Дигитализацията ще обхваща все по-широк спектър от процеси в банковия

...
Дигитализацията ще обхваща все по-широк спектър от процеси в банковия
Коментари Харесай

Банките в България дигитализират все повече процеси, продукти и услуги

Дигитализацията ще обгръща все по-широк набор от процеси в банковия бранш, като задачата е по този метод институциите да усъвършенстват активността си. В самите артикули и услуги, които банките оферират, обсегът й също ще се уголемява, с цел да включи и повече оферти за корпоративните им клиенти. Това са част от трендовете, които обрисуваха банкери и финансисти по време на годишната конференция Fintech Summit 2022, проведена от " Капитал " в партньорство с компанията за цифрова промяна F27.

Представителите на бранша чакат още консолидацията да продължи, като обединяванията да включват освен покупко-продажби сред кредитни институции, а и придобивания на софтуерни компании. И още - на фона на все по-дигитализирания актуален свят, физическите офиси няма да изчезнат напълно, защото имат значимата роля на точка, в която клиентите могат да реализират непосреден контакт с обслужващите ги банки.

От бранша регистрират и повишение на хакерските атаки от началото на войната в Украйна, само че по думите на изпълнителния шеф на БОРИКА Мирослав Вичев системата е добре готова, а отбраните непрекъснато се усъвършенстват. Ползата от данните Като значително предизвикателство представителите на бранша обрисуваха привличането на експерти, които могат да работят с огромни бази данни - така наречен data scientists. Банките разполагат с голямо количество информация за клиентите си, а развиването на новите технологии им дава опция да употребяват тези данни, с цел да опознаят по-добре клиентите си и да им предложат по-добри артикули и услуги, означи основният изпълнителен шеф на Уникредит Булбанк Цветанка Минчева. " Няма по какъв начин да пренебрегнем това и да не влагаме в тази посока ", сподели тя, като добави, че институцията работи взаимно с висши образователни заведения за подготовката на такива фрагменти.

Инвестициите в разбор на данни имат и различен значим смисъл - усъвършенстване на вътрешните процеси в самите банки. В тази връзка изпълнителният шеф на Банка ДСК и ръководител на Асоциацията на банките в България Диана Митева акцентира значимостта на опростяването на организацията на работата, тъй че тя да бъде по-гъвкава. Това би помогнало на финансовите институции да са по-бързи в осъществяването на разнообразни действия, което пък би им разрешило да понижат времето за даване на услугите към клиентите - така наречен time-to-market. Поглед към корпоративния сегмент От своя страна изпълнителният шеф на Пощенска банка Димитър Шумаров разяснява, че в тази посока банките и финтех фирмите имат добра симбиоза, само че фокусът като цяло остава върху решенията за самостоятелни клиенти, по-конкретно в региона на разплащанията.
Реклама
" Осъзнавайки това, започнахме да търсим решения в региона на корпоративните банкови услуги, като сега работим по мобилен факторинг, имаме напълно цифров развой по издаване на корпортивни кредитни карти, интензивно се работи и по електронно сключване от страна на фирмите ", уточни той. Финанси на всички места Участниците в панела, модериран от съоснователя и ръководещ шеф на F27 Филип Генов, разясниха и друга основна наклонност в бранша на финансовите технологии, която ще оказва въздействие и върху активността на банките в идващите години - така наречен embedded finance (буквално " вградени финанси " ). Става дума за опцията компании, чиято съществена активност не е в областта на финансовите артикули и услуги, да дават такива на клиентите си. Пример за това са телекомите, които оферират свои цифрови портфейли. В България такива имат Vivacom и A1.

" Това е най-големият индивидуален тренд, на който нашето банково потомство става очевидец - и би трябвало да се присъединим към него ", сподели основният изпълнителен шеф на TBIF (TBI Bank) Питр Барон. По думите му тази наклонност, която е движена от желанието на потребителите да икономисват време, на процедура ще докара до това, че в бъдеще банките във все по-голяма степен ще работят в посока развиване на финансови екосистеми.

Какво още споделиха участниците в панела от Fintech Summit 2022, отдаден на ускоряването и трансформацията на банковия бранш, може да гледате във видеозаписа:


Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР