Дилмун – подводните руини в Персийския залив предхождащи фараоните и

...
Дилмун – подводните руини в Персийския залив предхождащи фараоните и
Коментари Харесай

Дилмун – подводните руини в Персийския залив предхождащи фараоните и шумерите

Дилмун – подводните руини в Персийския залив предхождащи фараоните и шумерите. Трудно е да се каже къде можем да намерим следи от най-дрените цивилизации в света , тъй като доста антични подводни градове и руини към момента чакат своето изобретение.

Има доста мистерии под водата и ние сме разкрили единствено дребен % от тях. В шумерския мит за сътворението ( Епоса за Енки и Нинхурсаг ), Бог Енки дава обещание да сътвори прелестна земя, наречена Дилмун , където животът може да бъде превъзходен.

Дилмун (или  Телмун ) е названието в дълбоката античност на остров Бахрейн в Персийския залив, а също и наименование на едноименната страна, дружно с крайбрежните региони и острови. Тази страна е известна от третото хилядолетие преди новата епоха. Описан е като райска градина, където хищниците не убиват, болката и болестите не съществуват, а хората не остаряват.

Дилмун е значим търговски център. В разцвета си, той направлявал комерсиалните пътища в Персийския залив. Според някои модерни теории шумерите считат Дилмун за свещено място. Голямата привилегия на острова, дарена от Енки, било цвете, което растяло единствено там и осигурявало безконечен живот.

Великолепието на Дилмун

Някои допускат, че античните подводни руини, открити в Персийския залив, са остатъци от Дилмун, който може да е бил именитата Райска градина.

„ За Дилмун, земята на сърцето на моята дама, ще основа дълги водни пътища, реки и канали, по които водата ще тече, с цел да утоли жаждата на всички същества и да донесе обилие на всичко живо. “

Повечето учени са съгласни, че античните шумери са били най-ранно развитата цивилизация в нашата записана история. Ето за какво антична Месопотамия постоянно се характеризира като люлката на цивилизацията.

Това обаче не значи безусловно, че шумерите са били най-старата цивилизация. Има археологически доказателства, че напреднали антични цивилизации са съществували доста преди шумерите. Цивилизацията от долината на Инд , наричана още Индска цивилизация или Харапска цивилизация , е била една от най-големите и най-старите цивилизации в света. Има доста огромна възможност те да са предшествали фараоните и шумерите.

Ученият Джефри Роуз от университета в Бирмингам допуска, че палеоекологични, археологически и генетични доказателства от Арабския полуостров и Южен Иран ни дават жизненоважни улики за някои от най-ранните цивилизации, които са живяли на Земята.

Така да вземем за пример руините на от дълго време изчезналата арабско-персийска цивилизация може да са най-старите в света. Според Роуз мистериозните подводни руини, открити на дъното на Персийския залив, може да са следи от най-старата цивилизация в света. Откритията, направени в оазиса на Персийския залив, имат капацитета да пренапишат историята.

Какво откриват археолозите в Дилмун?

Подводни археолози са разкрили повече от 60 антични потопени селища под водите на Арабско-персийския залив. Селищата датират от към 5500 година пр.н.е. и техните поданици са били „ процъфтяващо неолитно население, практикуващо композиция от лов на риба, развъждане на финикови палми и отглеждане на животни “.

Това може да ви звучи като примитивна просвета. Но учените направиха изненадващи открития, които ни дават съображение да преразгледаме знанията си за предишното. Сред многото потопени антични руини, ситуирани на дъното на Персийския залив, има комплицирани каменни къщи. А те биха могли да бъдат издигнати единствено от напреднала просвета.

Подводните артефакти, открити на мястото, са богато украсени и демонстрират доказателства за търговия с непознати земи. Учените откриха потопени търговски мрежи на дълги дистанции и доказателства за една от най-старите лодки в света.

Кои са били тези хора и от кое място са пристигнали?

Има някои улики, само че те не са доста. Тази незнайна антична цивилизация беше изтрита от страниците на историята заради изменението на климата.

Някои допускат, че античните подводни руини, открити в Персийския залив, са остатъци от Дилмун. За това място се допуска, че е мястото на именитата Райска градина.

Може би не е съвпадане, че основаването на такива удивително добре развити общности по бреговата линия подхожда на наводнението на басейна на Персийския залив преди към 8000 години “, споделя Роуз. „ Тези нови колонисти може да са пристигнали от сърцето на Персийския залив, изместени от покачващите се водни равнища, които потопили в миналото плодородния пейзаж под водите на Индийския океан.

Въпреки че част от този скок може да е прекосяване от ефимерни ловни лагери към по-заседнали специалности с непрекъснати архитектурни структури, затова по-голяма археологическа видимост, други индикации в материалния запис допускат, че жителите на района са претърпели фундаментална демографска промяна.

Дали хората от Обейдската просвета в началото идват от Източна Арабия?

Керамика от интервала Ubaid, Суза I, 4-то хилядолетие пр.н.е. Подобни артефакти са открити под водата в Персийския залив.

Местата от междинния холоцен към Персийския залив се отличават с появяването на елементарна и рисувана керамика в месопотамски жанр. Между 5500–4000 година пр.н.е. огромна част от Месопотамия споделяла обща просвета, наречена Обейдска просвета .

В археологическият обект Тел ал-Обейд за първи път е открита керамика от този интервал. Роуз допуска, че тези хора са участвали и в други елементи на света, а освен в Месопотамия.

В своята научна публикация Роуз изяснява, че „ стилистично керамиката от тези обекти попада в границите на археологическите етапи „ Ubaid 3 до „ Ubaid 5 “. Скорошна оценка на керамиката „ Ubaid към Персийския залив “ слага съвсем всички тези сборове в границите на интервала „ Ubaid 3 “.

Само няколко обекта имат следващ детайл „ Ubaid 4 “ и единствено две места за находки в Катар и Бахрейн имат финален съставен елемент „ Ubaid 5 “. Това е доста значимо, защото допуска, че въвеждането на обвързваните с Ubaid места в Източна Арабия попада в границите на едно хилядолетие.

В допълнение, има единствено едно стратифицирано място, обвързвано с Ubaid, в източна Арабия, Ain Qannas , което има съществени археологически данни. Това допуска, че всички останали обекти, свързани с Ubaid, са били открити на неуредена преди този момент земя.

Дилмун ли е на дъното на Персийския залив?

Дилмун е бил значимо място за шумерите. Споменат в шумерски стопански текстове като без значение антично царство, това е търговски център, който процъфтява към 2000 година пр.н.е. на остров Бахрейн в Персийския залив. Местоположението на Дилмун в никакъв случай не е било доказано и Бахрейн е единствено претендент. Някои допускат, че Дилмун може да е била именитата райска градина.

Възможно ли е античните подводни руини, лежащи разпръснати по дъното на Персийския залив, да са остатъци от това в миналото значимо антично царство? Роуз счита, че има опция да сме разкрили подводните руини на Дилмун, само че акцентира по-важния аспект на тази археологическа находка.

Подводните руини в Персийския залив оферират доказателство, че тази част на света е била населявана доста по-дълго, в сравнение с се смяташе до момента. Това място е било дом на развито общество. Преди към 8000 години Персийския залив се наводнява и Индийския океан гълтам културата. Роуз допуска, че подводните земи биха били „ оазис в Персийския залив “ – богат и благодатен район, евентуално дом на хората до 100 000 години, преди да бъде потънал.

Ако Роуз е прав, тогава подводните руини в Персийския залив ясно демонстрират напреднала, от дълго време изчезнала цивилизация. Тя е участвала в района преди появяването на фараоните и шумерите. Това е необикновено доказателство, което трансформира нашето схващане за античната история.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР