Диана Овчарова е с педагогическо образование от Пловдивския университет. Втората

...
Диана Овчарова е с педагогическо образование от Пловдивския университет. Втората
Коментари Харесай

Кметът на Ивайловград: Надграждаме антична вила „Армира“ с проект за 8 млн. лв.

Диана Овчарова е с педагогическо обучение от Пловдивския университет. Втората й компетентност е „ Дефектология “. Няколко години е работила в Бюро по труда – Ивайловград, на служба началник-отдел „ дейни ограничения на пазара на труда “. От януари 2000 до октомври 2011 година е секретар на община Ивайловград. Оттогава до момента е кмет на община Ивайловград.
Г-жо Овчарова, сключили сте контракт за няколко пътища в селата, за кои става въпрос, защото от номерацията им в обявлението мъчно се схваща?
Обществената поръчка е оповестена по Програма за развиване на селските региони (ПРСР)и е за четири пътища. Пояснявам - единият е от разклона за републиканската пътна мрежа до Бяла поляна. Вторият е от разклона от Железино до Пъстрок. Третият е от края на Планинец до Соколенци. И първата позиция е главният общински път, който води до манастира " Св. Константин и Елена " - Римски мост. Това е секторът от манастира до кв. Лъджа. Общата стойност на поръчката е 3 854 776 лева без Данък добавена стойност и в нея са включени над 10 км. пътна мрежа.
Какво е положението на тези пътища в този момент?
В окаяно положения са - чакълирана основа, кална почва тук-там. Ще се работи по тяхната реорганизация и рехабилитация, само че на избрани сектори имаме и главно създаване.
Относно плана за вила " Армира " какви са ви желанията и по какъв начин ще го структурирате, в това число финансово?
Относно финансовото обезпечаване обявихме обществено разискване за вдишване на общински дълг, което ще се състои на 2-ри август в общината. Средствата ще бъдат употребявани за покриване на личното присъединяване на общината - дълготраен заем до 240 месеца. Размерът, за който аплайваме, е до 1,5 млн. лева Общата стойност на плана е 8 млн. лева Самото заемане на средства ще бъде от Фонда за устойчиви градове.
Останалата част евентуално е от Оперативна програма " Региони в напредък "?
Да, тъкмо по този начин. По отношение на концепциите считам, че успяхме да създадем доста необятно публично разискване на капиталовото желание в предходните седмици. Взехме мнения и отзиви на хората, които работят в антична вила " Армира ", в туристическия информативен център, на експерти, занимаващи се с туризъм, хотелиери, ресторантьори. Благодарение на тях успяхме да осъществяваме едно положително техническо предложение, което към този момент е входирано във Фонда за устойчиви градовеОчакваме до месец да бъдем поканени, в случай че всичко е наред, за финансиране.
Т ова какъв тип заем е, защото съгласно закона до 39-тия месец от избирането им кметовете имат право да теглят заеми, по-късно и общинските препоръки не могат да ги утвърждават?
Тук става въпрос за един тип " спомагателно кредитиране ", което по-късно ще се възвръща от приходите от новоразвитите действия по плана.


Вила " Армира "
А имаше ли задоволително огромен интерес към публичното разискване за капиталовото желание, то по какъв начин мина?
На разискването се дадоха доста положителни оферти. Всяко от тях беше детайлно прегледано и най-хубавите откриха отражение в техническия план. Убедена съм, че в случай че се стигне до финално утвърждение, това, което ще се получи във вила " Армира ", в пъти ще усили потока на туристите. Той и сега не е дребен - повече от 16 000 туристи са минали от началото на годината. За мен това е необикновен триумф.
Как смятате да надградите настоящия план?
Заложили сме една нова самодейност, която планува незавършената от десетилетия язовирна кула да бъде оборудвана с асансьор. Това отново е едно от предложенията, което се роди по време на публичното разискване. А на върха й да бъде ситуирана наблюдателна площадка с помещение за 3D-проекция. Целта е туристите да получават информация къде какво на територията на нашата община и в прилежащите две страни - Гърция и Турция, може да бъде посетено. Предвиждаме създаване на напълно нов под земята информативен център. Говоря за информативен център, в който да има изложба, заведения за хранене и до тях да се стига посредством топла връзка посредством настоящия посетителски център. А също по този начин да бъде възобновена Римската баня и в действителността освен да могат да я видят, само че и да се потопят във водите й. Мисля,че ще е допустимо да създадем и стрелбището, което е покрай вилата, да се разхождат каляски, да има стрелби с лъкове. Идеята е да се върнем в това време, в което да забележим по какъв начин са се практикували локалните занаяти. Предвидени са надлежно павилиони, където туристите могат да следят работата на занаятчиите. Да опитат и кулинарни специалитети от това време.
Имахте едно предходно съвещание, на което получихте позволение за продажба на няколко парцела в Ломбух. Те дали имат връзка с плана за основаване на зони за туризъм и отдих край язовира?
Да, по този начин е. Продажбата на тези парцели са свързани тъкмо с капиталови планове на хора, които желаят да осъществят обекти към по този начин създаващата се зона за отдих край бент. „ Ивайловград “. На нас ни костваше извънредно доста старания и време да успеем да актуваме парцелите като общинска благосъстоятелност.Съответно това ни дава опция за развиване на туризма в района. И считам, че бъдещият ни мандат ще е претрупан с тази концепция да развием зоната на язовир " Ивайловград ". Той има най-дългата брегова линия по отношение на всичките язовири в България. Тоест, има доста благоприятни условия.
За пространството към язовира имахте и трансграничен план. Има ли прогрес по него?
Да. Идеята беше за трансгранично съдействие с община Кешан, Турция. Преди няколко седмици получихме утвърждение и чакаме сключване на контракт по този план.
За каква сума е?
За 1,5 млн. евро. Проектът е „ Подобряване на изискванията за достъп до естествени, културни и туристически обекти, посредством основаване на зони за отдих и туризъм в землището на село Ламбух, община Ивайловград и Кешан ”.  В техническия план са заложени туристическа пътека от село Ламбух, преминаваща през местността Аязмото, туристически път до язовир „ Ивайловград “, околност Трифоновата равнища, панорамен път от село Ламбух до местността Кошарите. Заложено е още установяване на подобаващи места за наблюдаване на естествени обекти, както и проект за разположение на фотосоларни осветителни тела на съществени места и други
Какви са останалите инфраструктурни обекти, които са в развой на възлагане или се извършват това лято?
Започваме с асфалтиране на към този момент построените водопроводи. Миналата година в община Ивайловград успяхме да възобновим повече от 8 съществени водопровода. Приключихме с ремонт на главния тръбопровод в най-голямото село в нашата община - Свирачи. Приключихме и в кв. Лъджа. Върху тях следва да поставим асфалт. В момента се укрепват се насипите, трамбова се, с цел да получи нужната издръжливост преди полагането на асфалта. Повече от 1,5 млн. лева имаме за асфалтиране на улици, които са обезпечени с разпореждане на Министерския съвет. Това са улиците " Орфей ", " Възрожденска ", " Христо Ботев ", " Иван Вазов " и други Имаме план за улици по селската стратегия, който също е на стойност към 1,5 млн. лева Близо 1 000 000 лева имаме по ПРСР за обзавеждане и съоръжение на учебното заведение в Ивайловград. За към 200 000 лева е планът ни за двора на учебното заведение в Железино, където ще се изградят футболна, волейболна, баскетболна площадка и уреди. Очакваме утвърждение по селската стратегия за горски пътища. Това са главните неща, които се надявам в границите на интервала до изборите да успеем да приключим.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР