Диабетът е един от най-належащите за решаване здравословни проблеми на

...
Диабетът е един от най-належащите за решаване здравословни проблеми на
Коментари Харесай

Имплантириха клетки, произвеждащи инсулин, в окото на мишка

Диабетът е един от най-належащите за решение здравословни проблеми на нашето време и в този момент шведски учени демонстрираха нов метод за справяне с заболяването. Оказва се, че окото може да е потребно място за имплантиране на кафези, произвеждащи инсулин, с цел да се управляват равнищата на кръвната захар.
При пациенти с диабет вид 1 имунната система неправилно нападна клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса, оставяйки тялото некомпетентно да контролира равнищата на кръвната захар и това води до голям брой здравословни проблеми. Обещаваща нововъзникваща терапия включва развъждане на нови панкреатични кафези от стволови кафези на пациента, зареждането им в особено устройство и имплантирането му в тялото. Клиничните изпитвания върху хора демонстрират триумф при този развой, само че съществува една непреодолима до момента пречка – имунната система разпознава устройството като непознато и го отхвърля. Имуносупресивните медикаменти могат да противодействат на това, само че също по този начин оставят пациента уязвим към инфекции и други болести.
Учените от Кралския софтуерен институт на KTH и Karolinska Institutet демонстрираха метод да се избегне отхвърлянето на импланта. При предходни изследвания устройството е вградено под кожата. В новото проучване екипът го е сложил в окото. Колкото и неприятно да звучи, главното преимущество е, че окото не съдържа типовете имунни кафези, които реагират остро на импланта. Освен това той е покрай васкулатурата, която разрешава на инсулина бързо да доближи кръвния поток и учените могат елементарно да следят неговата функционалност единствено като погледнат в окото.
Учените създали клиновидно устройство с дължина 240 микрометра и го вградили в предната камера на окото на мишка – пространството сред роговицата и ириса. Устройството съдържало микроорганизми под формата на панкреатични островчета, които създават инсулин.
Клетките бързо се интегрирали с кръвоносните съдове в окото. И те, и устройството функционирали обикновено няколко месеца. Изводът: окото е обещаващо място за клетъчно основани лечения за лекуване на диабет, както и на други болести.
Изследването е оповестено в списанието Advanced Materials.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР