Дигиталната национална коалиция и Facebook стартират онлайн кампания, насочена срещу

...
Дигиталната национална коалиция и Facebook стартират онлайн кампания, насочена срещу
Коментари Харесай

10 съвета за разпознаване на фалшивите новини

Дигиталната национална коалиция и Фейсбук започват онлайн акция, ориентирана против разпространяването на подправени вести.

Инициативата започва на 12 юни и ще продължи 2 седмици.

Кампанията има за цел да показа на българските потребителите няколко бързи, лесни, практични и налични съвета, с които потребителите да разпознават подправеното медийно наличие в онлайн пространството.

С самодейността се цели до някаква степен да се увеличи сериозното мислене и медийната и осведомителна просветеност на българските консуматори.

Бъдете скептични по отношение на заглавията.
Фалшивите вести постоянно имат привлекателни заглавия с основни букви и удивителни знаци. Ако в заглавието има шокиращи изказвания, които звучат нереално, най-вероятно изказванията в действителност са такива.

Вгледайте се деликатно в URL адреса.
Фалшив или наподобяващ истинския URL адрес може да е сигнален знак за подправени вести. Много уеб сайтове за подправени вести копират достоверните източници на вести, като вършат малко промени в URL адреса. Можете да отговорите уеб страницата и да сравните URL адресите, с цел да установите източниците.

Разучете източника.
Уверете се, че публикацията е написана от източник, на който се доварявате поради репутацията му на точност. Ако публикацията идва от непозната организация, проверете раздела " За нас ", с цел да научите повече.

Следете за извънредно форматирате.
В доста уеб сайтове за подправени вести има правописни неточности или тромаво оформление. Четете деликатно, в случай че видите тези признаци.

Вземете под внимание фотосите.
Фалшивите вести постоянно съдържат манипулирани изображения или видеоклипове. Понякога е допустимо фотографията да е достоверна, само че да е извадена от подтекст. Можете да потърсите фотографията или изображението, с цел да потвърдите от кое място идва.

Проверете датите.
Фалшивите вести може да съдържат последователност, в която няма логичност, или дати на събития, които са били променени.

Проверете доказателствата.
Проверете източниците на създателя, с цел да се уверите, че са точни. Липсата на доказателства или позоваването на неназовани специалисти може да е симптом за подправена вест.

Прегледайте други новинарски източници.
Ако няма различен източни, който да предава същата вест, това може да е симптом, че тя е подправена. Ако новината е отразена от голям брой източници, на които имате доверие, е по-вероятно тя да е достоверна.

Шега ли е новината?
Понякога е мъчно подправените вести да се разграничат от комизъм или ирония. Проверете дали източникът е прочут с публикуването на пародийно наличие и дали детайлите и тонът на публикацията допускат, че е основана единствено за развлечение.

Някои публикации са съзнателно подправени.
Бъдете сериозни по отношение на новините, които четете, и споделяйте единствено публикации, за които се сигурни, че са достоверни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР