Дезинфектантите да се продават на отделни щандове, подобно на храните.

...
Дезинфектантите да се продават на отделни щандове, подобно на храните.
Коментари Харесай

Как да се пазим от дезинфектанти менте?

Дезинфектантите да се продават на обособени щандове, сходно на храните. Това искане на жители стана ясно на първия уебинар, отдаден на COVID-19 и ограниченията за стерилизация. Инициативата " COVID-19: обстановката, пациентите, решенията, прогнозите ” е на Националната пациентска организация. 

В нея се включиха основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев, зам.-генералният шеф на Българския червен кръст доктор Надежда Тодоровска и ръководителят на УС на Неправителствени организации доктор Станимир Хасърджиев, написа " Монитор ".

Събитието е първото от поредност уебинари, ориентирани към пациенти и техните близки, работодатели и чиновници, заетите в областта на публичните услуги, работещи в публични институции и така нататък, по отношение на трите правилото на стерилизация, отдалеченост и дисциплинираност, в изискванията на пандемия.

Шандове няма да се вкарват, само че ще постановяваме съществени наказания на компаниите, които оферират некачествени артикули, съобщи държавният здравен контрольор пред пациенти и медии.

Според него необикновен риск крият онлайн продажбите, където няма надзор от страна на страната. Постоянно си играем на котка и мишка, сменят се сървъри, тъй че би трябвало да се обмисли дали това въобще да бъде позволено, разгласи доктор Кунчев.

Когато няма ваксини, дезинфектантите играят основна роля, добави държавният хигиеничен контрольор.

Според Ангел Кунчев хората би трябвало да четат деликатно етикетите, където е указан номерът на разрешителното от Министерство на здравеопазването. Фирмите-производителки пък би трябвало да се ревизират в специфичен лист на здравното ведомство.

При осъществена инспекция е било открито, че на българския пазар има над 100 козметични продукта, които са с искания за дезинфектанти, само че те не могат да бъдат такива, сподели д-р Ангел Кунчев.

Предупредили сме производителите и сме дали период 48 часа да прекратят предлагането им, добави още той и добави, че някои от тях са се съобразили, а за останалите ще се приложат други механизми за ограничение.

Имало е случаи измежду арабски и турски артикули, които са надписвали етикетите на продуктите си, без те да дават отговор на условията за дезинфектант, сподели още Кунчев.

Съдържанието на дезинфектанта би трябвало да е съответно на потребностите, съобщи доктор Тодоровска. Според нея при всички параметри, цената също е фактор – той би трябвало да бъде наличен за всички, които желаят да опазят здравето си и на своите близки.

Колкото и да се направляваме, въпреки всичко допираме лицето си, по тази причина дезинфекцията и миенето на ръцете е извънредно значимо, предизвести още доктор Тодоровска.

Според експертите, обществената отдалеченост и вярната стерилизация са най-сигурният метод да защитим здравето на нас и нашите близки. Точният дезинфектант наложително би трябвало да има позволение от Министерство на здравеопазването и да е регистриран като биоциден артикул, да е минал през тествания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни заболявания, да е от тестван производител, да е с най-малко 70 на 100 спиртно наличие и да е в течно положение, а не под формата на гел.

В момента има понижение с към 20 на 100 на инфектираните в България, което може би значи, че инфекцията понижава, сподели още доктор Кунчев.

" 200-300 новозаразени на ден не е невиждано и ужасно, при грипа е по-страшно ", изясни основният здравен контрольор. Но изрази паниката си, че е допустимо здравната система в България да доближи равнище, в което няма да може да поеме нуждаещите се от грижи.

Вълната, която мина през Балканите, в този момент се насочва към Европа, предизвести държавният здравен контрольор.

На уебинара бяха разисквани още ограниченията, които страната и локалните управляващи би трябвало да подхващат, с цел да подсигуряват, че дезинфекцията на публични места, в това число заведения за публично хранене и магазини, е задоволително ефикасна, с цел да се подсигурява здравето на посетителите. Обсъдена бе и настоящата обстановка в страната и прогнозите за развиването на COVID-19 епидемията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР