Дигиталният продукт е разработен от група български ентусиасти, за да информира пътуващите

...
Дигиталният продукт е разработен от
група български ентусиасти, за да
информира пътуващите
Коментари Харесай

Мисия „Емисия“ провокира обществото да оптимизира автомобилните пътувания с цел опазване на околната среда

Дигиталният артикул е създаден от група български запалянковци, за да информира пътуващите в международен мащаб за вредата от автомобилните пътувания и да ги подтиква да предприемат съответни дейности за намаляване на нездравословните излъчвания.

Мисия „ Емисия “ ( ) е нов уеб-базиран план, който калкулира количеството въглероден диоксид и азотен оксид в резултат от дадено пътуване с автомобил, като се основава на типа транспортно средство, използваното гориво и планувания маршрут. Разработката е без аналог в световен мащаб и е в отговор на увеличаващото се замърсяване на въздуха от вредните емисии на автомобилния превоз. Инициативата за основаването на дигитален артикул в социална изгода е на българските компании Oblik Studio и BetaPeak, които влагат няколко месеца и ресурс от 10 индивида в другите стадии на проекта.

„ София е един от градовете в Европа с най-високи равнища на замърсяване на въздуха, изключително в зимните месеци. Проблемът закупи публично значение през последните няколко години и провокира екипа ни да сътвори Мисия „ Емисия “ като социално-отговорна кампания. Целта ни е всеки един от нас да бъде осведомен за това какво оставя след себе си и да бъде персонално зает с намаляването на човешкото въздействие върху околната среда “, споделя Димитър Протогеров, съосновател на Oblik Studio.

През 2018 година пътуването е все по-достъпно от всякога и дистанциите от дълго време не са бариера за хората, само че всеки изминат километър крие елементи, които рядко вземаме поради. По последни данни на ЕС пътният превоз е главен източник на парникови газове и е виновен за около 15% от излъчванията на въглероден диоксид в страните от Европейски Съюз.

Замърсяването от автомобилния транспорт причинява непосредствени и дългосрочни ефекти върху околната среда. Автомобилите изпускат необятен набор от газове и твърди частици, които допринасят за световното стопляне и киселинните дъждове, като увреждат околната среда и човешкото здраве. Шумът от моторите и разлива на гориво също допринасят за отрицателното въздействие. Автомобилите, камионите и другите видове транспорт са най-големият участник в замърсяването на въздуха, само че процесът е все още обратим, в случай че се предприемат отговорни дейности.

“Всички сме наясно, че нещо неприятно се случва с климата на Земята, само че е наша отговорност да бъдем дейни за решаването на казуса и посредством действията във всекидневието си. Темата би трябвало да присъства освен в новините, само че и вкъщи ”, прибавя Ясен Славов, главен мениджър на BetaPeak.

Много държавни ръководители и световни лидери потвърдиха своите задължения за борба с изменението на климата по време на Срещата на върха „ Една планета “ в Париж на 12 декември предходната година, която се организира във връзка двегодишнината от Парижкото съглашение за климата. Техните апели за съответни действия идват откакто концентрацията на парниковия газ въглероден диоксид достигна най-високото си равнище от 800 000 години насам. През 1990 година и 2014 година емисиите на CO2 набъбнаха с 60%. И макар че през последните 3 години световните емисии бяха намалели, през 2017 година те отново започнаха да се повишават.

„ Вярваме, че смяната зависи от всеки един от нас по настрана и сме уверени, че има какво да променим във всекидневието си, с цел да се ограничи замърсяването с парникови газове. Мисия „ Емисия “ е приносът ни и се надяваме да се превърне в идея за повече хора по света “, споделят от Oblik Studio и BetaPeak.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР