Димитър Главчев има седем дни, за да предложи своя служебен

...
Димитър Главчев има седем дни, за да предложи своя служебен
Коментари Харесай

Горещи коментари: Как партиите приемат номинацията на Главчев за служебен премиер

Димитър Главчев има седем дни, с цел да предложи своя длъжностен кабинет откакто в събота това му бе предоставено от президента Румен Радев. Късно в петък президентът разгласи ръководителя на Сметната палата за претендент за длъжностен министър-председател.

Повечето партии обаче не одобряват позитивно тази кандидатура и считат, че Главчев е политически привързан с ГЕРБ, така катое дълги години беше народен представител от партията.
 
 Румен Радев Димитър Главчев БГНЕС




Кирил Петков - ПП-ДБ

" Президентът избра блестящо политическо лице на ГЕРБ, разяснява съпредседателят на " Продължаваме промяната – Демократична България " Кирил Петков. И е безапелационен, че в този момент основната задача е да има почтени избори.

" Така че идващите двама министри на Министерство на вътрешните работи и на електронното ръководство ще покажат в каква посока ще се движат, ще има ли доста платен избор, дали отново ще бъдат изгорени 400 хиляди гласа на българските жители. Изборът беше на президента, тъй че следим деликатно. Сега би трябвало да се поеме отговорността от премиера. Ние доста деликатно ще следим избора на министри в служебния кабинет ", добави Петков. 

Корнелия Нинова - Българска социалистическа партия
 
" ПП-ДБ върнаха Борисов на власт , а Радев го бетонира ", счита водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. " Скритата до момента сглобка сред президента и Борисов към този момент е очевидна. Главчев е 200 % ГЕРБ . Ще прави това, което му подреди Борисов. Изборите няма да са почтени. Организираме се да дадем отпор. Българска социалистическа партия останахме единствената опция. Всички други се продадоха ", уточни още Корнелия Нинова.

Костадин Костадинов - Възраждане
Лидерът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов съобщи, че ПП-ДБ са отговорни за политическата обстановка в страната.

„ Благодарение на ПП-ДБ ще имаме длъжностен кабинет на ГЕРБ и Движение за права и свободи тъй като те работят добре дружно, в синхрон. Предложението за вероятен претендент за министър-председател беше на ПП-ДБ, измененията в Конституцията, които бяха направени, бяха по тяхна концепция, тяхна беше концепцията да се включи ръководителят на Сметната палата . Ние говорихме с тях авансово, предупредихме ги, те ни споделиха, че нямаме съображение за терзание, тъй като се били договорили - щели да ги сменят ”, съобщи Костадинов.

Тома Биков - ГЕРБ

" Няма сделка сред Бойко Борисов и президента Румен Радев за претендент за длъжностен министър председател да бъде посочен Димитър Главчев, за което през днешния ден загатват от ПП-ДБ ", безапелационен беше Тома Биков, народен представител от ГЕРБ-СДС.

Биков напомни, че текстовете за промени в Конституцията са били препоръчани от ПП-ДБ , а ГЕРБ не счита да предлага специалисти за служебното държавно управление.
" Ние не се бъркаме в служебни държавни управления, тъй като ние нямаме президент, откогато свърши мандата на господин Плевнeлиев ", добави депутатът пред.

Румен Христов - Съюз на демократичните сили

" Димитър Главчев, който познавам, е един извънредно виновен и кардинален човек . Надявам се да свърши съзнателно отговорностите, които поема и да организира едни почтени избори , които са в интерес на всички политически обединения ", разяснява ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов, чиято партия сега е в парламентарна коалиция с ГЕРБ.

„ Доколкото разбрах от президента, той е единственият, който е приел тази тежка задача . Второ – право на президента е да избере всред десетте посочени лица, които биха могли да заемат тази позиция, кой ще бъде определеният “, добави Христов.

Какво сподели самият Димитър Главчев

" Не сме се чували и виждали от дълго време с Борисов , когато ме избраха за ръководител на Сметната палата в Народното събрание ", увери претендентът за длъжностен министър председател Димитър Главчев, като съобщи, че тогава се е видял с всички народни представители.

" Бих се срещал с всеки, с който имаме да вършим нещо в интерес на жителите. Когато сформира листата с претендентите за служебни министри, ще ги показва на политическите сили в Народното събрание. Проследих разногласията. Не мога да хвана на разногласията къде им е краят. Не мога да кажа дали някой от сегашните министри ще остане на поста си, съобщи още Главчев.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР