Диабетици и хипертоници са застрашени от инсулт след изкаран ковидЕто

...
Диабетици и хипертоници са застрашени от инсулт след изкаран ковидЕто
Коментари Харесай

Колко често се случва инсулт след ковид и кои хора са в рисковата група?

Диабетици и хипертоници са застрашени от инсулт след изкаран коронавирус

Ето коментара на съветския невролог - доктор Олег Виноградов, д.м.н., член на Международната организация по инсулт, оповестен в

- Д-р Виноградов, хората се тревожат от това какъв брой постоянно след коронавирус се случват инсулти?

- Общият % инсулти след всички форми на коронавирус, в това число леките и безсимптомните, за благополучие, се оказа по-нисък от предстоящото – приблизително 1,3%. За тези, които са прекарали коронавирус в тежка форма обаче, изключително цитокинова стихия, рискът е осезаемо по-висок. Могат да се отделят две съществени групи хора, за които е нараснала заплахата от съдов случай при заразяване с ковид.

Първата са пациенти, които към този момент имат рискови фактори за инсулт – хипертонична болест, захарен диабет, фибрилация на предсърдията, нарушено кръвоснабдяване на основния мозък и други Ковид води до дестабилизация на положението.

Да кажем, че индивидът е със съществено нарушаване на сърдечния темп. Сърцето се редуцира неравномерно, кръвта застоява в лявото предсърдие и на практика петкратно се усилва рискът от образуване на тромби там.

Ако подобен пациент се е заразил с коронавирус и не приема антикоагуланти, изключително в изискванията на дехидратация, се образува тромб, откъсва се и навлиза в мозъчната артерия, като се развива исхемичен инсулт. В този случай неподходящите промени, провокирани от коронавирусната зараза, дестабилизират съществуващите към този момент сърдечносъдови рискови фактори.

Втората група са пациентите с тежко протичане на коронавирус. Това единствено по себе си може да докара до основаване на условия за тромбообразуване. Ние виждаме млади мъже, на 35-40 години, в чиято сънна артерия се е образувал тромб, запушил я е и е довел до инсулт. Без да е имал този млад мъж някакви рискови фактори.

- Повишеният риск от инсулт при преболедувалите също ли се резервира толкоз дълго, колкото другите признаци, като зной, уязвимост, „ мозъчна мъгла” и така нататък?

- Не. По данни от проучвания опасността от инсулт за прекаралите коронавирус е най-висока през първите седмици след изписването от болничното заведение, най-много до месец и половина-два.

- Ако човек е преболедувал коронавирус и желае да ревизира до каква степен висок е рискът от инсулт при него, както и да понижи тази опасност, какво да предприеме?

- Подходите към профилактиката на инсултите при преболедувалите ковид са същите, както и при останалите хора. Нужно е да се открият рисковите фактори за инсулт и да се поправят – да се подбере самостоятелна скица за профилактика. Едно от проучванията, което разрешава да се дефинира имате ли холестеролови плаки, е дуплексното сканиране на брахиоцефалните артерии.

Важно е да се държат под надзор съпътстващите болести благодарение на медикаменти, вярно хранене, физически извършения. На първо място са хипертонията, нарасналият холестерол, захарният диабет.

Не по-малко значим е здравословният метод на живот като цяло: отвод от цигарите и злоупотребата с алкохол; постоянни физически упражнения; събаряне на наднормените килограми и така нататък А пациентите, прекарали коронавирус в тежка или среднотежка форма, би трябвало да одобряват антикоагуланти (разреждащи кръвта препарати) най-малко 30-40 дни след изписване от болничното заведение.

Те намаляват риска от инсулт и тромбообразуване във вените на краката. Но единствено когато такова лекуване е обосновано. Защото при случаен банкет на антикоагуланти следствията може да са печални, съвсем постигане до кръвоизлив с летален излаз.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР