Димитър Бочев, Съзнаваме ли го, или не, всяка война, била

...
Димитър Бочев, Съзнаваме ли го, или не, всяка война, била
Коментари Харесай

Неравностойна размяна

Димитър Бочев,

Съзнаваме ли го, или не, всяка война, била тя гражданска, междудържавна или международна, политическа, националистична или религиозна, е морално предизвикателство и морално тестване – освен за воюващите. Така е във всяка фронтово борба – тестванията на оръжията незабелязано, само че неизбежно прерастват в тестване и на нравствените устои на воюващите бойци, нации, че и цели цивилизации. Сражавайки се за земи, хрумвания, идеологии и религиозни и националистични доктрини, воюващите постоянно водят и една друга, невидима морална борба, борят се, от време на време без да подозират, и на страната на нравствеността или на безнравствеността, на справедливостта или на несправедливостта, на достойнството или на безчестието. При което постоянно физическите победи на единия или другия фронт се оказват морални провали, а изгубилите дуела физически се оказват морални спечелили. И до момента в който физическите победи и провали са физически, оптически забележими и безспорни, моралната равносметка е надалеч по-трудна, по-разнолика и многолика – етичните категории оптика не ги лови, максимата на Екзюпери, че основното, значителното е невидимо за очите, е използвана към целокупното съществуване, с особена изразителност обаче тази максима е съотносима към пожарищата на войните.

Най-общо казано несправедливи са завоевателните, имперските, грабителските войни, войните, които превземат цели страни и нации, войните, които поробват политически и стопански. Справедливи, за сметка на това са освободителните, отечествените войни, войните за национална самостоятелност, войните, водени в отбрана на човешките права и гражданските свободи на обособени нации, малцинства и етноси, на политически и религиозни общности и на обществени класи. Ето за какво, както писах преди време и по различен мотив, една война може да бъде по едно и също време и обективна, и несправедлива; и морална, и аморална, и добродетелна даже – зависи от коя камбанария я погледнем, зависи кой и по какъв начин я интерпретира.

Бушуващата в Украйна война е обективна, морална и отбранителна за изправилите се против съветските нашественици украински бойци – за тях тази война е отечествена, противопоставяне на една безскрупулна колективистична и олигархична империя, решена да въдвори с огън и меч господството си над цялостен един свободомислещ прилежащ народ. Така е освен за украинците –

по този начин е и за целия цивилизован свят

построен върху фундаменталните древен начала. Доколкото обаче Русия е официално християнска, а в действителност езическа, че и окултна, страна, страна на идеологизирани и политизирани догми и култове, култове и тотеми, същата война е със същата несъмненост несправедлива, завоевателна и имперска, едно брутално и с нищо непредизвикано настъпление, разгром над суверенитета, над националната самостоятелност и териториална цялост  на Украйна. Така вижда нещата Евроатлантическата общественост, подобен е погледът на цялата ни цивилизация.

Преди да полетят патроните, постоянно политат думи и облици: всяка война стартира с агитация – с агитация стартира и украинската война. А агитация, откри виртуозният агитатор и идеолог Гьобелс, се прави не с истина, а с неистина. Така че неуморно лансираната от съветските средства за всеобща информация теза, че, видите ли, Киев е леговище на закоравели милитаризирани екстремисти и фашисти, трансформирали се в опасност освен за украинския народ, а и за цяла Русия, не хваща религия. Крайната украинска десница е най-немощната политическа формация в страната – рейтингът ѝ е към % и половина. Подобен рейтинг не може да бъде опасност за една нация, камо ли интернационална заплаха. Освен това в хода на ВСВ Украйна е потърпевша от нацизма не по-малко грубо от самата Русия, а сходни исторически уроци са незабравими – болката от тях не отболява цели генерации наред. Като прибавим и еврейския генезис на Зеленски, и дейното присъединяване на предците му в епохалната борба с нацизма, тезата за фашизирана и нацифицирана Украйна става напълно несъстоятелна. Така че който желае да открие фашисти и нацисти, екстремисти и шовинисти, да ги потърси не в Киев, а в Кремъл – там те са в обилие.

Ако настоящите доводи са безпомощни да оправдаят съветската експанзия, историческите фактори в този смисъл са напряко оскъдни. Интересна историческа параленост прави Алексей Толстой: „ Има две Русии. Първата е Киевската. Тя има корените си в международната или най-малко в европейската просвета. Тази Русия схваща концепциите за положителното, за достойнството, за свободата и справедливостта по този начин, както ги схваща и западният свят. Но има и втора Русия – Московската. Това е Русия на тайгата, тя е монголска, дива, зверска. Тази Русия трансформира в собствен народен блян кървавия абсолютизъм и дивата гняв. Тази Московска Рус от много време бе, е и ще бъде цялостно отричане на всичко европейско и върл зложелател на Европа. ” А унаследената от Киев и отхвърлената и потъпкана от Москва европейска традиция е ренесансова – традиция на хуманизма, на просвещението, на демократизирането на Стария континент, а оттова – и на целия свят, традиция на обществения напредък. От което пък следва, че, воювайки против Украйна,

Кремъл води война и против духа на времената ни

против най-животворните очаквания на милиони хора от безброй страни, националности, раси, съсловия и етноси. Тази повтаряла се в една или друга форма нееднократно през вековете и хилядолетията титанична борба против фундаменталните вероятности на една или друга ера не е спечелил още никой император – няма да я завоюва и кагебистът Путин. Той беше изгубил тази проклета война морално, още преди да я стартира, а към този момент я губи и физически – ден след ден все по-несъмнено. Казаното ще рече, че Кремъл  ще загуби борбата дефинитивно и тотално – даже единствено тъй като времето си има свои лични закономерности, то върви към свои лични цели на собствен личен ход, ход, който е справедлив и не се преценява с тщеславието и грандоманията на един или различен самовластник.

Моралното предимство на Украйна е очевидно за целия свят. Не единствено тъй като украинците водят война за отечеството си, за живота на най-близките си и скъпи хора, за личните си домове, а и заради средствата, с които двете страни водят война, както и съгласно метода, по който водят бойните дейности. Докато украинските фронтоваци водят война против съветската имперска войска и единствено против нея, руснаците водят война все по-малко с украинските бойни елементи, от които се опасяват под паника, и от ден на ден с невъоръжения украински народ, с цивилното население – с украинските дами, старци и деца, с техните къщи, детски градини, учебни заведения и лечебни заведения, с мирни улици, селища и предприятия, язовири и електроцентрали. Те са по-лек съперник, тъй като не стрелят назад, само че това варваризира в допълнение войната и трансформира постоянната съветска войска в монголска орда, отвратила посредством плячкосванията и издевателствата си над мирни жители и Европа, и света.

Рицарите в този морално неравностоен дуел са украинците, до момента в който руснаците са вероломните нашественици, страхливите и подли завоеватели, насилници и грабители. Чрез подбора на задачите си и посредством рицарствения си метод на воюване украинците завоюваха благосклонностите на целия свят, погнусен от жестокостта, коварството и цинизма на Кремъл. Защото, колкото и убийствени да са, интернационалните войни също си има свои джентълмени и свои подлеци, свои закономерности и свои предели – в това число и предели нравствени. Днес тези предели не разрешават използването на оръжия за всеобщо поразяване, с които Москва непрестанно заплашва и шантажира и Украйна, и целия Запад. Тези предели не разрешават и разграбването на частни домове, което съветските гвардейци и техните командири вършат ден след ден. Тези предели допускат хуманно отношение към военнопленниците, което е присъщо на украинците и е сякаш естествено непознато на манталитета на съветските воини. Да грабиш и изнасилваш, да взривяваш родилни домове и детски градини, да разстрелваш бременни дами и беззащитни старци, значи да отвратиш човечеството. Москва го реализира още в първите дни на експанзията и неслучайно се оказа много самотна и изолирана в този спор – сама против целия цивилизован свят. Който поддържа и поддържа Украйна – освен морално.

Легендата, че в Украйна царува безвластие и мракобесие, на което, видите ли, нахлулите червеноармейци би трябвало да  сложат край, също е цяла-целеничка изфабрикувана в съветските пропагандни лаборатории. Истината е противоположна: до войната Украйна беше една мирна и спокойна, просперираща и проевропейски насочена страна. За разлика от имперска Русия, тази страна нямаше външнополитически спорове, нямаше и реваншистки упоритости – нито към далечни, нито към съседски нации. Тази страна разчиташе на интернационалните гаранции на Запада и на Кремъл.

Гаранции, получени откакто Киев се подчини на външния напън

и се съгласи да съобщи целия си нуклеарен боеприпас на Руската федерация. И гаранции, които още веднъж (за кой ли път в историята!) не проработиха. Причината за неуспеха? Тя ни е добре позната от предишното: наивността и малодушието на Запада, неговата бакалщина, дребнобуржоазната му дребнавост, филистерският му нрав. Преди съвсем век всички тези фактори обслужиха завоевателните попълзновения на Хитлер в цяла Европа, а през днешния ден обслужват със същата подготвеност и завоевателните попълзновения на Путин. А може би и не напълно – нещичко от кървавите уроци на историята това невъзприемчиво човечество все по този начин понаучи – през днешния ден целият Свободен свят се сплоти монолитно против агресора и поддържа по всякакъв начин Украйна. Обединихме се в смисъла на християнската ни цивилизация – един до друг с жертвата и против палача. Един новороден съюз, който посредством победния марш на украинските въоръжени сили е на път да докара до разпадането на извечния източник на спорове, експанзии, абсолютизъм и кръвопролития – Руската федерация.

Като че ли с цел да измие срама от челото на сънародниците си, още преди два века Пушкин написа: „ Ние получихме от Украйна всичко: просвета, език, вяра, музика, философия и дори високия жанр на живот. А ѝ се  отплатихме с национално огорчение и робство! Неравноценна замяна! За това, че получихме правото да се назоваваме хора, ние сме длъжни освен един век да се прекланяме пред Украйна и украинците. ” И в случай че преди епохи размяната сред Русия и Украйна е била  неравностойна, още по-неравностойна е тя през днешния ден, когато Кремъл се отплаща за цивилизоваността, с която го подари исторически Украйна, с империализъм и гибел, с кръвопролития, с мракобесие и издевателства над цялостен един героичен народ. Чиято идея е на път да победи и да преобърне съотношението на силите – както морално, по този начин и физически. При това – освен в Европа!…
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР