен план - едно списание. Пишех и много положителни изявления - за изкуство, просвета.
Изглежда сте открили отново неправда в община Силистра, имате видео за социална поръчка, предоставена с директно договаряне, неотговаряща на Закон за обществените поръчки?
Това е последната социална поръчка на община Силистра, за която пуснахме сигнал до АДФИ да извърши инспекция. Застраховките за парцели и коли на общината от няколко години се подписват с една и съща компания, само че не мисля, че има връзка с тази преживелица.
Оттук-нататък какво би следвало да се случи?
Чакам призовка. Надявам се да съумея да се защитя, само че ще забележим по какъв начин ще се развият нещата.
Ще имате ли потребност от помощ?
Още не се знае по какъв начин ще тръгнат нещата. Надявам се да се оправя.
А във връзка с анонимния донор, какво е известно на хората там?
Много се популяризира този донор. Споменава се една премия от Асоциацията на общините за неизвестен донор, която насочва към регионалния координатор на ГЕРБ господин Тодоров. Има много насочващи обстоятелства, които водят към неговата персона. Аз желая да схвана дали е по този начин, тъй като с него не сме положителни връзки. Бил е засяган от мои изявления.
Защо се засягат?
Защото съгласно мен трансформирам, пробвам се да трансформирам стандарта - метода на връзки. Изисквам повече почитание. Ако се занимаваме с изявления, с публицистика, би трябвало да пожелаваме почитание към това, с което се занимаваме, а политиците да не се вземат толкоз насериозно. Трябва да имат почитание към публицистите и хората, които пишат, а не да се пробват да ги сплашват, да манипулират.
Вие като заплашване ли приехте този случай?
Повечето хора считат, че е заплашване. Аз писах, че се пробват да ме отстранят.
Какво значи да ви отстранят?
Да ме компрометират. А през 2018-та имаше и физическо нахлуване по отношение на мен. Разминах се със междинна телесна щета. 
Какво се случи?
Посред бял ден някой ми позвъни на вратата. Аз отидох да отворя. Бях много изтощен, съумях обаче да се измъкна на открито и се разминах единствено с два удара и счупена ръка. Ударите бяха от опакована желязна тръба в найлонова торба. Имаше досъдебно произвеждане, което е спряно. Не можаха да намерят причинителя.
Той с маска ли беше?
Не.
Познахте ли го?
Да, и показах съответен човек, само че не се събраха доказателства, че е той. Делото е спряно, само че е реалност, че има нахлуване от всевъзможен тип по отношение на мен - закани, закани, физическо нахлуване. Това е по този начин от 2018-та година насам. Надявам се да има някаква смяна и всичко това да си коства.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР