Димитър Лазаров (ГЕРБ), председател на парламентарната комисия за контрол над

...
Димитър Лазаров (ГЕРБ), председател на парламентарната комисия за контрол над
Коментари Харесай

Промени за разузнаването и ДАНС минават спешно през парламента

Димитър Лазаров (ГЕРБ), ръководител на парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност

© Юлия Лазарова Защо промени в подобен значим закон като този за Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) се внасят не от Министерския съвет, а от група депутати, и незабавно се прокарва в Народното събрание - без публично разискване и без задълбочени претекстове? И дали с тях се приготвят бързи кадрови промени, които ръководещите държат в загадка? Това бяха част от въпросите, които сложиха депутати от Българска социалистическа партия в сряда при гласуването на първо четене на плана за промени в Закона за Държавна организация " Разузнаване ", импортиран от четирима депутати от ръководещите - Димитър Лазаров (ГЕРБ), ръководител на парламентарната комисия за надзор на службите по сигурност, Валентин Касабов (НФСБ), зам.-председател на комисията, и депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев и Красимир Ципов.

Важни промени по " бързата писта "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Законопроектът бе импортиран на 20 февруари, незабавно придвижен през отрасловата комисия за надзор над службите на 5 март, освен това - на изнесено съвещание на комисията, а по-малко от седмица по-късно импортиран в пленарна зала.

Той планува необятни по размер промени, свързани както с обсега на активността на ДАР и пълномощията й, по този начин и с условията към някои от длъжностите в нея, изискванията за преустановяване на правните отношения със чиновниците, параметрите на дисциплинарната процедура, премахване от служба при лишен или отхвърлен достъп до класифицирана информация и редица други.

Сред дейностите на ДАР категорично се включва придобиването на информация " за хибридни офанзиви и асиметрични опасности и закани ", уголемяват се параметрите на култивиране на информацията, прибавя се и активност по " образуване и реализиране на лични връзки за разследващи цели " и вътрешноведомствен продан.

Намаляват се условията за стаж в Агенцията (от 5 на 3 години) за длъжността на инспектора, назначаван от премиера, с цел да следи по какъв начин се организира държавната политика и да предотвратява и разкрива престъпления. С преходни разпореждания през Закона за противопоставяне на тероризма се основава междуведомствено контратерористично звено, в което ще вземат участие представители, избрани от ръководителите на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Държавна организация " Разузнаване ", работа " Военна информация " при Министерството на защитата, Агенция " Митници " при Министерството на финансите и от основния прокурор. Това звено ще е ситуирано в ДАР, а редът и организацията му на активност ще се урежда със взаимна директива, издадена от ръководителите на всички тези изброени служби, чиито представители вземат участие в него. В закона се планува, че Агенцията може да откаже даване на информация за списъчния й състав.

С преходни разпореждания към закона се предлага и допълнение в Закона за ДАНС, с което на органите на ДАНС се дават пълномощия " да правят инспекции за определяне на самоличността на разположение при задържане, разпит, предупреждаване, приканване и формиране на административнонаказателно произвеждане ". Установяването на идентичност ще се прави през показване на персонална карта, свидетелски показания или по различен метод. Според вносителя Димитър Лазаров сега чиновниците на ДАНС нямали законово пълномощие да желаят персоналните карти на хората, които са извикани на разпит. " ДАНС сега нямат пълномощия да ревизират самоличността на лица - посредством показване на персонална карта, посредством очевидци и по някакъв различен метод ", съобщи Лазаров в пленарната зала. В резултата на този законов пропуск, даже " когато едно лице бъде извикано в ДАНС, нямат законово съображение да му изискат персоналната карта ".

Законът бе гласуван на първо четене единствено след половин час спор, в който на процедура се изрекоха единствено двама депутати от Българска социалистическа партия - Иван Иванов и Таско Ерменков. И двамата показаха опасения, че скритата цел на тези промени е " някой да бъде назначен и уволнен ". Иванов изрази подозрения, че това е " прикрита крачка " за закриване на работа " Военна информация " и прехвърлянето й в обсега на ДАР, което даже да се случи би трябвало да бъде подложено на публично разискване, с цел да се чуят всички заинтригувани. И двамата подчертаваха, че сходен законопроект с значими промени в службите би трябвало да се внесе от Министерски съвет и да не се прокарва в незабавен порядък.

В отговор Димитър Лазаров ги укори, че с тези рецензии " всяват напрежение и интриги в службите ", което било " въпрос на отговорност ". Лазаров изрично отхвърли, че планът цели закриване на военното разузнаване посредством вкарването му в ДАР, и възрази против изказванията, че законът се прокарва по " бързата писта ".

Крум Зарков: Поредният образец на законодателство с ботуши

" Това е следващият образец на законодателство с ботуши ", съобщи в коментар за " Капитал " зам. ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Крум Зарков.

" Отново текст, който явно е квалифициран от администрацията на самите наранени служби, се внася от група народни представители, с цел да не носи държавното управление отговорност като стане скандал. Освен това, сред внасянето и разглеждането в зала е минало доста малко време, тъй че да не може никой заинтригуван да изготви някакво мнение. Вие с право ме питате за какво в пленарната зала на практика нямаше спор по подобен значим законопроект. Отговорът е, че преднамерено е направено по този начин, че да не може да се реализира естествен спор по него. А законът е значим - даже единствено заради материята, която третира. Става въпрос за съгласуваност сред службите за сигурност, за значими закани, за контратероризъм. И по тази причина сходно държание е на цялостна безнаказаност. Между първо и второ четене ще прегледаме деликатно всяка наредба, тъй като и на пръв взор прави усещане, че сред другите координационни механизми са се прокраднало и текстове, с които се уволнява и назначава, дават се нови пълномощия на избрани чиновници и всичко това заслужава един доста бездънен разбор ", сподели Зарков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР