Дейвис има голяма подкрепа сред привържениците на твърд Brexit в

...
Дейвис има голяма подкрепа сред привържениците на твърд Brexit в
Коментари Харесай

Оставката на министъра за Brexit хвърли правителството на Мей в хаос

Дейвис има огромна поддръжка измежду последователите на " корав " Brexit в партията

Още по тематиката
Твърд Brexit заплашва вложения за 80 милиарда паунда на Jaguar Land Rover

Предупреждението на автопроизводителя следва тези на Airbus, BMW и Nissan
5 юли 2018
" Новичок " се завърна в Солсбъри

Русия твърди, че е предложила помощ за следствието, само че тя е била отказана
5 юли 2018 Правителството на Англия е изправено пред сериозна рецесия, което слага на карта сполучливото привършване на договарянията за овакантяване на Европейския съюз. След като в събота Тереза Мей съумя да означи дребна победа, получавайки поддръжката на държавното управление за " мек " Brexit, през днешния ден стана ясно, че основният договарящ от страна на Англия Дейвид Дейвис е подал оставка. Причината за отдръпването на министъра е точно гласуваното решение, което се разграничава от първичната твърда позиция на кабинета. В писмото си Дейвис подлага на критика метода на Мей, който съгласно него слага Лондон в неуместна позиция за договаряния.

След Дейвис оставка подадоха и двамата му заместници Стив Бейкър и Суела Брейвман. Оттеглянето на министъра за Brexit и двама високопоставени чиновници е сериозен удар върху Мей, която още през днешния ден ще се опита да откри поддръжка за проекта си. От друга страна, последователите на концепцията за " корав " Brexit приветстваха хода му, като се появиха и гласове за свалянето на Мей от поста ѝ.

Защо се отдръпва Дейвис

След 12-часовото съвещание в петък вечерта Мей получи утвърждението на кабинета за предлагането си за " мек " Brexit. В изказване след дълго чаканата среща министър-председателят удостовери, че е спечелила гласовете на целия кабинет. Предложението на Мей включва основаването на зона за свободна търговия сред Обединеното кралство и Европейски Съюз, която да откри разпоредбите за търговия на промишлени артикули и селскостопански услуги.

В писмото си Дейвис твърди, че това ще докара до още претенции за отстъпки от страна на Англия. Според към този момент някогашния министър решението слага английската стопанска система в ръцете на Европейски Съюз и няма да върне претенции надзор над личното законодателство.

В писмен отговор Мей съобщи, че не е съгласна с мнението на Дейвис по отношение на политиката на държавното управление, станала причина за неговата оставка. " Парламентът ще реши дали да поддържа договорката на държавното управление или не, само че тя безспорно ще докара до връщането на силите от Брюксел към Обединеното кралство ", написа в позицията си министър-председателят. От Даунинг Стрийт 10 към този момент оповестиха заместител на Дейвис. Това ще бъде консерваторът Доминик Рааб, който работи в министерството за излизане на Англия от Европейски Съюз.

И какво значи това за Мей

Сделката от събота, както и оставката на Дейвис провокираха аплодисменти измежду по-консервативната част от партията на Мей. Освен че няма поддръжка за договорката, позицията на самия министър-председател е под въпрос. " Нуждаем се от министър-председател, който поддържа Brexit. Премиерството на Tереза Мей завърши ", разяснява депутатът от консервативната партията Андреа Дженкинс, представена от Financial Times.

Според източници на няколко британски медии торите обмислят да задействат избор за събаряне на Мей от поста ѝ. Процесът може да стартира, в случай че 15% или 48 от общо 316-те членове на консерваторите в Народното събрание насочат искане към ръководителя на парламентарната група Греъм Брейди.

Критики идват и от страна на лейбъристите. " Министър-председателят не може да докара Brexit до край. Държавата ни е в застой, до момента в който торите се борят за властта ", съобщи народен представител от опозицията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР