Дигиталните технологии и иновации променят все повече сфери на живота

...
Дигиталните технологии и иновации променят все повече сфери на живота
Коментари Харесай

Миниатюрни камери и роботи навлизат в услугите за отпушване на канали у нас

Дигиталните технологии и нововъведения трансформират от ден на ден сфери на живота ни, а следващият бранш, в който те навлизат, оказвайки въздействие върху метода на работа и обслужване, е ВиК. От отпушването, през диагностиката на канали, до отстраняването на проблеми и ремонтните действия – експертите в този отрасъл към този момент цифровизират работата си. Това включва и потреблението на дребни камери и даже роботи, което може да икономисва доста време, разноски и труд, както и да реши проблеми, които с обичайните способи могат даже да не бъдат видяни.

Неотдавна на българския пазар навлезе нов способ за видеодиагностика на канали, основан на минатюрни високочувствителни камери и специфични софтуерни решения, които разрешават тръбите да се огледат в елементи от вътре. Технологията е наложена в България от екипа на профилирания уебсайт за ВиК услуги . Камерите имат висока разграничителна дарба и разполагат с дълги жилка, което разрешава работа на огромни дистанции и дълбочини в канализационната апаратура и дават бързо решение за отпушване на каналите или за премахване на възможни други проблеми.

Новият способ за видеодиагностика включва потреблението на устройства като „ бутаща ” камера, чиито обсег на деяние е 120 метра и може да работи в тръби от ф 50 до ф 300. Тя е снабдена с електронен брояч на метрите, както и специфичен програмен продукт за издаване на протокол и запис. Друго доста дейно устройство е супер тънкият ендоскоп с дебелина 16 мм, който може да записва видео. Екипът на Kanal.bg употребява и първата по рода си у нас робитизирана камера за ревизия на тръбопроводи, с опция за наблюдаване на канали с диаметър от 100 – 2000 мм. Тя разполага с кабел с дължина 300 метра и програмен продукт за видеодиагностика на канали, има електронен брояч на метрите, 10 степенно нарастване на картината (зум), опция за премерване на наклона, лазерно определяне на промени в диаметъра на тръбата и тяхната величина, премерване на размера на непознати тела в тръбата.

Модерната технология се дефинира като първа крачка към така наречен безизкопен ремонт на канали – наклонност, която следва да промени напълно работата в този отрасъл. Технологията е използвана за хоризонтални и отвесни канали и отклонения. Диагностиката може да се приложи преди спешни или планови поправки, а в случаи на щета – да се дефинира точното ѝ местоположение. По този метод се наблюдава и качеството на осъществената работа и могат да се отстранят възможни пропуски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР