Диетичните газирани напитки повишават желанието за сладко. Това показват част

...
Диетичните газирани напитки повишават желанието за сладко. Това показват част
Коментари Харесай

Диетичните газирани напитки повишават желанието за сладко

Диетичните газирани питиета покачват желанието за сладко. Това демонстрират част от проучванията за изгодата от нискоенергийните безалкохолни за килограмите ни. В същото време ползата на потребителите към питиета без калории пораства. В устрема да се храним по-здравословно, все по-често избираме питиета без захар. През последната година три четвърти от предлаганите безалкохолни у нас са нискокалорични или без никакви калории. Според изследвания на разнообразни учени обаче децата, които пият диетични питиета, не съумяват да понижат калориите си за деня. А при възрастните - изкуствените подсладители, които заместват захарта, ускоряват желанието за сладки храни.

Напитки със сладостен усет и заричане за малко или нула калории притеглят потребителите от щандовете на всеки хранителен магазин. В търсене на по-здравословни храни и питиета за трапезата фамилията на Лъчезар също избира безалкохолните без захар.

Ежедневно не участват толкоз постоянно в менюто ни, по някой път разрешаваме - имам дребна щерка - 4 клас - и е неизбежно да не даваме да пие и такива питиета. Опитваме се да търсим с подсладители, споделя Лъчезар Африканов.

Заедно с Лъчезар купуваме безалкохолни от двата типа - със и без захар. И съпоставяме етикетите. В напитката, оповестена като диетична, калориите са нула. А захарта е сменена с подсладител. Според етикета на другата: имаме 56 грама захар в 500 мл-вата бутилка.

Предизвикателството е, че ние не знаем постоянно тези заместители дали са най-хубавото. В момента приказваме обичайно, че захарта е доста нездравословна, само че в действителност ние действително не знаем какво гълтаме през тези подсладители. Рискови са от позиция на неналичието на информация, показва Лъчезар.

Какво има в безалкохолните питиета се следи в лаборатории. Изпитваме наличието - първо в елементарна безалкохолна напитка: „ Тук главният въглехидрат е или захар или фруктозо-глюкозен сироп, който се употребява ", съобщи Иван Гивечев, химик в лаборатория.

А по-късно и в такава, оповестена като диетична. Тук изпитването удостоверява, че няма добавена захар. Но има редица изкуствени подсладители, които са упоменати и на етикета: " Вместо захар и фруктозо-глюкозен сироп се употребяват разнообразни подсладители - най-много ацесулфан К, захарин и аспартам ", показва химикът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР