Диабетът при децата се превърна в социално значимо заболяване и

...
Диабетът при децата се превърна в социално значимо заболяване и
Коментари Харесай

Доц. Аршинкова: Вносът на инсулини е достатъчен, проблемът е в реекспорта

„ Диабетът при децата се трансформира в обществено значимо заболяване и за жалост усилва честотата си с всяка година. С 3 на 100 се усилва захарният диабет вид 1 при децата всяка година в международен мащаб. У нас статистиката е затруднена, тъй като няма указател “. Това съобщи ендокриноложката доцент Маргарита Аршинкова в подкаста на БНР „ В центъра на системата “. Разговорът с нея бе извършен във връзка със Световния ден за битка с диабета, който означаваме през днешния ден, на 14 ноември.

Доц. Аршинкова, която работи в Клиниката по детска ендокринология и заболявания на обмяната на столичната Педиатрия, осведоми, че в звеното се наблюдават 600 деца.

Специалистката се спря на проблемите с дефицита и периодическата липса на някои противодиабетни лекарства, които доведоха даже до това министърът на опазването на здравето да забрани износа на сходни препарати до края на годината.

„ Тревожен сигнал е за родителите, че през несъмнено време липсва някой от типовете инсулин, тъй като това значи, че едно живостоспасяващо за детето им лекарство не могат да си го снабдят в точния момент. Един инсулин може да се размени с различен, само че това от време на време отнеме време, а и детето си е привикнало с този тип инсулин в инсулиновата химикалка. А от време на време типът на инсулина дефинира и метода на хранене, който ще има детето “, разяснява тя.

Доц. Аршинкова увери, че трите компании, които доставят инсулин в България, доставят най-хубавия инсулин, с който се лекуват всички деца в Европа и в Америка. Той е първокласен, рекомбинантен, към него няма съществени имунологични реакции, тъй че не става въпрос за пречистени инсулини, а за най-хубавото качество инсулини, с които разполагаме, увери тя.

Проблемът обаче е, че последните десетина години има интервали, в които медикаментите не доближават, като недостиг има в международен мащаб – повече на тези инсулини, които са авансово заредени в химикалки, стана ясно от думите ѝ.

Когато има дефицит на инсулин, за някои от типовете се постанова родителят да посети още веднъж ендокринолога и да се изпише нов протокол за нов тип химикалка и инсулин. Както изписването на протокола, по този начин и утвърждението на новия тип инсулин от НЗОК лишават време, което ненапълно затруднява работата на експертите, защото е мъчно при изгубването на даден тип инсулин да бъдат написани протоколи незабавно на всички пациенти, означи доцент Аршинкова. „ Освен това се постанова още веднъж да се показват проучвания на пациента – все едно започваш ново лекуване “, установи тя.

По думите ѝ компаниите оказват помощ, като насочват пациентите към аптека, където знаят, че е доставен даденият тип инсулин. Вносът също е задоволителен, само че има реекспорт и по тази причина са тези проблеми, разясни още за БНР доцент Аршинкова.

„ Контролът на диабета дефинира бъдещето на детето, в случай че то няма затруднения на диабета, в случай че то от самото начало е поддържало близки до естествените кръвни захари, това значи, че то ще има същото качество на живот, както едно дете, което няма диабет. Така че бъдещето на децата е в ръцете на техните родители “, безапелационна е доцент Аршинкова.

Целия епизод на подкаста можете да чуете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР