Дигитални антрополози ще изучават нашите дигитални аватари и поведение, което

...
Дигитални антрополози ще изучават нашите дигитални аватари и поведение, което
Коментари Харесай

Зукърбърг цели да преориентира Фейсбук към широко използване на ИИ и чатботове, които да бъдат лични аватари или приятели в социалните медии

Дигитални антрополози ще учат нашите цифрови аватари и държание, което е трансформирано поради тази нов вид среда. Това разяснява в предаването " Сценарий от бъдещето " на Радио " Фокус " с водещ Ива Дойчинова футурологът доцент доктор Мариана Тодорова.

" В момента има риск зараждащият се балон не по принцип, а в някои браншове, да е изкуственият разсъдък (ИИ). Зукърбърг осъзнава, че може би още веднъж би трябвало да рекалибрира своите решения и евентуално това е в синхрон с концепцията и метода, по който работи Фейсбук.

Той ще ориентира Meta повече към изкуствения разсъдък, като ще отсрочи концепцията за виртуална действителност. Целта е всички консуматори да имат собствен “приятел " или персонален аватар, който да ги поучава заран, когато станат какво да вършат, къде да търсят, по какъв начин да си подберат екскурзията, съгласно настроението, работата и прочие ИИ да търси вместо тях в Airbnb или Booking, или просто да им бъде “приятел " в обществената медиа.

Важно е да отбележим, че той отваря опцията от ден на ден профили във Фейсбук и обществените медии искрено и законно да бъдат чатботове. Имаше оферти те да бъдат неразрешени от откривателя Йошуа Бенджио, тъй като това ще реши доста проблеми, само че Марк Зукърбърг се заиграва с тази концепция ", разяснява футурологът.

Тя отбелеза, че цифровият антрополог и психолог Андрю Вирк, е изразил публично теза: " Аз съм склонна да се съглася с нея, а тя е, че това ще укрепи нарцисизма при хората. Те ще са тези наши другари, а не сътрудници, сходно на избора за сътрудници в “Реплика ". Ще бъдат прекроени, програмирани по наше улеснение и усет, те няма да бъдат научени да слагат персонални граници - една доста съвременна тематика в личностното израстване и саморазвитие - по какъв начин да казване " не " и по какъв начин да отстояваме себе си.

Ще следим една вълна, която ще ни залее като цунами - трансформации, поведенченски модели и ментални разстройства, в следстие единствено на ИИ ". Доц. доктор Мариана Тодорова означи още, че Илън Мъск напипва печелившите трендове и съумява да ги укрепи, като обърне събитието в своя изгода. Обърна внимание и на многократните фалстартове на Марк Зукърбърг. " Фейсбук е доста сполучлива платформа, изключително в Източна Европа, изключително в България за разлика от света, където много спадна известността му, където избавителният пояс беше Instagram.

Трябва да очертаем неверните решения на Зукърбърг. Преди две или три години той имаше предпочитание, сходно на това, което Сам Олтман искаше да направи с Worldcoin, той искаше да направи - криптовалута, годна за Фейсбук - либра. Колеба се, афишира назад-напред, Коронавирус пристигна и го спря - не го направи. След това доста вярно усети, че назрява времето за идващото огромно нещо, евентуално това е метавселената и виртуалната действителност. Прекръсти Фейсбук на Meta, създадоха свои хардуер очила. Появи се обаче OpenIA и така наречен огромни езикови генеративни модели ", посочи футурологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР